Hopp til innhold

Wikileaks-varsler risikerer livstid

Bradley Manning er stilt for krigsrett. Men støttespillerne mener han fortjener heltestatus.

US-JUSTICE-WIKILEAKS-MANNING 139681979

Bradley Manning føres ut av rettslokalet.

Foto: JIM WATSON / Afp

- Hvis det nå er slik at Manning var ansvarlig for lekkasjene som viste at amerikanske styrke drepte sivile, da er han en helt, sier Richard D. Oaks, til NRKs korrespondent utenfor rettslokalet i Maryland.

Her blir Manning nå stilt for krigsrett. I går kveld ble han tiltalt for forræderi etter å ha lekket hemmelige dokumenter til nettstedet Wikileaks.

Samtidig får Manning massiv støtte fra demonstranter utenfor rettslokalene, så vel som på Internett. Nettsiden Bradleymanning.org oppfordrer til lobbyvirksomhet ovenfor politikere. Her oppfordres det også til å stemme frem Manning som mottaker av en amerikansk menneskerettighetspris.

Fengsel på livstid

Manning ble pågrepet og fengslet i mai 2010, siktet for å ha gitt nettstedet over 250.000 sider med graderte dokumenter som stammet fra de amerikanske forsvars- og utenriksdepartementene. I går kveld ble han formelt tiltalt for å ha hjulpet USAs fiender. Tiltalepunktet om forræderi kan gi den 24-år gamle soldaten fengsel på livstid.

Mannings forsvarere mener at han hadde store følelsesmessige og adferdsmessige problemer da han tjenestegjorde i Irak, og at hæren aldri skulle gitt ham tilgang til sensitive og klassifiserte dokumenter.

Les også: Wikileaks-Manning tiltalt for «å ha hjulpet fienden»

Les også: Er Bradley Manning en forræder?

- Vil skremme andre

Kristoffer Rønneberg

Kristoffer Rønneberg

Foto: Signe Dons

I Norge fikk Aftenposten først tilgang til mye av det lekkede materialet. Avisens journalist Kristoffer Rønneberg tror tiltalen først og fremst er et forsøk på å skremme andre fra å gjøre det Manning skal ha gjort, slik at man ikke får slike lekkasjer i fremtiden.

- Det er interessant å se at tiltalen i hovedsak går ut på at han skal ha hjulpet fienden. Omtrent en million mennesker hadde tilgang til stoffet, så jeg tviler sterkt på at USAs fiender, hvem nå det måtte være, ikke hadde tilgang på dette allerede, sier Rønneberg.

Se britisk dokumentar: Irak-krigens hemmelige dokumenter

Wikileaks-avsløring: USA ville stoppe norsk båtsalg

Avsløringene Manning beskyldes for å stå bak kom i fire faser: Det begynte med en video av et helekopterangrep i Bagdad i 2004, deretter kom dokumenter tilknyttet Irak-krigen, deretter dokumenter tilknyttet Afghanistan-krigen, og til slutt et stort antall notater fra ambassader.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video HELLFIRE-LANG-271010-WW

Wikileaks-video: Apache-helikoptre angriper hus med Hellfire-raketter

- Noe viktig og noe underholdende

Rønneberg mener at ambassade-notatene hadde størst underholdningsverdi, mens lekkasjene av militærnotater hadde større betydning.

- Ambassade-notatene ga innblikk i mye av det som skjer i internasjonal politikk. Her var det ingen store avsløringer som endret verden, men mye som bekreftet det vi tenkte på forhånd.

Men de militære notatene var nok viktigere, mener Rønneberg.

- Fordi de forteller i detalj hvordan krigene i Irak og Afghanistan har blitt ført. Det har blitt skrevet mye om de politiske aspektene av krigene, men disse lekkasjene ga nytt innblikk i hvordan krigene ble ført og hvordan de gikk ut over sivile.

Elin Floberghagen (NJ)

Elin Floberghagen

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- Altfor strengt

Norsk journalistlag ga i 2010 en gave på 10 000 kroner til Wikileaks. Nå er journalistlagets leder Elin Floberghagen kritisk til aktoratets påstand.

- Livstid i fengsel vil være en altfor voldsom dom, sier Floberghagen.

Pengegaven ble gitt etter at en rekke kredittselskap stanset overføring av penger til Wikileaks. Floberghagen forteller at gaven var ment som en protest mot dette.

- Wikileaks har betydd mye for å spre viktig informasjon om alvorlige hendelser. Men vår gave betyr ikke at vi setter godkjent-stempel på alt Wikileaks har gjort. For eksempel har de utvist manglende kildebeskyttelse, noe som har kunnet sette liv i fare, sier Floberghagen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters