Pass opp for sprekk i passet

Flere flyselskaper lar deg ikke sjekke inn med ødelagt pass. Men ikke reparer passet selv - det kan være dokumentforfalskning!

Video nsps_upload_2009_11_19_11_59_49_762.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Den 23. september i år skulle Svein Silseth og ni andre reise til New York fra Gardermoen en langhelg.

Billetter var booket gjennom Continental Airlines, men da de skulle gjennom en barriere før bagasjeskranken ble passene deres sjekket nøye og Silseth fikk ikke lov til å sjekke inn.

Flyselskapet avgjør

Svein Silseth hadde en sprekk i passet, og fikk vite at han ikke kunne reise med et slikt pass.

Det er de forskjellige flyselskapene som bestemmer om du får reise med dem eller ikke dersom passet har en defekt.

- Jeg ble fortalt at dersom de hadde sluppet meg om bord i flyet ville jeg likevel ikke kommet inn i USA. I tillegg ville flyselskapet fått en bot, forteller han.

- Kommer du til Norge med sprekk i passet slipper du inn hvis det ikke finnes tvil om at passet er ekte og at du er rette eier, forklarer Steinar Talgø, seksjonssjef ved juridisk seksjon i Politidirektoratet.

- Men du får beskjed om å henvende deg til politiet for å få et nytt pass, legger han til.

Flyselskapet Norwegian forteller at de aksepterer normal slitasje på passene, men dersom det er ødelagt aksepterer de det ikke.

- Om noen har fiklet med passet, eller om det har løse sider, aksepter vi det ikke. Om vi er i tvil kontakter vi politiet på flyplassen for å diskutere om vi kan ta i mot passet eller ikke, forteller Åsa Larsson, presseansvarlig for Norwegian i Sverige.

USA krever elektronisk pass

Svein Silseth

Svein Silseth kom seg til USA likevel - med nytt pass.

Foto: Privat

Med passet i hånden gikk Silseth en etasje ned til Gardermoen politistasjon for å få utstedt et nødpass.

Det fikk han ikke, men ble i stedet henvist til Grønland politistasjon.

- Skal du til USA må du reise med maskinlesbart pass. Det er en del koder de må se om er ekte eller ikke ut fra fødselsnummer og passnummer, opplyser Chris Nguyen, politibetjent ved Gardermoen politistasjon.

Garantisak

- På Grønland politistasjon var det en hyggelig dame som gjorde hva hun kunne for å hjelpe meg. Jeg ble fortalt at det var en svakhet ved denne passtypen, derfor fikk jeg nytt gratis.

Fra 1. mars 1999 til 30. september 2005 ble det utstedt 1.512.589 norske pass. Frem til forrige måned har 26.000 av disse blitt byttet.

- Passene har en svakhet i seg som gjør at dersom passet brettes mye kan det bli en sprekk, og passet kan revne i sømmene, forklarer Talgø.

Da Silseth hadde fått nytt pass, tok han inn på hotell og dro til New York for å møte de andre med første fly dagen etter.

- Jeg hadde en kjempefin tur selv om den ble en dag kortere enn planlagt. Jeg måtte betale 250 dollar for å booke om flybilletten min, men det skal jeg forsøke å få tilbake på reiseforsikringen min, sier han.

Ikke reparer passet selv!

Pass

Er ditt pass fra mellom 1999 og 2005 bør du sjekke om det har en sprekk på personaliasiden før du reiser avgårde.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Karl-Erik Hytten, politibetjent ved Gardermoen politistasjon, opplyser at det ikke er uvanlig at reisende kommer til dem for å få nødpass som følge av sprekk i sitt eget pass.

- Det er mange som kommer med løsnet personalside på passet. Minst én om dagen, sier han.

Videre advarer Hytten mot å forsøke å reparere passet selv.

- Man må ikke teipe det fast eller forsøke å skrive noe i passet. Dersom det er ødelagt må man komme til politiet med det.

- Hvis du teiper sprekken selv kan det bli sett på som dokumentforfalskning. Reiser du ut av Norge og blir tatt med teipet pass kan det medføre store problemer, advarer han.

- Hvis du ser at passet begynner å revne bør du gå til politiet og få et nytt. Det er en garantisak, og man får byttet disse passene gratis som følge av slitasje, avslutter Talgø.

Politiet har opplyst om svakheten i disse passene på sine nettsider. Vil du lese mer om pass finner du informasjonen her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.