Von Trier ber om unnskyldning for Hitler-sympati

Regissøren Lars von Trier klarte igjen å provosere da han på en pressekonferanse i dag sa at han egentlig var nazist. Nå beklager han utsagnet.

Lars von Trier

Von Trier fikk Kirsten Dunst til å vri seg i stolen under en pressekonferanse i Cannes.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Etter visningen av sin siste film, «Melancholia», ble von Trier spurt om sine bånd til Tyskland. Stjernen i filmen, Kirsten Dunst, vred seg i stolen da han svarte at kunne forstå nazi-lederen, og at han egentlig var nazist.

Onsdag ettermiddag ber den danske regissøren om unnskyldning. Von Trier understreker nå at han ikke er nazist, og at han heller ikke har noe imot jøder.

– Hvis jeg såret noen i morges med min uttalelse, så beklager jeg, skriver han i en e-post til nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Nazistflørt sjokkerte Cannes

LES OGSÅ: Hva er greia med Cannes?

– Jeg fant ut at jeg egentlig var nazist

Pressen tilstede var i tvil om de skulle le eller ikke, og humret usikkert da von Trier kom med disse uttalelsene:

– Jeg ønsket virkelig jeg var jøde, og så fant jeg ut at jeg egentlig var nazist. Min familie var tysk og det ga meg en viss tilfredsstillelse, sa han og humret.

– Jeg forstår Hitler. Han gjorde noen ting galt, men jeg kan se ham for meg der han sitter i bunkeren sin mot slutten, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Von Trier sier han forstår Hitler

Von Trier sier han forstår Hitler på en pressekonferanse i Cannes.

Da Dunst, som også har tysk blod sa, «Herregud, dette er skrekkelig» til sin medskuespiller Charlotte Gainsbourg, rotet von Trier det til enda litt mer.

– Jeg sier bare at jeg forstår mannen. Han er ikke det man kunne kalle en all right fyr, men hei, jeg forstår mye av ham, og jeg sympatiserer bitte litt, ja, men jeg er ikke for annen verdenskrig, og jeg er ikke imot jøder, sa han.

Amerikanske medier: Karriere-selvmord

Amerikanske medier mener dette kunne ødelagt Von Triers filmkarriere om uttalelsene hadde kommet ut i USA, og ikke på den franske rivieraen.

– Jeg er ikke nazist, og har ingen rasistiske fordommer på noen måte, skrev han videre i pressemeldingen.

Filmmagasinet Hollywood Reporter publiserte historien, og sammenlignet ham med Mel Gibson og hans rasistiske og antisemittiske utbrudd.

Trier avsluttet pressekonferansen med en spøk om at hans neste film kan bli «Den endelige løsningen», nazistenes kodeord for jødeutryddelsen.

Norsk film møtt med trampeklapp i Cannes

LES OGSÅ: Hva er greia med Cannes?

Lars von Trier

Regissøren Lars Von Trier poserer med skuespillerne Charlotte Gainsbourg og Kirsten Dunst. Begge spiller i filmen 'Melancholia'. Her fra filmfestivalen i Cannes 18. mai.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Kulturstrøm

 • «Wisting» eneste norske nominerte

  Første episode av «Wisting», med Sven Nordin i tittelrollen, er nominert til Edgar-prisen for årets beste TV-manus. Serien er nominert i kategorien Beste episodemanus for første episode. Prisene deles ut 30. april i New York.

  Sven Nordin spiller politimannen William Wisting
  Foto: Viaplay
 • «Verdig hyllest»

  P3 s anbefalingliste er fylt opp med ni låter, deriblant «Forever yours», hyllesten fra Kygo til Avicii.

  Kygo
  Foto: Reuters