Hopp til innhold

– Skilsmissebarn får flere fysiske plager

Har 30-40 prosent høyere risiko for å utvikle usunn livsstil, viser ny, norsk studie.

Barnetegning

Et barn har tegnet hvordan det kan føles når foreldre går fra hverandre.

Foto: Privat

– Barn fra skilte familier har høyere risiko for å utvikle problemer, og den risikoen er stabil fra de er barn til de er voksne, sier professor Frode Thuen ved Høgskolen i Bergen til NRK.

Forskere i Bergen har under Thuens ledelse fulgt nærmere 1000 personer fra de var 13 og til de var 30 år gamle. Majoriteten av deltakerne vokste opp i et stabilt hjem med begge foreldrene, mens nærmere 20 prosent gjorde ikke det.

Professor i psykologi, Frode Thuen

Frode Thuen er professor ved Høgskolen i Bergen.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Det var sistnevnte gruppe som rapporterte flest helserelaterte plager. Og studien viste også at de hadde en mer usunn livsstil når det kom til alkoholinntak, røyking, kosthold og fysisk aktivitet.

– De som kommer fra skilte familier har 30-40 prosent høyere risiko for å utvikle en usunn livsstil, sammenlignet med de som har vokst opp med to foreldre.

Thuen mener det er overraskende å finne en så stabil effekt av at foreldre går fra hverandre.

– Man ville tro at konsekvensen av et samlivsbrudd forsvinner etter noen år, men nå ser vi det varer fra oppveksten og inn i voksen alder.

Studien er publisert internasjonalt og du kan lese mer om den her.

– Alvorlig langsiktig konsekvens

Frode Thuen mener voksne må bidra til at barn ikke får en negativ utvikling.

– Studien viser at skilsmisser også får en alvorlig langsiktig konsekvens for barn som vi må være oppmerksom på. Man må unngå å havne i den risikosituasjonen for det kan et barn ta med seg inn i voksenlivet, sier han.

Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe ønsker at barn og unges stemme blir hørt i samlivsbruddsaker.

Foto: Marius Hauge / Barneombudet

Barneombud Anne Lindboe er ikke overrasket over at skilsmissebarn har en økt risikoatferd.

– Studien samsvarer med det vi vet fra før, at barn som lever under konstant konfliktnivå i forbindelse med samlivsbrudd, har en økt risiko for å få psykiske utfordringer. Det psykiske og fysiske henger ofte sammen.

– Må sette egne behov til side

Barneombudet forteller at de får mange tilbakemeldinger om en økt mengde av samlivsbruddsaker hvor barnevernet må kobles inn.

– Høyt konfliktnivå og foreldre som ikke samarbeider, er alvorlig for barn. Men selv foreldre som samarbeider kan finne løsninger som tilsynelatende fungerer bra for dem, men ikke for barna. Når barn legger lokk på egne behov og følelser kan det få store konsekvenser for dem.

Lindboe ønsker en styrking av familievernet for å hjelpe voksne til å være gode foreldre etter et samlivsbrudd.

– Skilsmisser vil alltid være en belastning for barn, men mye kan forebygges ved at de fortsetter å være gode foreldre etter et brudd. Og at voksne setter egne behov til siden og setter barnas behov først. Da går det som regel bra.

​Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne sier Thuens studie er interessant og tankevekkende.

– Jeg er svært opptatt av hvilken rolle blant annet familievernet kan spille ved samlivsbrudd, og derfor har regjeringen styrket det forebyggende arbeidet i familieverntjenesten med over 70 millioner kroner de to siste årene, sier Horne.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)