Hopp til innhold

Norge må utlevere info om deg

USA vil nå lagre en rekke nye opplysninger om deg – for å hindre terror. Datatilsynet reagerer. Si din mening!

Flyplass
Foto: Colourbox

Informasjon som du gir til flyselskap havner hos amerikansk etterretning. Norge er nå klar til å undertegne en historisk avtale om utlevering av passasjeropplysninger til USA. Persondata om reisende til USA kan lagres i 15 år som et ledd i kampen mot terror.

Nesten 250.000 nordmenn reiser til USA hvert år. Nå godtar regjeringen å gi amerikansk etterretning et sugerør inn i flyselskapenes data om hver enkelt passasjer.

Continental Airlines

Continantal Airlines oppgir allerede opplysninger om sine norske passasjerer.

Foto: David J. Phillip / AP

Adresse i Norge, besøksadresser i USA, reisefølge, betalingsmetode og måltider om bord er informasjon USA skal få lagre om nordmenn i 15 år framover.

Justisdepartementet bekrefter at Norge er klar til å signere og bare venter på siste godkjenning fra Washington.

Det betyr at forhandlingene, som startet under Bush-administrasjonen, er i mål. Åtte år etter terrorangrepet mot World Trade Center, har USA omsider fått Norge med på tiltakene som er ledd i krigen mot terror.

- Avtalen kan tre i kraft i Norge så snart den er undertegnet, sier statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet.

- Dårlig deal for Norge

Avtalen innebærer at vi oppgir 18 persondata om norske reisende til USA, blant annet navn på passasjer, navn på medpassasjerer, navn på reisebyrå, dato for kjøp av flybillett, betalingsinformasjon, reisetidspunkt, endring av reisen, måltider om bord, hjemadresse i Norge, besøksadresser i USA, bonusprogram og bagasjeinformasjon.

Gunnel Helmers

En trussel mot personvernet, mener seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Foto: Datatilsynet

- Dette er en dårlig deal for Norge, sier Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet. Tilsynet reagerer på at USA skal få lagre persondata om oss i 15 år.

- Det er utrolig lang tid. Vi vet ikke hvordan opplysningene om oss vil bli brukt i framtiden. Slike persondata er blant annet blitt brukt til å skille ut reisende med ulike profiler til ekstra kontroll på flyplassene, mener Helmers.

Justisdepartementet forsikrer om at personvernet er ivaretatt. - Men vi er jo skeptiske til å utlevere slik personlig informasjon til andre land, sier Moland Pedersen.

Ikke noe valg

Trolig har ikke Norge annet valg enn å godta kravene fra USA. - Vi får ikke lov til å lande i New York dersom vi holder tilbake disse passasjeropplysningene, sier Tom Grundstad, Norges-sjef for Continental Airlines.

Det eneste selskapet som flyr hele året mellom Norge og USA har allerede fått dispensasjon til å oppgi de 18 passasjeropplysningene, i påvente av en formell avtale.

Den amerikanske ambassaden i Oslo har ventet i flere år på at Norge godtar kravene som skal gi bedre kontroll med hvem som reiser til USA.

- Målet er å bekjempe terrorister, men forhandlingene har tatt lang tid, innrømmer Rodger Deuerlein, konsul ved ambassaden.

- Det er viktig å få til en avtale slik at USA kan få data og informasjon som er i tråd med andre lands lover, sier Deuerlein til NRK.

Blåkopi av EU-avtale

Norge har godtatt en avtale som er en blåkopi av den EU allerede har inngått med USA. Flere av EUs medlemsland kom først med kraftige protester og var bekymret for en svekkelse av personvernet.

Her i landet har ikke protestene vært så høylytte som i EU, men Datatilsynet er kritisk.

- Personvernet trues. En stadig økende strøm av personopplysninger samles og deles med andre i det skjulte, advarer Gunnel Helmers.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)