Hopp til innhold

– Tannbleking med liten effekt

Å bleke tennene hos tannlegen koster flere tusen kroner. Gjør du det hjemme kan du kjøpe tannbleking til bare noen hundrelapper. Men virker det?

Tenner til tannbleking

Stikkprøven av et utvalg blekemidler ble utført på løstenner fra mennesker.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

NRK Forbrukerinspektørene gjorde en stikkprøve på virkningen av et utvalg tannblekemidler.

  • Crest 3 D Whitestrips Supreme bestilt fra caliwhitenorge.com
  • Amazing Teeth Whitening kit fra scandinaviansmile.no
  • Premium White fra premiumwhite.no
  • iWhite2 Instant kjøpt hos Vitus Apotek
  • Smilelab S fra Vita
Produkter til tannbleking

Tannblekemidlene er kjøpt i butikk eller på nett. I Norge og EU er blekemidler som inneholder konsentrasjoner av mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid forbudt å selge til andre enn tannleger.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

I forkant ble tryggheten til blekemidlene vurdert av Jon E. Dahl, professor og direktør ved NIOM, Nordisk institutt for odontologiske materialer. Professoren frarådet testing av midlene på mennesker, fordi produktene enten hadde mangelfulle innholdsopplysninger eller inneholdt stoffer som i verste fall kan skade tenner og tannkjøtt.

For å unngå å utsette mennesker for helserisiko, ble NRK derfor anbefalt å utføre stikkprøven på løstenner fra mennesker.

– Ingen tydelig forskjell

Løstennene ble påført de ulike blekemidlene i henhold til bruksanvisningene. Tennene ble avfotografert før og etter blekeprosessen, i et lystett rom med nøyaktig samme kamerainnstillinger. Fargen på de ulike tennene ble målt ved hjelp av en fargeskala.

I etterkant ble bildene vurdert av professor Jon E. Dahl.

– Det er umulig å se tydelig forskjell, var konklusjonen til Jon E. Dahl.

Tenner - test, tannbleking

Hver tann, i nummerert rekkefølge, ble påført hvert sitt middel slik anbefalt i bruksanvisningen. 1. iWhite2 Instant, 2. Smilelab S fra Vita, 3. Amazing Teeth Whitening kit, 4. Premium White, 5. Crest 3 D Whitestrips Supreme.

Foto: Kristoffer Andreassen / NRK

Det var heller ingen tydelig blekeeffekt å se når tennene ble vurdert før og etter opp mot en fargeskala.

– Her har vi blekemidler som i verste fall kan skade tennene ved ukontrollert bruk, samtidig som de neppe gjør tennene særlig hvitere.

– Mange fornøyde kunder

Leverandørene av de ulike blekemidlene sier at produktene er trygge å bruke dersom instruksjonene følges, og at de kan vise til gode blekeresultater.

Om blekeeffekten, svarer leverandøren av Smilelab S NRK med følgende:

– Smilelab S strips er spesielt formulert for å fjerne misfargingen på tannoverflaten. Sluttresultatet varierer, men Smilelabs produkter blir testet av flere tusen kunder hver dag, med overveldende positiv respons.

Produsenten av iWhite2 Instant skriver til oss at produktet gir en ekte blekeeffekt, som ikke bare er kortvarig, men varer en stund.

Premium White svarer ikke på NRKs henvendelser, mens selskapet bak Crest 3 D Whitestrips Supreme ikke ønsker å bli sitert.

Nettbutikken scandinaviansmile.no har nå trukket Amazing Teeth Whitening kit fra sine nettsider etter at NRK informerte om det høye innholdet av hydrogenperoksid.

– Hvor effektivt blekemidlet virker er uansett individuelt, sier Scandinaviansmile til Forbrukerinspektørene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)