Hopp til innhold

Pass deg for rådyr netthandel-felle

Det er spesielt ett regnestykke du bør sjekke før du kjøper varer fra utenlandske nettbutikker.

Netthandel

Denne genseren fra Footlocker ble 57 prosent dyrere da frakt og norske tollsatsene ble lagt til.

Foto: Skjermbilde/montasje, Footlocker

Det kan være frustrerende å kjøpe varer som i utgangspunktet virker som et godt kjøp, men som viser seg å bli betydelig dyrere når regningen kommer.

Spesielt oppmerksom bør du være når du kjøper klærne fra nettbutikker utenfor EØS-landene.

Bestiller du for eksempel klær fra USA som koster mer enn 200 kroner, må du huske å legge til frakt, toll, merverdiavgift, og fortollingsgebyr for å unngå å gå i netthandelfella.

Genser ble 57 prosent dyrere

La oss si du kjøper en genser fra Footlocker, en amerikansk nettbutikk som sender varer til Norge.

Genseren vi har valgt koster 79,99 dollar, frakten kommer på 39,99 dollar. Da må du betale 688,69 kroner for genseren og frakten.

Med toll på 73,69 kroner samt 190,59 kroner i merverdiavgift og fortollingsgebyr fra Posten på 125 kroner, kommer totalprisen på 1077,97 norske kroner.

Genseren ble dermed nær 390 kroner eller 57 prosent dyrere enn den var i utgangspunktet.

Sluttsummen er regnet ut med hjelp av Tollvesenets importkalkulator.

Hvis du hadde bestilt den samme genseren lagd i et europeisk land (EU/EØS), hadde du unngått toll og merverdiavgift av toll, og sluppet unna med en billigere penge.

200-kronersgrensa

Hver gang du bestiller en vare fra en utenlandsk nettbutikk som koster mer en to hundrelapper, må du betale norsk merverdiavgift (bøker er unntatt). Dette gjelder fra alle land, ikke bare utenfor EØS.

Toll- og avgiftsgrensa har stått uforandret på 200 kroner siden 1975. Dette har skapt mye frustrasjon hos netthandlere, og mange opposisjonspartier ønsker en justering av grensa.

Ifølge Tollvesenet er det mange netthandlere som ikke kjenner til denne regelen. Flere opplever også at sluttregningen blir dyrere av andre grunner.

Bare i Oslo og Akershus får Tollvesenet inn cirka 100 søknader i måneden om refusjon fra privatpersoner.

– De fleste henvendelsene vi får er fra privatpersoner som ønsker penger igjen hvis de ikke er fornøyde med varene. Sender man varene tilbake, skal man heller ikke betale for toll eller merverdiavgiften, og da ber de om refusjon.

Louise Holtoug Amundsen

– De nye reglene som kommer på nyåret vil gjøre det enklere å vite hva tollfakturaen vil kommer på, opplyser Louise Holtoug Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Det sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Louise Holtoug Amundsen.

– Det forekommer også tilfeller hvor regningen er for høy i forhold til verdien, hvis det for eksempel har vært salg og dette ikke er oppgitt på pakken. Det kan derfor være lurt å sjekke at verdien på pakken er riktig, sier hun.

De fleste varer er tollfrie

Haltoug Amundsen forteller at man bør være litt kritisk ved bestilling av varer på nett.

– Mange utenlandske nettsteder utgir seg for å være norske, for å lure forbrukerne til å tro at de slipper toll og avgifter. En del nettsteder selger også klær som er piratkopier. Sjekk derfor at det er seriøse netthandlere, tipser Amundsen.

– Det kommer også en del henvendelser på fortollingsgebyret, men dette er et privat gebyr fra selskapene som transporterer og deklarerer varene for deg, og hvilket gebyr de tar har ikke Tollvesenet noe med.

Haltoug Amundsen sier det er viktig å skille mellom merverdiavgift og toll.

– En merverdiavgift på 25 prosent av totalbeløpet vil alltid påløpe varene, med noen få unntak for eksempel på bøker, dem slipper man å betale både merverdiavgift og toll på, sier Holtoug Amundsen.

Toll er begrenset til enkelte varer fra enkelte land.

– De fleste varer slipper man å betale toll for. I utgangspunktet er det kun noen tekstilvarer, klær og landbruksvarer som for eksempel ost og blomster man må betale toll for, opplyser Holtoug Amundsen.

Kan lønne seg å vente til etter nyttår

Fra 1. januar 2013 vil nye regler for tollsatser tre i kraft. Tidligere har det vært 11 ulike tollsatser på tekstiler, og 7 for klær.

Nå skal de 11 ulike satsene reduseres til to: 5,6 prosent eller 10,7 prosent. Hele varegrupper vil nå fortolles likt. Ingen av tollsatsene øker, de forblir enten de samme eller reduseres.

– De nye reglene vil gjøre det enklere å vite hva tollfakturaen vil komme på, og du kan enklere regne ut totalbeløpet på kjøpet ditt. Satsene blir også noe lavere, sier Holtoug Amundsen.

Dette vil komme deg som forbruker til gode. I den grad du skal bestille tekstiler og klær, kan det derfor lønne seg å vente til etter nyttår med å bestille varene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)