Stjerneregissør lager hjerneutstilling

Robert Wilson er en av verdens mest anerkjente teaterregissører. Men hans siste oppdrag er for et museum i Oslo.

Video Han forener scenekunst og hjerneforskning

VIDEO: Teaterregissøren Robert Wilson går fra scenen til museet. Søndag åpner utstillingen «Mind gap» i Oslo. Se bilder fra den spektakulære utstillingen i Dagsrevyens reportasje.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Fra utstillingen "Mind gap"

Fra utstillingen «Mind gap».

Foto: NRK

Utstillingen «Mind gap» ved Norsk Teknisk Museum handler om hjernen og hjerneforskning, og det er ingen hvemsomhelst som står bak.

Teaterregissøren Robert Wilson er nemlig hyret inn til å designe utstillingen.

– Jeg har lenge hatt lyst til å utforske hjernen. Dessuten passer dette bra sammen med et annet prosjekt jeg har ved Watermill Center i New York hvor vi kombinerer vitenskap og teater, sier Wilson til NRK.

– Som Alice i Eventyrland

Den berømte multikunstneren har boltret seg over 400 kvadratmetre i arbeidet med utstillingen, som han har konstruert sammen med professor Serge von Arx ved Høgskolen i Østfold.

– Det har aldri vært laget en liknende utstilling ved dette museet. Opplevelsen er som å være Alice i Eventyrland og havne i en verden hvor det er nye ting overalt. Det er på en måte det samme jeg gjør på teaterscenen, sier 69-åringen fra Texas.

Video Robert Wilson forteller om arbeidet med "Mind gap"

VIDEO: Robert Wilson forteller hvordan han har tenkt i konstruksjonen av utstillingen «Mind gap».

– Forskning ut til folket

Henrik Treimo

Teknisk Museums Henrik Treimo er fornøyd.

Foto: NRK

«Mind gap» er laget i anledning 200-årsjubileet til Universitetet i Oslo.

Den skal være en interaktiv utstilling rettet mot barn og voksne, med det formål å formidle hjerneforskning til folk flest.

– Det betyr mye for oss at Wilson sa ja til å være med på dette. Han klarer å ta vitenskap og teknologi inn i en kulturell kontekst som er helt annerledes enn hva vi ellers ser i utstillinger ved tekniske museer, sier prosjektleder Henrik Treimo ved Norsk Teknisk Museum.

Utstillingen åpner søndag 17. april, og varer ut 2012.

Video Robert Wilson fra Nasjonalgalleriet

VIDEO: NRK-programmet Nasjonalgalleriet møtte Robert Wilson i november 2010 under forarbeidet med utstillingen. Reporter Rolf Petter Olaisen.

Kulturstrøm

  • Brukt Mummi-kopp seld for 110.000

    Mummikoppar med motiv av karakterane frå Tove Janssons forteljingar om Mummitrollet har blitt verdifulle samleobjekt. – Ein blir besett og hekta, seier mummikopp-samlar Åsne Marie Sande i Stavanger.

  • 500.000 til Oslo Pride

    Regjeringen gir 500.000 kroner til Oslo Pride for markeringen av at det neste år er 50 år siden lovparagrafen som forbød sex mellom menn ble avskaffet. Det melder regjeringen i en pressemelding. Det blir storstilt markering av Skeivt kulturår i 2022.