Stjerneregissør lager hjerneutstilling

Robert Wilson er en av verdens mest anerkjente teaterregissører. Men hans siste oppdrag er for et museum i Oslo.

Video Han forener scenekunst og hjerneforskning

VIDEO: Teaterregissøren Robert Wilson går fra scenen til museet. Søndag åpner utstillingen «Mind gap» i Oslo. Se bilder fra den spektakulære utstillingen i Dagsrevyens reportasje.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Fra utstillingen "Mind gap"

Fra utstillingen «Mind gap».

Foto: NRK

Utstillingen «Mind gap» ved Norsk Teknisk Museum handler om hjernen og hjerneforskning, og det er ingen hvemsomhelst som står bak.

Teaterregissøren Robert Wilson er nemlig hyret inn til å designe utstillingen.

– Jeg har lenge hatt lyst til å utforske hjernen. Dessuten passer dette bra sammen med et annet prosjekt jeg har ved Watermill Center i New York hvor vi kombinerer vitenskap og teater, sier Wilson til NRK.

– Som Alice i Eventyrland

Den berømte multikunstneren har boltret seg over 400 kvadratmetre i arbeidet med utstillingen, som han har konstruert sammen med professor Serge von Arx ved Høgskolen i Østfold.

– Det har aldri vært laget en liknende utstilling ved dette museet. Opplevelsen er som å være Alice i Eventyrland og havne i en verden hvor det er nye ting overalt. Det er på en måte det samme jeg gjør på teaterscenen, sier 69-åringen fra Texas.

Video Robert Wilson forteller om arbeidet med "Mind gap"

VIDEO: Robert Wilson forteller hvordan han har tenkt i konstruksjonen av utstillingen «Mind gap».

– Forskning ut til folket

Henrik Treimo

Teknisk Museums Henrik Treimo er fornøyd.

Foto: NRK

«Mind gap» er laget i anledning 200-årsjubileet til Universitetet i Oslo.

Den skal være en interaktiv utstilling rettet mot barn og voksne, med det formål å formidle hjerneforskning til folk flest.

– Det betyr mye for oss at Wilson sa ja til å være med på dette. Han klarer å ta vitenskap og teknologi inn i en kulturell kontekst som er helt annerledes enn hva vi ellers ser i utstillinger ved tekniske museer, sier prosjektleder Henrik Treimo ved Norsk Teknisk Museum.

Utstillingen åpner søndag 17. april, og varer ut 2012.

Video Robert Wilson fra Nasjonalgalleriet

VIDEO: NRK-programmet Nasjonalgalleriet møtte Robert Wilson i november 2010 under forarbeidet med utstillingen. Reporter Rolf Petter Olaisen.

Kulturstrøm

 • Norman Lloyd (106) er død

  Den amerikanske skuespilleren og regissøren Norman Lloyd er død. Lloyd ble 106 år gammel og har i sin karriere blant annet jobbet med legender som Charlie Chaplin og Orson Welles, melder nyhetsbyrået Reuters. Lloyd er mest kjent for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Saboteur», skriver Variety.

  Kjent var han også for rollen som Dr. Daniel Auschlander i 137 episoder av TV-serien «St. Elsewhere» på 1980-tallet, hvor han blant spilte sammen med Oscar-vinner Denzel Washington.

  Han spilte også i Charlie Chaplins «Limelight» (1952), Jean Renoirs «The Southerner» (1945) og «Dead Poets Society» (1989) med Robin Williams, blant mange andre. Lloyd spilte også i flere oppsetninger på Broadway.

  Aktiv på begge sider av kameraet som skuespiller, regissør og produsent holdt imidlertid Lloyd aktiviteten oppe. Han siste rolle var i 2015.

   Norman Lloyd
  Foto: Kevork Djansezian / Reuters
 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo