X Factor beskyldes for stemmejuks

Danmarks største underholdningsprogram X Factor beskyldes for ikke å registrere alle innsendte SMS-stemmer. Nå hiver også politikere seg med i debatten.

Anna i X Factor

18 år gamle Anna Nygaard røk ut av X Factor sist helg.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/Danmarks Radio

Forrige fredag røk en av favorittene, 18 år gamle Anna Nygaard fra Færøyene ut av den danske versjonen av X Factor og nå beskyldes Danmarks Radio for å ikke registrere alle stemmene som sendes in på SMS.

X Factor er enormt populært i Danmark, og TV-showet er det første underholdningsprogrammet som har oppnådd mer enn to millioner seere i vårt naboland.

SMS-rot?

Nå hevder en rekke seere som forrige fredag forsøkte å stemme på sin favoritt, at de først mottok bekreftelse for avgitt stemme flere timer etter av programmet var ferdig. Andre sier at de overhodet ikke mottok en slik bekreftelse på at deres stemme ble registrert.

Den danske avisen B.T. har snakket med tidligere ansatte i firmaet som leverer den tekniske løsningen for avstemning på SMS, og de hevder at tekniske begrensninger i mobilnettet gjør at DR kun kan registrere 10-15 prosent av de innsendte SMS-stemmene.

Anna ut av X Factor Danmark

Anna skjønner at X Factor-eventyret er ute. Til høyre programleder Signe Muusmann.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/Danmarks Radio

Politikere engasjerer seg

Når det nå antydes at publikumsfavoritten Anna fra Færøyene kan ha blitt kastet ut av programmet på grunn av registreringsfeil, vekker det stort engasjement, også blant danske politikere.

Talspersonen for forbrukersaker i opposisjonspartiet Socialdemokratene, Benny Engelbrecht, mener at dersom det er slik at man ikke får tid til å telle opp alle stemmene i det direktesendte programmet, må Danmarks Radio rett og slett gjøre om på programkonseptet.

Han ber vitenskapsminister Charlotte Sahl-Madsen å få på plass en kvalitetssikring av denne typen avstemninger i offentlige danske kanaler. Han vil også be kulturminister Per Stig Møller om å undersøke saken.

X Factor i Danmark

X Factor er svært populært i Danmark, og er det første underholdningsprogrammet som er blitt fulgt av mer enn to millioner seere.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/Danmarks Radio

På statsministerens bord

Saken kom faktisk opp under statsminister Lars Løkke Rasmussens ukentlige pressemøte tirsdag denne uken.

På generelt grunnlag sa statsministeren at alle offentlige avstemninger må gå skikkelig for seg, og at X Factor ikke er noe unntak.

Han la samtidig til at det i hans hjem finnes en markant færøysk patriotisme og dermed antydet han at de i hans hjem gjerne skulle sett at Anna fikk fortsette.

Avviser kritikken

Danmarks Radio på sin side avviser at noen SMS-stemmer ikke skal ha blitt registrert. TV-kanalen skriver på egne nettsider at det ikke er konstatert noen feil verken hos dem eller deres tekniske leverandør, Unwire.

Selskapet på sin side skal ha gitt en skriftlig garanti på at ikke en eneste stemme gikk tapt forrige fredag.

Likevel for å fjerne all tvil ha Danmarks Radio nå besluttet å hente inn en revisor som skal følge de resterende avstemningene. Vinneren kåres 27. mars.

Deltakerne i X Factor Danmark

Anna til venstre er ute av X Factor. Jesper, Tine (i hvitt), Thomas og gruppen The Fireflies bestående av Henriette, Mathilde, Julia kjemper fortsatt om en finaleplass.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/Danmarks Radio

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame