Hopp til innhold

– Gode låser er ikke nok

Antallet innbrudd i boliger øker kraftig. – Men bedre låser, flere alarmer og mer politi er ikke løsningen på tyveribølgen, sier eksperter på forebygging.

Inngangsdør

Det hjelper ikke om huset er godt sikret hvis ikke nabolaget følger med, mener sikkerhetseksperter.

Foto: Illustrasjonsfoto: Tor Risberg, NRK

Fjorårets nedgang i antall boliginnbrudd var kortvarig. Første halvår i år er det registrert hele 15.358 innbrudd i norske hjem.

Det er en økning på åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Bruk pensjonerte politifolk til forebygging, og dra i gang Aksjon Nabohjelp igjen. Det er budskapet fra norske sikkerhetseksperter.

Omreisende tyver

– Tyvene er i stor grad omreisende, og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

For to år siden ble stiftelsen Nabohjelp avviklet på grunn av pengemangel, til tross for at grasrotinnsats i nærmiljøene var et effektivt tiltak for å forebygge innbrudd.

Pengebidragene tørket inn både fra næringsliv og myndigheter.

Erik Nadheim

Direktør Erik Nadheim i Det kriminalitetsforebyggende råd er skuffet over mangelen på respons fra myndighetene.

Foto: KRÅD

Vi har foreslått å ta opp igjen dette arbeidet i en litt annen form. Men utfordringen er ikke blitt tatt imot av justis- og beredskapsdepartementet. Det er skuffende, sier Erik Nadheim til NRK.no.

Han er direktør i Det kriminalitetsforebyggende råd, som i sin tid var en av initiativtagerne til Aksjon Nabohjelp.

«At naboer tar ansvar for å hjelpe hverandre og passe på i nærmiljøet, virker både trygghetsskapende og kriminalitetsforebyggende. Samtidig bidrar det til å skape bedre bomiljøer. I Norge er det av uforklarlige grunner blitt mindre og mindre av denne samarbeidsmåten», skrev Nadheim i et brev til departementet ved juletider 2010. Men uten å få respons.

- Nærmiljøet det viktigste

Ivar Solum

Den pensjonerte politimannen Ivar Solum mener at Aksjon Nabohjelp aldri burde vært nedlagt

Foto: Hans Chr. Medlien

– En effektiv innsats mot innbrudd handler ikke først og fremst om flere alarmer, bedre låser og mer politi. Mellommenneskelige forhold i nærmiljøet er det viktigste, sier den pensjonerte politimannen Ivar Solum. Han mener at tiden er kommet for å tenke annerledes.

I mer enn 30 år jobbet Solum i Hedmark-politiet med forebygging av kriminalitet. Nå gjør han en innsats som "trygghetsambassadør" i Stange kommune, i et forsøksprosjekt i regi av Det kriminalitetsforebyggende råd.

Også Stjørdal har en tilsvarende ordning. Trygt naboskap er navnet på den nye ordningen.

– Folk flest kan gjøre mye for å forebygge innbrudd. Men det krever organisering og bevisstgjøring. Det er her vi kommer inn som "ambassadører", sier den pensjonerte politimannen.

Han forteller at nabohjelp handler om alt fra å lufte bikkja systematisk slik at det alltid er noen tilstede i utsatte områder, til å bistå med enkle praktiske grep slik at huset ser bebodd ut når naboen er på ferie. Og til å observere og melde fra om overraskende besøkende og om behovet for sterkere pærer i gatelyktene.

– Ingen offentlig etat kan alene ha ansvaret for forebygging. Med samarbeid og enkle midler kan beboerne selv gjøre mye for å hindre innbrudd og annen kriminalitet. Men det må settes i system, sier Solum.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uniformerte pensjonister

Solum viser til at det norske politiet har så små ressurser at deres hjelp gjerne kommer etter at noe har skjedd.

– Hvorfor ikke gjøre som i mange andre land, der pensjonerte politifolk brukes til å veilede befolkningen om forebygging og trygghet? I USA er det for eksempel helt vanlig med uniformerte pensjonister som reiser rundt i egne politibiler og jobber med dette.

– Vi har merkelig nok ingen kultur for denslags i Norge. Mine pensjonistkolleger er dyktige og samfunnsengasjerte fagfolk med lang erfaring i forebyggende arbeid. Jeg er sikker på at mange av dem mer enn gjerne stiller opp, sier Solum.

Han mener at Aksjon Nabohjelp aldri burde vært nedlagt. – I stedet burde denne hjelpen til selvhjelp vært revitalisert og modernisert.

– Før brukte vi brosjyrer og foredrag, nå kan mye organiseres på nettet. Jeg er helt sikker på at en ny satsing på fenomenet nabohjelp kan bli et viktig bidrag til å møte innbruddbølgen. Men da må myndighetene stille opp med de ressursene som trengs til å samordne det hele, sier politipensjonisten.

Etterlyser oppfølging

Aviser på dørmatta

Aviser på dørmatta er et klassisk eksempel på hvordan innbruddstyven finner 'markedet' sitt.

Foto: Tor Risberg / NRK

Erfaringene med "trygghetsambassadører" er gode så langt. Folk og lokalpolitikere er entusiastiske i de to prøvekommunene. Men spørsmålet er hvordan dette skal følges opp.

– Hvem skal ha ansvaret for å drive en slik aksjon over hele landet? Det har vi ikke fått noen svar på, sier en lettere oppgitt direktør i Det kriminalitetsforebyggende råd.

Norge er det landet i verden med høyest andel boligalarmer, og folk blir stadig flinkere til å sikre hjemmene sine med gode låser. Men samtidig har også innbruddstyvene blitt mer profesjonelle.

– Utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Nordmenn har stadig større verdier i boligene sine. Det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst-Europa. Utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa er store, sier Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Fra januar til og med juni i år har forsikringsselskapene betalt ut 254 millioner kroner i erstatninger etter innbrudd i norske boliger.

Dette er noen enkle måter naboer kan hjelpe hverandre på:

  • Avtal med naboen om å benytte tørkesnoren din når du er bortreist. Da ser det ut som om noen er hjemme.
  • Står det en bil parkert foran huset, tror sannsynligvis tyven at det er noen hjemme. La derfor naboen eller andre få parkere foran huset ditt mens du er bortreist.
  • At postkassen din ikke blir tømt, er også et tegn på at du ikke er hjemme. Gjør en avtale med familie eller naboer om å tømme postkassen din mens du er bortreist.
  • Tom søppelkasse viser også at ingen er tilstede. Gjør en avtale med naboer om å kaste noe av sitt eget søppel i din søppelkasse mens du er bortreist.
  • Utendørs belysning som slår seg automatisk på når noen beveger seg nær huset, er en god investering for å skremme vekk tyven. Slik belysning gir også naboer og forbipasserende en bedre mulighet til å oppdage et innbrudd i tide.
  • Be naboen ta inn posten og avisen din.
  • Hvis dørmatta ikke legges på plass etter trappevask, er det et tydelig tegn på at du ikke er i leiligheten. Gjør en avtale med en nabo om å legge matten på plass hvis du er bortreist.
    (Kilde: Det kriminalitetsforebyggende råd)

Se flere gode råd mot innbrudd hos KRÅD her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)