– Kjørte delvis diktatur

Ordfører Fabian Stang trodde han skulle være barnevakt i fire timer. Det ble ett døgn med lekser, middagsdiskusjon og gode samtaler.

Video Fabian Stang i Kjendisbarnevakten

(KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO) I første episode av «Kjendisbarnevakten» tilbringer Simen (11), Didrik (7), Sara (12) og Erika (8) dagen med Fabian Stang.

Mandag 3. januar er det klart for første episode av NRK1s nye serie, «Kjendisbarnevakten».

Her skal seks kjendiser konkurrere i å være den beste barnevakten, og det er barna som kårer vinneren til slutt.

Først ut er ordfører Fabian Stang, som takket ja fordi han trodde han skulle passe fire barn i fire timer, og ikke et helt døgn.

Fabian Stang

En litt skeptisk Didrik (7) med Fabian Stang.

Foto: Christine Heim / NRK

– Men hadde jeg først sagt ja, så kunne jeg ikke bryte avtalen, forteller ordføreren til NRK.no.

Han tok barna med på et vanlig ordfører-program.

– Først var vi på en åpning av et badeanlegg for rullestolbrukere. Det var fint å vise ungene at vi må legge ordentlig til rette for de som har utfordringer her i livet. Så gikk turen videre til et ungdomssenter, hvor de blant annet fikk danse breakdance og spille trommer. Der likte de seg, sier Stang.

Ikke helt demokratisk

Det mest krevende i løpet av dagen var kanskje å handle middag.

Fabian Stang

Simen (11) og Fabian Stang.

Foto: Christine Heim / NRK

– Det blir jo litt kaotisk når fire barn skal finne ut hva de vil spise, og alle vil ha forskjellige ting. Jeg måtte skjære igjennom med diktator-rollen. Det ble litt sunt og litt usunt.

Ordføreren mener han hadde et veldig flott døgn sammen med ungene.

– Å være sammen med barn med livglede gir meg veldig mye. I bystyret har vi saker om barn og unges muligheter hver eneste dag. Det var veldig fint å virkelig få kjenne på den gleden til disse ungene, sier han.

Mye å lære av barna

Han roser barna Sara, Simen, Erika og Didrik, som er fulle av engasjement, ærlige og spontane.

– Voksne har mye å lære av barn.

Likevel føler ikke ordføreren at han lærte så voldsomt mye av å være barnevakt.

– Det satt ganske godt inne fra min opprinnelige runde med to sønner. Men jeg tror det er viktig å være konsekvent og ærlig. Barna trenger bestemte grenser for hvor lang strikken kan være, og så må man være konsekvent uavhengig av eget humør, sier Stang.

Han la ikke opp til et spesielt program etter middag.

– Jeg valgte bort underholdning helt bevisst. Jeg tror faktisk at vi finner på for mye sammen med barna. Vi skal heller være flinkere ril å se ungene, og høre hva de er opptatt av, mener ordføreren.

– Vi hadde en koselig prat, hvor jeg håpet alle fikk være med. Så gjorde vi lekser, og det var interessant å se den moderne matematikken. Vi fikk nå lagt sammen og trukket fra.

Stang har to voksne sønner, men savner ikke å ha små barn i huset.

– Jeg fikk noen deilige godnatta-klemmer. Det var veldig hyggelig da de kom og like hyggelig da de dro. Jeg fikk nok et slags bestefarsforhold til dem.

Hva synes kona di om å få fire barn inn i huset?

– Hun sa vel noe sånt som «veldig hyggelig for deg, takk for meg, jeg bor på hotell». Så stakk hun av, og det skjønner jeg egentlig godt, sier Fabian Stang og ler.

«Kjendisbarnevakten» ser du på NRK1 mandag klokken 20.15.

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år