NRK Meny
Normal

– Bruk leppestift som øyenskygge

Lyst til å være plakat-fjong når det smeller i morgen? Vi har sanket inn gode sminketips fra eksperter.

Stephan Ulvund Øien

Makeupartist Stephan Ulvund Øien sier at for å fremheve øyenfargen, bør man bruke motsatt farge på øyenskyggen enn på øynene. En leppestift kan godt brukes, understreker han. Men det lønner seg å øve litt før den store festdagen, som med julematen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Sotede øyne

Alle kler sotede øyne, sier Stephan Ulvund Øien. Det fremhever det hvite i øyet, istedet for fargen på øyet. Men husk å duse ut overgangene.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Leppene

Også fargen på leppestiiften bør velges ut fra fargen på leppene. Har leppene dine kalde farger, velger du en leppestift med kald tone, og for lepper med varmere farger er det leppestift med mer gult i som gjelder.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Fjerner sminke

Legg en pad under øyet og fjern øyensminken med q-tip. Slik kan du fjerne kun øyesminken, men la underlaget på huden ligge.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Nadia

Nadia Santana er butikksjef på Fredrik & Louisa på Byporten. Hun understreker at det er viktig med godt underlag under både sminken på øynene og på huden i ansiktet.

Foto: Tuva Jorfald / NRK
Siri Kvammen

Siri Lamark Kvamme er makeupartist for Dior. Hun anbefaler å bruke pads under øynene når man bare vil fjerne øyensminke - eller en serviett når man vil sminke øynene uten at det drysser ned og sverter underlaget som er lagt på huden under øynene.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Stephan Ulvund Øien er ansvarlig makeup artist i Isadora.

Han er blant annet opptatt av komplimentærkontrast - hvordan å fremheve øynene med motsatt farge på sminken enn den man har på øynene.

– For grønne øyne er det for eksempel rødt. Men ikke knæsjrødt – noe som har rødt i seg. For eksempel lilla, varm lilla, brunt eller gull, sier Øien til NRK.no.

– Det går også å bruke leppestiften din som øyenskygge. Kremkonsistensen gjør at skyggen blir seende veldig naturlig ut i en rød soting.

Les også: Øyevippene må også pleies

Rosarødt til blå øyne, alt til brunt

Også for blå øyne kan leppestiften fungere som øyenskygge.

– En av mine favoritter på blå er rosarødt, og brunt og gull vil også fremheve det blå, sier Øien.

– Brune øyne har det fantastiske privilegiet at alle fargene kan brukes. Varme brune øyne kan kle godt kalde, lilla blåtoner.

Man må gjerne leke seg med farger, oppfordrer Øien, men understreker at det lønner seg å styre unna samme farge på øyenskyggen som på øynene.

– Og så er vi ferdige med åttitallet og blå liner, ler han.

Les også: Nikkel i mascara

Alle kler soting

Mens en komplimentærfarge fremhever fargene på øynene, fremhever soting det hvite.

– Gjøres en soting riktig, blir øyets hvite det mest fremtredende. Trikset er å duse ut overgangene, så det ikke blir en skarp kant der sminken slutter under øyenbrynet, sier han.

– Men sotingen kan være både lys og mørk - desto mørkere den er, desto sterkere blir øynene. Husk at det skal være aller mørkest innerst mot øyet.

Hvis du lurer på om du skal ha gultone eller blåtone i leppestiften, anbefaler makeupartisten rett og slett at du ser på leppene dine.

– Er leppene blårosa bør man ha leppestift med en kald tone, mens man bør ha leppestift med mer gult i dersom man har varmere farge på leppene.

Les også: Ingen champis på nyttårsaften

Fra hverdag til fest

Når du skal lage festansiktet er grunnlaget viktig.

– Start med en god peeling. Skyll den av med varmt vann og påfør serum og dagkrem. Er grunnlaget bra, blir makeupen perfekt, sier Nadia Santana, butikksjef på Fredrik & Louisa på Byporten til NRK.no.

Deretter er det viktig med en god fuktighetskrem, en base og foundation.

– La butikken hjelpe deg å finne riktig foundation og base til din hud, oppfordrer hun.

Bruk en pensel til å legge på foundationen, da blir den jevnere, penere og dekker finere enn dersom du bruker svamp. Litt solpudder utenpå gir en fin glød.

Pass på å legge litt også nedover halsen for at overgangen skal bli penere - men det må ikke være for mørkt, understreker hun.

Les også: Bytte gaven? Dette har du rett på

Husk base under øyenskyggen

Under øyenskyggen, som er utførlig beskrevet lenger opp i saken, er det lurt å legge å en base, så den sitter bedre.

– Legg først en skyggebase på øyenlokkene, den vil trekke opp fettsyrene fra lokkene og får øyenskyggen til å sitte bedre, sier Santana.

Siri Lamark Kvammen, makeupartist for Dior, har et godt tips dersom du skal fjerne øyensminke før du legger ny før fest, uten å fjerne underlaget du du eventuelt har på huden.

– Legg en pad under øyet. Fjern mascaraen med en q-tips med masse sminkefjerner på, sier Siri Lamark Kvamme til NRK.no.

– Dette er en fin måte å fjerne sminke bare rundt øynene på, uten at det går utover det du har på huden, sier hun.

Øyensminken kan også forminske eller forstørre øynene, alt etter valg av tone.

– Lyse farger åpner, og mørke farger forminsker. Er det mindre øyne du er ute etter bruker du derfor mørke farger og kayal på våtkanten, forklarer Santander.

– Ønsker du større øyne, bør du unngå mørk liner på våtkanten.

Du kan også legge litt solpudder på områder som skal formiskes, da skaper du en flott kontur.

Les også: Tjen 4.000 før nyttår

Ikke gjør noe du ikke har gjort før

Hva er de verste blemmene du ser, når folk har fjonget seg litt ekstra til fest?

– Ikke gjør noe du ikke har gjort før. Det er som med julebaksten– det kan fort bli dårlig hvis du ikke øver litt på forhånd, sier makeupartist Stephan Ulvund Øien.

– Gå gjerne til noen som kan det her og la dem sminke seg, så får du med tips du kan ta med hele livet, sier han.

Mange parfymerier har makeupartister som sminker folk i butikkene. Det koster gjerne rundt 500 kroner, men på fredager gjøres det gratis noen steder. Gå til nærmeste parfymeri og forhør deg om tilbudet.

– Standardfellen som de fleste jenter går i, er at de bruker masse øyenskygge og så glemmer de å duse det ut. Man oppnår mer effekt ved å duse ut kantene, sier Øien.

– Gjør du det ikke, får du mer fokus der kanten av øyenskyggen går.

Les også: Slik unngår du å bli syk i jula

– Det viktigste er at du stråler

Du har jo litt sminke på selv – kan menn sminke seg til fest, synes du?

– Det viktigste er at du stråler. Makeup skal aldri overskygge personligheten din. Føler du tja, så dropp det. Det skal være JA, sier Øien.

– Og til slutt: Husk å veie makeupen. Ha gjerne fokus på to av tre elementer. Kjører du på med full styrke både på kinn, lepper og øyne, blir det fort halloween, det vil vi ikke ha på nyttårsaften.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.