Hopp til innhold

– Gjør noe med 200-kronersgrensen nå!

Unge Høyre med klar melding til regjeringen om å heve den omdiskuterte tollgrensen allerede nå.

Netthandel

Leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre håper det blir billigere å handle for over 200 kroner fra utenlandske nettbutikker.

Foto: Kim Jansson/Unge Høyre

Neste uke legger Solberg-regjeringen frem sitt forslag til endringer av neste års statsbudsjett. Unge Høyre håper nå at moderpartiet Høyre og deres regjeringspartner Fremskrittspartiet har prioritert endringer av den omdiskuterte tollgrensen for import av varer.

– Jeg håper regjeringen gjør noe med tollgrensen allerede på statsbudsjettet som legges fram om to uker. Høyre og Fremskrittspartiet har tidligere vært tydelige på at grensen må heves. Dette er noe veldig mange forbrukere venter på, sier leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre, til NRK.no.

Tollgrensen gjør at nordmenn må betale merverdiavgift og i noen tilfeller toll på varer kjøpt i utenlandske nettbutikker som koster 200 kroner eller mer. Tollgrensen ble innført for 38 år siden, men beløpet er ikke endret siden da.

– Ordningen mangler legitimitet

Tidligere denne uken skrev NRK.no om hvordan norske netthandlere og utenlandske nettbutikker prøver å lure seg unna 200-kronersgrensen. Tollvesenet har registrert at mange nettbutikker jukser med verdien på pakken slik at norske netthandlere skal slippe å betale toll og avgifter.

– At så mange jukser er et uttrykk for at ordningen mangler legitimitet. Grensen bør heves for å gjøre hverdagen enklere for folk, kommenterer Unge Høyre-lederen.

Han tror mange ser på grensen som urimelig lav.

– 200-kronersgrensen ble innført i 1975. Det vil tilsvare cirka 1030 kroner i nåverdi. Problemet er at grensen har stått bom stille, noe som gjør at det blir færre og færre produkter som omfattes av regelen. Mange kjøper sminke, DVD-er og andre småsaker på nettet. Det blir som regel ikke så mye til sammen, men likevel mer enn 200 kroner, sier Sandøy.

– Svaret kommer 8. november

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen «vil heve grensen for tollfri import», men det er ikke avklart når dette eventuelt vil skje.

Svein Flåtten

Svein Flåtten, finanspolitisk talsperson i Høyre.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Jeg regner med at dette er en av de mange sakene som det blir jobbet med i forbindelse med statsbudsjettet. Hva som skjer med denne grensen får vi vite 8. november, sier finanspolitisk talsperson Svein Flåtten i Høyre, til NRK.no.

Heller ingen i finansminister Siv Jensens stab vil si noe om konkret om hva den nye regjeringen kommer til å lande på.

– Eventuelle endringer i skatte- og avgiftsopplegget for 2014 vil bli presentert i forbindelse med fremleggelsen av tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet 8. november, sier rådgiver Tor Audun Gram i Finansdepartementet, til NRK.no.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet, nå samferdselsminister, uttalte til forbrukernettstedet DinSide.no i begynnelsen av oktober, at han håpet partiet fikk til en endring allerede i kommende budsjett.

– Det blir en måte for oss å vise handlekraft på et punkt hvor de rødgrønne ikke gjorde noen ting, uttalte Solvik-Olsen til DinSide.no.

FpU: – Forstår hvis det ikke blir endringer nå

Fremskrittspartiet Ungdom har endring av tollreglene langt oppe på sin ønskeliste over endringer.

Atle Simonsen

Atle Simonsen, sentralstyremedlem i Fremskrittspartiets Ungdom.

Foto: NRK

– Dette er jo en sak vi har kjempet for i mange år, det er ett av ønskene som står øverst på vår liste, og vi er glad for at det står i regjeringsplattformen, sier sentralstyremedlem Atle Simonsen i Fremskrittspartiets Ungdom, til NRK.no.

Simonsen sier han forventer at en endring kommer i løpet av regjeringens første par år i makten.

– Det er først statsbudsjettet for 2015 som blir regjeringens stempel, så om det ikke kommer noen endring denne gangen, forventer vi at det skjer i forbindelse med neste budsjett. Vi forstår at det er andre punkter å ta hensyn til i kommende statsbudsjett, sier han.

Derfor er grensen omdiskutert

Deler av handelsnæringen i Norge har i flere år fryktet en økning av 200-kronersgrensen. Frykten er at økt tollgrense vil gjøre konkurranseforutsetningene ekstra vanskelige for norske butikker. Tidligere i oktober gikk hovedorganisasjonen Virke ut med en klar advarsel mot å heve grensen.

– Netthandelen med utlandet rammer allerede tusenvis av norske arbeidsplasser, og selv en liten heving av tollgrensen vil gi dramatiske konsekvenser, uttalte Virke-direktør Harald J. Andersen i en pressemelding.

Einar Øgrey Brandsdal, som drifter to av landets største nettbutikker, Blivakker.no og Netthandelen.no, uttalte til Aftenposten.no at han var svært kritisk til en eventuell heving av tollgrensen.

– Butikker kommer til å måtte stenge og arbeidsledigheten øke fordi vi heller støtter opp om utenlandske butikker, uttalte Brandsdal til Aftenposten.no.

Atle Simonsen i FpU deler ikke denne bekymringen,

– Norske bedrifter vinner sjelden på å være billigst i verden, men de kan vinne på andre ting. For eksempel at det er tryggere å bestille fra Norge, det er kortere og rimeligere frakt, og det er lettere å sende varen tilbake hvis man ikke er fornøyd, sier Simonsen til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)