Hva vet du egentlig om egg? Gjør deg klar for åtte eggefakta, som hjelper deg med å ta vare på de hvite og brune – og som garantert gir deg noe å snakke om:
1. Ikke ligge, men stå med den butte enden opp
Eggene bør settes med stumpen opp, det vil si den butten enden opp - der sitter luftblæren. Den er med på å holde eggeplommen stabilt i midten av egget. Oppbevarer du egg liggende over lengre tid, kan eggeplommen bevege seg ut av senter - og feste seg til eggeskallet. Da vil plommen ryke når du knekker egget.
– Det er verst å oppbevare eggene liggende lenge, for eksempel i en skål. Da vil ikke eggeplommen holde seg på plass, sier Marit Løvbrøtte, eggspert i Matprat.no, til NRK.no.
2. Blod i egget er ikke farlig
Egg med små blodflekker i ser ikke veldig delikat ut på frokostbordet. Men dette blodet er ikke farlig, og eggene kan trygt spises.
– Blodflekkene oppstår ved at en blodåre i egglederen brister ved dannelse av egget. Eggpakkeriene bruker imidlertid automatisert utstyr for å plukke ut disse eggene, sier Ylva Freed, daglig leder i Norsk Fjørfelag.
Mindre enn én prosent av alle egg som produseres har blodflekker. Men det er umulig å få fanget opp alle under sortering og gjennomlysning.
– Mange tror at blodet skyldes at egget er befruktet, men dette stemmer ikke, forteller Matprats Marit Løvbrøtte.
For det må en hane til for å befrukte eggene, og haner finnes vanligvis ikke i eggproduserende hønsegårder.
3. Egg kan faktisk være for ferske
Skallet klistrer seg mer på helt ferske egg. Helt nye egg bør derfor brukes til andre retter enn vanlig kokt egg.
– Det er riktig at eggeskallet på helt ferske egg kleber mer eller er mer tettsittende, slik at det er vanskeligere å skrelle, sier eggspert Marit Løvbrøtte.
Vent derfor gjerne noen dager før du koker nyverpede egg.
4. Oppbevares i romtemperatur før matlaging
Eggets egenskaper kommer best frem når eggene er romtemperert. I mange oppskrifter står det at eggene skal være romtempererte før de blandes med de andre ingrediensene.
Men de allsidige hvite bør heller ikke stå for lenge ute på kjøkkenet.
– Vi pleier å si at eggene godt kan overnatte på kjøkkenbenken, men at de bør bo i kjøleskapet, uttaler Marit Løvbrøtte.
Og et tips hvis du skal dekorere påskeegg:
– Det er vanskeligere å blåse ut innholdet fra kalde egg, innholdet blir mer tyktflytende og det er større sjanse for at skallet sprekker. Så sett eggene utenfor kjøleskap litt først, fortsetter eggsperten.
5. Holdbare lenge
På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dagers holdbarhet fra verping. Norge må følge bestemmelsene i EØS, selv om vi ikke har forekomst av salmonella.
6. Derfor blir egg grønne
Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig. Det er to ting som kan forårsake denne reaksjonen:
- Egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt. Skal egget spises kaldt, er det viktig at det etter koking kjøles i kaldt vann nesten like lenge som du kokte det.
- Egget er kokt for lenge, ikke kok egget lenger enn ni minutter.
7. Egg kan fryses
Egg kan fryses, men de må knekkes først. Da kan du velge om du vil fryse plomme og hvite hver for seg, eller om du vil fryse hele egget. Uansett er det lurt å vispe massen litt sammen først.
Både eggeplommen og eggehvitens gode egenskaper opprettholdes etter frysing.
8. Hønas kosthold påvirker fargen på plomma
Noen er knallgule, andre er nesten hvite. Plommefargen påvirkes nemlig av fargestoff i hønas kosthold.
– Høner som får gå ute og plukke gress eller nesler gir sterkere farge på eggeplomma. Alt hønefôr har ingredienser fra fargerike råvarer som paprika eller mais, som bidrar til den fine plommefargen. Økologiske egg har ofte en sterkere farge på plomma i sommerhalvåret, når hønene har gått ute og plukket i seg gress, sier Ernst Ole Ruch
i Toten Eggpakkeri til NRK.no.
(Kilder: Matprat.no, Norsk Fjørfelag, Toten eggpakkeri)
Les også: