Hopp til innhold

Omstridt søtningsmiddel

Hun hadde sterke smerter og mistet synet på det ene øyet. Så kuttet hun ut lettproduktene.

Eva
Foto: NRK

Eva var sliten og trøtt, hadde hodepine og konsentrasjonsproblemer. Selv enkle ting ble vanskelige å gjennomføre.

- Det var de grusomste hodesmerter. Kjentes ut som hodet skulle eksplodere. Smertene kom og gikk. Så ble synet dårligere og jeg mistet synet på det ene øyet mitt.

På sykehuset ble det oppdaget at Eva hadde hvite flekker på nervetrådene i hjernen. Legene tenkte i retning Multippel Sklerose (MS).

Kuttet ut aspartam

Eva begynte å søke på nettet selv, og oppdaget at det var mange med lignende symptomer som mente de hadde blitt syke av aspartam, et kunstig søtningsstoff som finnes i svært mange produkter som erstatning for sukker.

Produkter med aspartam

- Jeg drakk sikkert en og en halv liter lightbrus om dagen. Jeg brukte det til å bake med, og jeg brukte det i vaffelrøre. Jeg spiste pastiller og sukkerfri tyggegummi og hadde suketter i kaffen.

Eva bestemte seg for å kutte absolutte alle mat- og drikkevarer med aspartam. Etter fem uker var hun mye bedre. Etter noen måneder var flekkene på nervetrådene borte og synet tilbake. I dag er hun helt frisk.

Aspartamprodukter
Foto: NRK

Blir aspartam-forgiftet, mener forsker

Fedmeforsker ved Aker sykehus Grethe Støa Birketvedt forsker på aspartam. Hun har sett flere eksempler på det hun mener er aspartam-forgiftning. En av pasientene hennes drakk fire liter lettbrus om dagen.

- Etter seks måneder fant vi ut at MS-diagnosen var basert på det at hun hadde drukket så mye brus. At det hadde fått nevrologiske utfall.

- Så du mener hun var forgiftet?

- Jeg mener det var en forgiftning i kroppen. Jeg synes vi skal gjøre mye mer forskning på aspartam hos mennesker.

Ufarlig ifølge Mattilsynet

Mattilsynet i Norge mener at mengdene vi får i oss ikke medfører helserisiko. Dette er basert på konklusjonen til De europeiske matmyndighetene (EFSA). Nesten ingen norske leger vet noe om mulige bivirkninger av aspartam.

Mattilsynet mener aspartam er trygt

EFSA om aspartam

Vitenskapskomiteen for mattrygghets rapport om kunstige søtningsstoffer i drikke

- Det finnes uhyggelig lite erfaring og forskning på dette. Som privatperson synes jeg det er ugreit å vite så lite om aspartam, sier overlege på nevrologisk avdeling på Ullevål Universitetsykehus, Elisabeth Gulowsen Selius.

Aspartam, eller Nutrasweet, er et omstridt søtningsmiddel i USA, hvor det har vært i bruk siden tidlig på 80-tallet. Stadig flere mener de er aspartam-forgiftet.

Forholder seg til regelverket

Flere norske bedrifter importerer aspartam. En av dem er Permakem.

- Vi forholder oss til regelverket som tillater bruk av aspartam i forskjellige produkter, sier daglig leder Marius Selvig.

EFSA gikk gjennom det meste av forskningen gjort på aspartam i 2005. Konklusjonen var at den kritiske forskningen ikke var godt nok gjennomført, og at de fleste studiene fortsatt forteller oss at aspartam er ufarlig.

Har du erfaringer eller meninger om saken?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)