NRK Meny
Normal

Yo! Shakespeare

Trøndelag Teater er premiereklare med vinterens store satsing, William Shakespeares hovedverk "Kong Lear". Det bør være midt i blinken for ungdommen.

Kong Lear på Trøndelag Teater
Foto: Trøndelag Teater/Lasse Berre

Hovedrolleinnehaver, Svein Tindberg, mener stykket fremdeles har stor aktualitet. Han får støtte fra uventet hold, nemlig fra rap-miljøet i Trondheim.

Snakker ungdommens språk

Som skuespiller har Svein Tindberg lenge irritert seg over holdninger som går ut på at Shakespeare er vanskelig tilgjengelig. Derfor blir han begeistret når han hører en av monologene i "Kong Lear" bli behandlet av Trondheimsrapperen Trond Wiger fra rapgruppa Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S.):

- Det er helt utrolig, og kjempemorsomt.

Da Tindberg var til stede på et møte i teateret, og spørsmålet  "Hvem er Kong Lear, og hvem er publikum?" dukket opp, var det flere som uttrykte en redsel for at stykket ville være vanskelig  tilgjengelig for ungdom.

- Da ble jeg rett og slett litt forbanna, for det er bare tull. Vi sitter i dag med en hel generasjon ungdom som er så vant til å forholde seg til rytme og rim at Shakespeares fem-fotede jamber blir som barnemat i forhold.

Rapperen Shakespeare

 

Gode Ord Dør Sist
Foto: Anne Reisch

 Trond Wiger mener likheten mellom rap og Shakespeares vers er stor.

- Likheten er at det alltid skapes rytme når man setter sammen ord. Men der vi rappere holder oss til enderim og et visst antall linjer, så holder Shakespeare seg til jamber og andre virkemidler.

Svein Tindberg mener at det beste av rap-musikken har bragt kunsten tilbake i hverdagen.

- Mange rappere er virkelig eminente til å leke med sette sammen og skape nye ord. Det er en hel generasjon som prøver å fortelle om hverdagen i livet sitt, satt inn i en kunstnerisk form med rim, lek og nyskaping - akkurat som Shakespeare.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters