Hopp til innhold

- Bestill ferien nå

Det å vente på restene eller dumpingsalget lønner seg ikke lenger, hevder reisebransjen.

Når bestiller du sommerferien din?
Foto: Colourbox

For mange var sommeren 2009 ganske dårlig, og dette førte til et ønske om en varm sydentur neste sommer.

Med priskrakk til Syden i jula var det mange som brukte fridagene til å sikre seg sol og varme i ferieukene til sommeren.

Høysesong

Reiseselskapene forteller at januar vanligvis er høysesong for bestilling av sommerferien, og 2010 er intet unntak.

Ving reisebyrå forteller at 28 prosent av deres sommerreiser ble solgt før nyttår, før det store rushet setter inn i januar.

– Dette er på nivå med sommeren 2009. Og sikkert som banken er januar den viktigste måneden for charteroperatørene. En stor andel av reisene selges i denne perioden, forteller Christian Grønli, salgsdirektør i Ving.

Reiseselskapet Star Tour har, på bakgrunn av erfaring og forventninger, regnet ut hvor mange charterreiser nordmenn vil bestille i januar.

– Vi regner med at det vil bli bestilt rundt 150.000 reiser i løpet av januar, til en verdi av drøyt én milliard kroner. Dette er hovedsakelig sommerreiser, men også noen vinterturer, opplyser Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef Star Tour.

Planlegger i julen

Selv om januar er en av de beste månedene for reiseselskapene er det mange som bestilte ferien sin allerede i fjor.

– Det ser ut til at reisearrangørene våre er veldig fornøyd med salget av sommerreiser allerede. Det begynte allerede i høst, forteller Rolf Forsdahl, direktør for reise i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

– Romjulen vet vi erfaringsmessig er neste periode hvor man i fred og ro planlegger neste sommers ferie, mener Grønli i Ving.

Star Tour erfarer også at mange planlegger sommeren i juleferien.

– Når man har ferie har man tid til å tenke på neste ferie. De siste par ukene har vi solgt 20 til 30 prosent flere reiser enn på samme tid i fjor, sier Larsen-Vonstett far Star Tour.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Familie på stranden
Foto: Colourbox

Føre var

Barnefamilier begynner ofte å bestille ferien tidlig. Allerede en gang på høsten.

– De vet hvor de skal, de vet ofte hvilket hotell de vil bo på og de skal ofte ha et spesielt rom. Par har også blitt ganske beviste på hvor de vil dra og vet at det lønner seg å bestille tidlig, forteller Larsen-Vonstett far Star Tour.

Noen bestiller sommerferien straks produktet er gjort tilgjengelig for salg.

– Det skjer gjerne så lang tid som et år i forveien. Da er prisene de beste, utvalget størst, og sjansen for at du får akkurat den reiselengden og akkurat den leiligheten/hotellrommet du ønsker deg størst, sier Grønli i Ving.

Er du bestemt på hvor du vil dra og har spesielle ønsker må du bestille tidlig.

– De som vil ha en stor leilighet bør være tidlig ute. Mange hoteller i Europa har ikke så mange store leiligheter. Det er ikke alle som har så stor familie som vi har i Norge, mener Larsen-Vonstett fra Star Tour.

Mange velger all inclusive

Star Tour mener nordmenn fortsatt er bevist kvalitet og valuta for pengene.

– Mange velger nok ikke et euroland. Men interessen for all inclusive er stor. Da vet man hva man får, mener Larsen-Vonstett fra Star Tour.

Spesielt for barnefamilier kan dette være gunstig.

Barna kan spise så mye is de vil, og restaurantregningen blir ingen overraskelse.

– Det er nok sjelden de har tid til en romantisk middag utenfor hotellet uansett, mener hun.

Tidlig = billig

Selv om det ofte er mulig å finne gode restplasser hvis man booker reisen i siste liten, er det også mulig å få gode priser dersom man bestiller tidlig.

– Bestiller du ferien tidlig har du det beste utvalget, og kan velge et tidligere alternativ. Man kan nedprise reisen ved å velge et "dårligere" rom i forhold til utsikten, eller velge et dårligere hotell som ikke har alle fasiliteter, men likevel de fasilitetene du trenger, forklarer Larsen-Vonstett fra Star Tour.

Det å vente på restene eller dumpingsalget lønner seg visstnok ikke lenger.

– Reiseselskapene har en annen strategi på det nå. Man regner med å ha god økonomi i 2010 og vil sikre seg de gode reiseopplevelsene som familien ønsker, avslutter Forsdahl fra HSH.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)