Hopp til innhold

Rydder lørdagskvelden for divaen

NRK1 utsetter den opprinnelige sendeplanen, og viser minneprogram om Wenche Foss førstkommende lørdag.

Wenche Foss

Wenche Foss døde mandag, 93 år gammel.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Hun gjorde livet til sin scene» heter minneprogrammet, som sendes førstkommende lørdag klokken 20:55.

Det betyr at denne ukens «Litt av et liv» utsettes til neste lørdag, mens «Mesternes mester» går som normalt.

– Vi synes det er en fin programfesting, sier TV-sjef Arne Helsingen til NRK.no.

Lørdag skal også «En herre med bart» sendes på NRK1. Filmen ble regissert av Alfred Maurstad i 1942, og Wenche Foss hovedrollen sammen med Per Aabel.

VIDEO: Se video fra Wenche Foss' liv

Wenche Foss

Om morsrollen og karrieren

I forbindelse med Wenche Foss' 90-årsdag for tre år siden, gjennomførte programleder Andreas Diesen et portrettintervju med Norges eneste diva.

Dette programmet har nå blitt oppdatert, blant annet med flere nye bilder.

– 60 år på scenen har blitt kokt ned til én times sending. Da sier det jo seg selv at vi ikke får med alt, vi kunne jo ha sendt i mange, mange timer. Vi har valgt ut alt fra «Peer Gynt» til «John Gabriel Borkman», «Kjære løgnhals», «Twigs» og «Soloppgang i Riga», forteller Andreas Diesen til NRK.no.

I programmet forteller også Wenche Foss om rollen som mor for Fabian og Tommeliten i forhold til rollen som teaterdronning.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Wenche Foss i Jon Fosses «Susannah» fra 2004

Video WENCHE-MINNE-30-03-11

Forteller selv

I løpet av Wenche Foss' 93 år gamle liv ble det blant annet gitt ut åtte biografier.

I programmet forteller hun at hun har sagt nei til utallige intervjuer, selv om hun har fylt kilometer med avisspalter i løpet av sin karriere.

– Man må holde igjen litt. Man kan bli lei, så nå har jeg sagt nei til ganske mange i år, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wenche Foss

Wenche Foss inviterte til pressekonferanse på Nationaltheatret da hun rundet 90 år.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Andreas Diesen vedgår at det skal mye til for å komme med overraskelser fra Wenche Foss sitt lange liv.

– Men jeg tror nok vi lærer henne bedre å kjenne. Dessuten forteller hun jo historien sin selv i dette programmet, sier Diesen.

Kulturstrøm

 • Den greske filmmusikeren Vangelis er død

  Den greske musikeren Vangelis, mest kjent for å ha skrevet musikken til filmer som «Blade Runner» og «Chariots of Fire», er død, 79 år gammel. I 1982 fikk han Oscar for filmmusikken til «Chariots of Fire», skriver NTB.

  Vangelis
  Foto: Aris Messinis / AP
 • EBU: «Uvanlig» stemmegivning under Eurovisions andre delfinale

  Et uavhengig organ som kontrollerer stemmegivningen under Eurovision Song Contest, oppdaget «uvanlige stemmemønstre» fra seks land under den andre delfinalen.

  Organet oppdaget mønstrene hos jurystemmene fra landene Aserbajdsjan, Georgia, Montenegro, Polen, Romania og San Marino, som alle deltok i den andre delfinalen under årets Eurovision-konkurranse.

  – Fire av de seks juryene plasserte alle fem av de andre landene på topp fem, én jury plasserte dem i sin topp seks, og den siste av de seks juryene plasserte fire av de andre i topp fire og den femte i deres topp sju. Fire av de seks landene fikk minst ett sett med 12 poeng, som er det maksimale som kan tildeles, skriver Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en pressemelding.

  Grunnen til at dette ble sett på som uvanlig, var fordi fem av disse seks landene ble plassert utenfor topp åtte av juryene i de 15 andre landene som stemte i samme semifinale. Fire av dem ble plassert blant de seks dårligste hos de 15 andre landene.

  – Et så uvanlig stemmemønster i en slik skala har ikke skjedd før, skriver EBU.

  Unionen valgte i tråd med sine egne regler å fjerne de aktuelle stemmene og erstattet dem med et automatisk beregnet resultat. Det samme ble gjort i finalen.

  – EBU har siden diskutert jurystemmene med de aktuelle kringkasterne og gitt dem muligheten til å undersøke jurystemmene i deres land nærmere, heter det videre.

  (NTB)

  Eurovision i gang for alvor i Torino.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur