NRK Meny
Normal

– Dette kan stoppe innbruddstyven

Antall boliginnbrudd har gått ned fra i fjor, viser ferske tall fra Finans Norge. Ekspert i innbruddsforebygging sier han vet hva som kan stoppe innbruddstyven.

Innbruddstyv

Det har vært færre innbrudd i år enn i fjor. Enkle grep kan gjøre sjansene mindre for innbruddstyven kommer på besøk. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Stine Neverdal Finans Norge

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Foto: CF Wesenberg

Både erstatningsutbetalingene og antallet innbrudd og tyveri i hus, leiligheter og hytter har gått noe nedover de ni første månedene i år, sammenliknet med samme periode i 2012. Det viser ferske tall fra Finans Norge.

Norske forsikringsselskaper har hittil i år måttet punge ut 368 millioner kroner som følge av bolig- og hytteinnbrudd, noe som er en nedgang på 6 prosent fra året før. I underkant av 24.600 innbrudd er blitt meldt til forsikringsselskapene.

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge er ikke sikker på at nedgangen i tyverier er en langsiktig trend.

– Det er grunn til å følge med, for dette er noe som går i bølger, uttaler Neverdal i en pressemelding.

Godt naboskap er nøkkelen

Den pensjonerte politimannen Ivar Solum har 40 års erfaring med kriminalitetsforebyggende arbeid i politiet. Han er klinkende klar på hva som skal til for å sikre seg så godt som mulig mot besøk av innbruddstyven.

Ivar Solum

Den pensjonerte politimannen Ivar Solum sier at godt naboskap er det beste forebyggende tiltaket mot innbruddstyven.

Foto: Hans Chr. Medlien

– Den beste måten å forebygge innbrudd, er godt naboskap. Det er noe jeg har sett gjennom 40 år i politiet; det at naboene prater sammen og vet om hverandre kan ha en enorm gevinst, sier Ivar Solum til NRK.no.

Han følger sitt eget råd til punkt og prikke.

– Når jeg er på ferie, vet alle naboene mine om det, og om de ser noen ukjente på gårdsplassen, så sjekker de hvem vedkommende er.

Det er ikke første gang Solum peker på at godt naboskap kan være et forebyggende tiltak mot innbrudd. Tidligere har uttalt til NRK.no at flere alarmer, bedre låser og mer politi ikke er nøkkelen til å få bukt med tyvene.

– Snakk med naboene! Det er hovednøkkelen til hvordan man kan stoppe innbruddstyven, sier Solum til NRK.no

Enkle nabotips

Det kriminalitetsforebyggende råd har kommet frem til noen tips til enkle måter naboer kan hjelpe hverandre på:

  • Avtal med naboen om å benytte tørkesnoren din når du er bortreist. Da ser det ut som om noen er hjemme.
  • Står det en bil parkert foran huset, tror sannsynligvis tyven at det er noen hjemme. La derfor naboen eller andre få parkere foran huset ditt mens du er bortreist.
  • At postkassen din ikke blir tømt, er også et tegn på at du ikke er hjemme. Gjør en avtale med familie eller naboer om å tømme postkassen din mens du er bortreist.
  • Tom søppelkasse viser også at ingen er tilstede. Gjør en avtale med naboer om å kaste noe av sitt eget søppel i din søppelkasse mens du er bortreist.
  • Utendørsbelysning som slår seg automatisk på når noen beveger seg nær huset, er en god investering for å skremme vekk tyven. Slik belysning gir også naboer og forbipasserende en bedre mulighet til å oppdage et innbrudd i tide.
  • Be naboen ta inn posten og avisen din.
  • Hvis dørmatta ikke legges på plass etter trappevask, er det et tydelig tegn på at du ikke er i leiligheten. Gjør en avtale med en nabo om å legge matten på plass hvis du er bortreist.

Politiet: – Slå på lyset!

Tidligere denne uken skrev NRK.no om et godt tips for å stoppe innbruddstyven.

Politiets klare oppfordring er å slå på lyset, slik at det ser ut som det er noen hjemme – og det er spesielt viktig nå som mørketiden har høysesong.

– Nå er det mange hus her som er helt mørklagte. Det er helt svart i alle vinduer. Det er vår erfaring at de velger de stedene som er helt mørklagte, uttalte Tom Erik Guttulsrød, leder i Østfoldpolitiets Felles kriminalenhet, til NRK.no.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.