Hopp til innhold

Widvey må svare Stortinget om kontakt med museumsstyreleder

Kulturminister Thorhild Widvey tok direkte kontakt med styrelederen om kontroversielle Frp-uttalelser i Trondheim Kunstmuseums program. Nå krever opposisjonen at hun svarer for seg i Stortinget.

Thorhild Widvey

ET HELVETES LEVEN: Kulturminister Thorhild Widvey måtte torsdag svare mediene om henvendelsen til museumsstyreleder Rasmus Brodtkorb. Nå må hun også svare for seg i Stortingets spørretime. Her under spørretimen tidligere i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Nå har du klart å få satt i gang et helvetes leven. Statsminister og kulturminister har ringt styreleder. Og jeg har fått tlf. fra kulturdept. Det vises til at du har kalt FRP for nasjonalistisk parti. Trodde vi var enige om at du skulle unngå dette frem til du slutter.

Suzette Paasche i SMS til Pontus Kyander
Rigmor Aasrud på Slottsplassen, vinter

KREVER SVAR I: Rigmor Aasrud (Ap)

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Snorre Valen

KREVER SVAR II: Snorre Valen (SV)

Foto: Espen Bakken

Onsdag skrev NRK at museumssjef Pontus Kyander fikk kritikk av ledelsen i Museene i Sør-Trøndelag (Mist) etter at han i museets halvårsprogram gikk til angrep på regjeringspartiet Frp.

Les også: Museumsdirektør nektet å heise norsk flagg

Kritikken kom i en SMS fra Mist-direktør Suzette Paasche etter at kulturminister Thorhild Widvey tok kontakt med styreleder Rasmus Brodtkorb om saken.

– Kun interessert i informasjon

Onsdag ønsket ikke kulturministeren å kommentere saken, men etter at NRK og flere aviser omtalte kontakten og SMS-en Kyander mottok, får vi Widvey i tale.

Statsråden framholder at kontakten med styreleder Rasmus Brodtkorb kun handlet om å skaffe seg informasjon om saken.

– Jeg var på vei hjem fra OL og satt i bilen, da jeg fikk melding om at det var en sak som kunne være en potensiell mediesak, og da var jeg interessert i å skaffe meg mest mulig informasjon om hva saken faktisk dreide seg om.

Etter det NRK kjenner til, skal det ha vært en politisk rådgiver i Frp som tok kontakt med politisk rådgiver Catharina Munthe (H) i Kulturdepartementet. Munthe tok så saken opp med statsråden.

– Det har ikke vært noen kontakt direkte mellom meg og Frp. Spørsmålet ble formidlet til min politiske rådgiver, som formidlet det videre til meg. Det var slik saken egentlig kom opp, sier Widvey.

– Museene oppfatter dette som en inngripen fra departementets side?

– Det har aldri vært hensikten å begrense ytringsfriheten blant utøvere, kunstnere eller direktører ved noen av våre institusjoner. Jeg var bare interessert i å skaffe meg informasjon om hva denne saken dreide seg om, fastholder Widvey.

Stanghelle: Takhøyden er senket

I en kommentar i dagens Aftenposten skriver redaktør Harald Stanghelle at kulturministeren senker takhøyden i Kultur-Norge.

– Problemet er at det er kulturministeren selv som ringer styrelederen, og vi ser at denne kontakten har skapt en fryktreaksjon nedover i systemet, sier Stanghelle til NRK.

Han viser til SMS-en fra Paasche til Kyander, som er gjengitt i flere aviser i dag.

– Dette er ikke en enkel faktatelefon, dette er en telefon fra en mektig statsråd inn i et nettverk, som skaper frykt nedover i systemet. Og det er nettopp denne typen frykt vi ikke skal ha i kunstinstitusjonene her i landet. Vi skal ha takhøyde, og den takhøyden er nå svekket, sier Stanghelle.

Vil ha Widvey inn på teppet

Kontakten mellom Kulturdepartementet og styrelederen ved museet har også vakt politiske reaksjoner.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Rigmor Aasrud varsler at hun vil ta opp saken i Stortingets spørretime onsdag om to uker.

Aasrud reagerer på det hun kaller en «oppsiktsvekkende innblanding i en kulturinstitusjon», og mener det er kritikkverdig og overraskende at statsråden selv ringer for å innhente informasjon på denne måten.

– Jeg tror de fleste opplever det ganske sterkt når en kulturminister ringer til en styreleder. Hvis det bare var for å innhente fakta, synes jeg det er veldig rart at noen opplever det som at det er skapt et «helvetes leven», sier Aasrud.

Truer med kontrollkomiteen

I en kommentar på nettstedet Minerva skriver SVs Snorre Valen at Widvey «utviser en grunnleggende mangel på rolleforståelse».

Han har også meldt inn spørsmål til spørretimen.

– Jeg vil ha svar på to spørsmål: Det ene er hvor langt i omtalen av et regjeringsparti kan en kulturinstitusjon gå før kulturministeren mener det er nødvendig å gripe inn. Det andre er om kulturministeren vil beklage sin opptreden overfor kunstmuseet i Trondheim, sier Valen til NRK torsdag.

Han ønsker også å få rede på hva Widvey skulle med informasjonen.

– Det skal jo ikke gjøre noen forskjell prinsipielt for Widvey om det er museumsdirektøren eller museet som mener dette. De svarene Widvey gir i dag, sier ingenting om hva hun skulle med informasjonen. Det er viktig at vi får vite om det var noe hun sa som vakte disse reaksjonene, sier Valen.

Valen tar også til orde for at saken bør tas opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

SVs ene medlem i komiteen, Karin Andersen, sier hun vil ta opp Widvey-saken på neste komitémøte for å se om det er grunnlag for videre undersøkelser.

– Det er viktig at kulturinstitusjonene er frie. Vi styrer kulturpolitikken gjennom bevilgninger og vedtak, ikke gjennom telefonsamtaler, sier Andersen.

Arbeiderpartiet har ikke konkludert med om de vil støtte en undersøkelse i Kontrollkomiteen. Rigmor Aasrud (Ap) sier hun vil avvente Widveys svar i spørretimen før hun tar stilling til saken videre.

– Saken har kommet ut av proporsjoner

Widvey innrømmer at hun ikke var forberedt på omfanget saken har fått.

– Jeg ser i ettertid at denne saken har kommet helt ut av proporsjoner og at det har blitt oppfattet som om jeg skulle ha blandet meg inn og begrenset menneskers mulighet til å uttrykke seg, det har aldri vært hensikten, sier Widvey.

– I ettertid har Kyander fått en SMS fra Paasche, der det hevdes at det er skapt et «sant helvete». Er det en fryktkultur i systemet?

– Jeg kan ikke stå ansvarlig for måten de kommuniserer på mellom de ulike enhetene, det får de ordne opp i selv, sier Widvey.

– Hadde du tatt telefonen hvis du hadde visst om etterspillet?

– Jeg lærer hele tiden. Det kunne kanskje vært unngått hvis jeg hadde gått ut og svart på spørsmål i går. Jeg så ikke da at det var problematisk, og ville ikke blande meg inn i det saken egentlig dreide seg om, sier Widvey.

Hun understreker at hun ikke har noen mening om innholdet i Kyanders programtekst.

– Det er ikke min oppgave å blande meg inn i de ytringer som blir gitt av ulike kulturpersonligheter. Min oppgave er å legge til rette for at kulturlivet blomstrer, og at vi har et fritt kulturliv i Norge, sier Widvey.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters