Hopp til innhold

Wikipedia får konkurranse

Fra i dag blir Kunnskapsforlagets Store norske leksikon lagt ut gratis på nettet.

Gratis på nett: Store norske leksikon
Foto: Skjermdump av Store norske leksikon

- Flerbindsleksion i bokform tilhører historien, mener redaktør i Store norske leksikon, Petter Henriksen.

Kulturminister Trond Giske under lanseringen av Store norske leksikon på nett

Kulturminister Trond Giske under lanseringen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Fra i dag av er det 16 binds store leksikonverket med svart skinnrygg som gjennom tiår har hatt en sentral og ikke minst stor plass i mange bokhyller, bare et tastetrykk unna. Gratistjenesten fra Store norske leksikon ble lansert torsdag på Litteraturhuset i Oslo med blant annet kulturminister Trond Giske til stede.

Les også: Store norske leksikon blir åpent for alle

- Fremtiden er på nettet

- Vi gleder oss veldig over det som skjer i dag. Vi tror at leksikonet vil nå ut til veldig mange flere, sier informasjonssjef Marit Borkenhagen i Kunnskapsforlaget til NRK.

- De siste årene har vi oppdaget at folk søker informasjon på nettet. Det er ikke like lett å selge leksikon i bokform lenger, og derfor tror vi at fremtiden for Store norske leksikon er på nettet. Vi vil gjøre det mer tilgjengelig, sier Borkenhagen.

Leksikonet skal legges gratis ut på nett. Borkenhagen håper nettstedet skal få masse brukere og dermed kunne finansieres ved annonser.

Brukerinnhold

Store norske leksikon (SNL) på nett skal ha artikler som er kvalitetssikret av fagansvarlige, samtidig som tjenesten også åpner for at hvem som helst kan skrive artikler. Så langt ligger 300.000 kvalitetssikrede artikler ute på leksikonets nettsider.

I følge hovedredaktør for SNL, Petter Henriksen, kan alle brukere sende inn forslag til nye artikler og forbedringer av eksisterende artikler. Alle henvendelser vil bli behandlet av en fagansvarlig for det aktuelle fagfeltet.

Henriksen mener ordninger med faglig kompetente redigerere gjør at tjenesten er mer pålitelig enn den største konkurrenten Wikipedia . Det brukergenererte oppslagsverket, Wikipedia, er svært populært og tilgjengelig på over 200 språk.

Petter Henriksen, hovedredaktør for Store norske leksikon

Hovedredaktør Petter Henriksen

Foto: NRK

- Jeg tror det kommer til å være to store på kunnskapsnettsteder i Norge i fremtiden. Det ene vil være Wikipedia som er helt fantastisk med kollektiv innsats, og det andre bør være et nasjonalleksikon med synlige fagligansvarlige slik at man kan garantere for innholdet, sier Henriksen.

Han sier at man skal kunne sitere fra deres leksikon i skole- og universitetsoppgaver.

Fagansvarlige

Språkprofessor Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo er begeistret, men stiller spørsmål ved kunnskapen til de som skal redigere tekstene.

- Vi får nå et tradisjonsrikt norsk leksikon i sterkt modernisert form, så er jeg spent på å lese og sette meg inn hvordan de sikrer fagligheten til disse personene.

Han viser til SNLs egne nettsider, hvor det står at «de fagansvarlige kan ha mange bakgrunner, alt fra universitetsansatte til menige entusiaster». Videre står det at «det ikke stilles rigide krav om formelle kvalifikasjoner».

- Hvis folk ikke må ha noen eksamener å vise til, hva er det som gjør dem til bedre fagpersoner enn på Wikipedia, spør Tønnesson, som likevel har tro på det nye tilbudet.

- Mitt tips er at om de klarer å organisere dette på en god måte, og reklameinntektene kommer, så vil de klare seg riktig bra. Sånn sett tror jeg dette blir en oppdatering og moderinsering av dannelsen, sier Tønneson.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober