Hopp til innhold

– Fordel å være sammen med en på jobben

– Det kan være vanskelig å skille jobb og privatliv hvis kjæresten jobber samme sted som deg, mener psykolog. Men Arild Opheim og Elin R. Gjuvsland er glade for at de får være så mye sammen på jobben.

Elin Ruhlin Gjuvsland og Arild Opheim

NRK-journalistene Elin Ruhlin Gjuvsland og Arild Opheim mener det er flere positive ting med å være sammen med en kollega. Her står de på balkongen på jobb.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!

NRK-journalistene Arild Opheim og Elin Ruhlin Gjuvsland fant hverandre på jobb. Sammen med kollega Martin Bechmann står de bak ideen til programserien Bør de gifte seg på NRK. Det som i starten var felles interesser og et godt vennskap mellom Opheim og Gjuvsland, utviklet seg etter hvert til et forhold.

Opheim mener det er flere positive ting ved å bli sammen med en kollega.

– Det er praktiske ting som at vi kan gå sammen til og fra jobb. Kommunikasjonen blir enklere, og for arbeidsgiver tror jeg det er en fordel at vi kan steppe inn for hverandre. Det er lettere å synkronisere ferier, og planlegge oppdrag dersom en av oss må bli hjemme med et sykt barn for eksempel, sier Opheim til NRK.no.

Han innrømmer likevel at det å være sammen med en kollega ikke er helt ukomplisert. En av ulempene er at det kan begrense jobbmuligheter. For eksempel en ledig sjefsstilling i avdelingen.

– Det er unaturlig at en av oss kunne fått den, for da hadde den ene vært sjef for den andre, sier han.

– Utdanning har betydning

– Felles utdanningsnivå er vanlig hos mange som velger å bli et par. Men også utseende, religion, etnisitet, holdninger og verdier har ofte betydning, sier forsker Kenneth Aarskaug Wiik hos Statistisk sentralbyrå.

Forskningen viser at jo lengre tid man studerer på samme universitet eller i samme klasse, jo større er sannsynligheten for å innlede forhold til en person fra akkurat det miljøet.

– Dette vet vi fra forskning fram mot år 2000. Men det vi ikke vet, er hvordan utdanningsrevolusjonen blant kvinner påvirker partnervalget. Ettersom stadig flere kvinner tar høyere utdannelse, kan det hende at det blir mindre vanlig for dem å finne en partner med samme utdanningsnivå. Dette er noe vi skal forske på, sier Wiik til NRK.no.

Han forteller at det ikke er gjort nyere forskning på hvilke yrkesgrupper i Norge der det er mest vanlig at kolleger danner par.

Men Wiik er ikke overrasket over tallene som viser at nesten halvparten av norske leger under 35 år nå er gift eller samboende med en lege. For 20 år siden var bare 19 prosent av legene i et slikt «kollegaforhold».

– Trygghet å vite hvem personen er

Andreas Løes Narum

Psykolog Andreas Løes Narum mener det kan gi en ekstra trygghet å bli sammen med en fra jobb.

Foto: Arild Opheim / NRK

Psykolog Andreas Løes Narum er en av ekspertene i Bør de gifte seg. Han mener det finnes mange variasjoner i forhold som starter på jobb. En av de tingene som er en fordel, er tryggheten i det å vite noe om hvem personen er. Da er du ifølge ham i en sikrere sone enn ellers.

– Det som er fint med å bli sammen med en på jobben er at du kjenner den vedkommendes bakgrunn. Dere har høyst sannsynlig lik utdannelse, like interesser og vet en del om hverandre fra før, sier Narum til NRK.no.

Det samme kan gjelde når du blir sammen med en du treffer gjennom felles bekjente. En slik sikkerhet får du ikke når du blir sammen med en du for eksempel treffer på byen.

– Det mange opplever når de blir sammen med noen, er at de ikke merker de ulike sidene ved personen i den forelskede fasen. Det å være forelsket er som å være i en slags rus, og de blir litt blinde, sier psykologen.

  • Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!
  • Lurer du på om du og din utkårede bør gifte dere? Meld dere på neste sesong av Bør de gifte seg her!

For mye for fort

Narum mener det er flere fine ting, enn ulemper ved å bli sammen med en kollega.

– Man er langsomt blitt kjent med hverandre, og har sett hverandre i ulike situasjoner. Derfor er man også blitt tryggere på hverandre, sier han.

Men det er også en mulig risiko for at det blir for mye for fort, for noen. Det å både være kjærester og jobbe sammen, kan bli veldig heftig.

– Noen mennesker synes den type nærhet, og 24 timer samvær i døgnet er deilig. Andre er litt mer innadvendte og trenger mer avstand, sier psykologen.

Likevel ligger det en ekstra spenning i det å forelske seg i en på jobben. Utviklingen til et eventuelt forhold går sakte, men sikkert i en retning.

– Man får en ekstra lang følelse av å være forelsket. Først utvikler følelsene seg litt på avstand, og så er man på hverandre hele tiden. Det kan være veldig intenst, sier Narum.

Habilitetsproblemer

Rollene på jobb kan gjøre forholdet litt vanskelig, og det oppstår ofte habilitetsproblemer hvis det er snakk om lønninger og posisjoner, ifølge psykologen.

– Jobber paret i samme avdeling, er det en mulighet for å komme opp i situasjoner en ikke ville havnet i ellers. For eksempel når den ene er sjefen til den andre, eller hvis en skal forfremmes, sier han.

Narum forteller at hvis forholdet først er et faktum, er det viktig å være ærlige med kollegaene sine.

– Uten å ha sett statistikk på det, vil jeg tro det er en del som holder forholdet hemmelig i starten. Men mange kolleger synes nok det er en lettelse å få vite det, sier psykologen.

I den grad det påvirker jobben, er det i tillegg nødvendig å snakke med sjefene. Da gjør du det lettere for de andre, men også deg selv.

– Man må være flinke til å ta opp spørsmålet, slik at forholdet ikke blir et problem på arbeidsplassen. Det kan for eksempel være lurt å si selv at en bestemt arbeidsoppgave, for eksempel å fastsette kjærestens lønn, ikke er ønskelig å gjøre lenger, på grunn av situasjonen. Hvis ikke kan det bli mye sladring og mistanker, sier Narum.

Ekstra krav til profesjonalitet

I mange jobbsammenhenger dukker spørsmålet opp: hva er jobb og hva er hjemme. Og det er ikke alltid like lett å skille jobben og privatlivet – spesielt ikke om kjæresten jobber samme sted som deg. Ifølge psykolog Narum er det et ekstra krav til profesjonalitet når man er sammen med en på jobben.

– Paret blir nødt til å være flinkere enn andre når det gjelder å sjonglere jobb og privatliv. Krangler de om hverdagslige ting hjemme, må de ikke ta det med på jobben, sier han, og legger til:

– En slik konflikt kan fort bli en belastning også for kollegaene.

Og dersom enda verre er – det blir et brudd. Hvordan bør det håndteres?

Noen blir enige om ikke å være sammen lenger, mens andre brudd er svært emosjonelle i begge ender. Narum understreker derfor at det er en grunn til at en del firmaer har regler om ikke å bli sammen med en på jobben.

Han mener jobbsituasjonen fort kan gjøre et brudd verre.

– Det kommer så klart an på årsaken til bruddet, men det blir fort vanskelig å håndtere når det ikke er lett å bytte avdeling, eller at man går på eksen på jobb hele tiden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)