Hopp til innhold

Vil stille ut Muhammed-tegningene

De omstridte Karikaturtegningene av profeten Muhammed kan havne på museum i Danmark.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

Foto: HIDAJET DELIC / AP

Tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed, første gang trykt i Jyllandsposten høsten 2005, skapte et voldsomt raseri og ble starten på en voldelig konflikt mellom den muslimske verden og vestlige land.

Det Kongelige Bibliotek i København, kjent som Diamanten.

Det Kongelige Bibliotek i København.

Foto: JENS NOERGAARD LARSEN/NORDFO / SCANPIX

Nå har Det Kongelige bibliotek i København - kjent som "den sorte diamant" - bestemt seg for å sikre seg de tolv tegningene.

Dermed kan Danmark igjen risikere en storm av reaksjoner. Men kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærgaard understreker at dette ikke er en politisk handling.

 

- Ikke for å provosere 

- Vi gjør det ikke for å provosere noen som helst, tvert i mot gjør vi det for å sikre at disse tegningene er sikkert samlet på ett sted, sier kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærsgaard ved Det Kongelige Bibliotek.

- Vi har ikke innført noen ny politikk med dette her, vi gjør bare det vi alltid har gjort gjennom flere hundre år, nemlig å sikre dokumenter og bøker for kommende generasjoner

Claus Seidel, leder for foreningen Danske Bladtegnere, er en av de tolv tegnerne som deltok i serien av Muhammed-karikaturer som ble trykt i Jyllands-posten høsten 2005. Han tegna en hvitkledd Muhammed som står ute i Sinaiørkenen med en rødglødende sol ved siden av seg. Tegningen hører hjemme på det kongelige bibliotek, mener han.

- Verdenshistorie

- Den har skapt verdenshistorie. Og derfor hører den hjemme der. Vi tolv er i prinsippet enige om at tegningene bør være her.

Nær etthundre mennesker døde i opptøyene som fulgte i 2006. Både norske og danske ambassader i muslimske land ble angrepet. Og i etterkant fulgte debatten om ytringsfrihet. Direktør for Danmarks mediemuseum i Odense, Erwin Nielsen, planlegger en stor utstilling om ytringsfrihet, og ønsker å låne karikaturene til denne utstillingen:

 Frykter ikke reaksjoner

- Vi er likeglade med hvem det er som eier tegningene, men vi har selvfølgelig en interesse av å låne dem til utstillingene, sier Erwin Nielsen.

- Frykter dere reaksjoner i etterkant av utstillingene?

- Nei, det gjør vi faktisk ikke. Når man viser dem i en sammenheng der man prøver å informere, tror jeg ikke man vil reagere på den måten. Vi vil jobbe hardt for å få tak i disse tegningene.

Kulturstrøm

 • David Lynch hinter om noe nytt – allerede i juni

  Regissøren David Lynch varsler i en kryptisk videomelding at «noe» kommer 5. juni. Det kan være snakk om en animasjonsprosjekt han har jobbet med i flere tiår.

  Den 78-årige stjerneregissøren røper ikke hva det dreier seg om, men ifølge Deadline kan det være «Snootworld». Tidligere i år fortalte Lynch til bransjenettstedet at han håpet å finne noen som kunne støtte et animasjonsprosjekt.

  For mange nordmenn er han mest kjent for tv-serien Twin Peaks.

  Han ble tildelt en Æres-Oscar i 2019. Han har også vært nominert for The Elephant Man (beste regi, beste tilrettelagte manus), Blue Velvet (beste regi) og Mulholland Drive (beste regi).

  David Lynch
  Foto: AP