Zappa-trommeslager er død

Trommeslageren fra Frank Zappas første band, Jimmy Carl Black, er død, 70 år gammel.

Trommeslageren fra Frank Zappas første band, Jimmy Carl Black, er død, 70 år gammel.

Trommeslageren fra Frank Zappas første band, Jimmy Carl Black, er død, 70 år gammel.

Foto: Anders Svinndal

Frank Zappa

Jimmy Carl Black spilte trommer på mange av de første platene til Frank Zappa (bildet) og The Mothers of Invention.

Foto: AP

Hør: Program med Jimmy Carl Black om Frank Zappa fra NRK P2s Radiofront (del 1)

Hør: Program med Jimmy Carl Black om Frank Zappa fra NRK P2s Radiofront (del 2)

Han døde sist lørdag etter kort tids sykdom, fremgår det av hans hjemmeside .

Jimmy Carl Black var Cheyenne-indianer fra reservatet i Oklahoma. Han ble født 1. februar 1938 som James Inkanish Jr. og fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1964, da Frank Zappa ble medlem av bandet hans, The Soul Giants.

Kort tid etter overtok Zappa som leder, og skiftet navn på bandet til The Mothers Of Invention.

Gruppas indianer

Jimmy Carl Black spilte trommer på mange av de første platene til Zappa og The Mothers of Invention.

Frank Zappa gjorde Jimmy Carl Black berømt ved gjentatte ganger å klippe inn setningen «Hi boys and girls, I am Jimmy Carl Black, and I am the Indian of the group» på flere av platene sine.

Senere spilte Jimmy Carl Black med en hel generasjon av psykedeliske progrockere, som Jimi Hendrix, Jim Morrison og Janis Joplin og var aktiv til det siste sammen med blant andre The Grandmothers, The Jack & Jim Show (sammen med Eugene Chadborne) og Jon Larsens (Hot Club de Norvège) Strange News From Mars Band.

Bodde i Bayern

I et intervju med NTB i februar i år fortalte Black om sitt liv. Han hadde da bodd i Bayern i 15 år, i en tysk landsby 30 kilometer vest for Zalsburg i Østerrike.

Han var gift med en tysk kvinne og sa han ikke savnet USA og hjembyen El Paso der ungene bor, og hvor han vokste opp med en far som var Cheyenne og en mor som var en firedel indianer. Selv var han fem åttendedeler indiansk og resten skotsk.

Han hadde ikke noe imot å bli spurt om hvordan det var å spille med Zappa.

– Det er jo det alle spør meg om! Den første plata kom ut for 41 år siden og den er fortsatt like frisk, kanskje friskere. Jeg spilte virkelig i et band som var forut for sin tid.

Han fortalte også at han hadde leukemi.

Var i Norge

Jimmy Carl Black var i Norge en rekke ganger, siste gang i august i fjor i studio i Oslo for å spille inn en plate med selvbiografisk materiale – «The Jimmy Carl Black Story» – som ble utgitt bare for noen uker siden.

Den siste innspillingen med Jimmy Carl Black var så sent som i april i år, med den gamle indianeren på telefon sammen med Jon Larsens Strange News From Mars Band i studio i Oslo.

Minnekonserter for Jimmy Carl Black vil bli avholdt i London 9. november i Bridgehouse II og i Thousand Trails Campgrounds i Acton i California 7.

Kulturstrøm

 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters
 • Sinnamann?

  Stjernedirigenten Daniel Barenboim (76) anklages av musikere i Staatsoper Berlin for å være lunefull og aggressiv. Flere nåværende og tidligere musikere i orkesteret forteller om frykten for å bli skjelt ut og vanskelig arbeidsforhold. Barenboim avviser anklagene, og sier til tyske medier at det er hans jobb å rettlede. (VAN)

  Daniel Barenboim
  Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP