Vil stille ut Muhammed-tegningene

De omstridte Karikaturtegningene av profeten Muhammed kan havne på museum i Danmark.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

Foto: HIDAJET DELIC / AP

Tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed, første gang trykt i Jyllandsposten høsten 2005, skapte et voldsomt raseri og ble starten på en voldelig konflikt mellom den muslimske verden og vestlige land.

Det Kongelige Bibliotek i København, kjent som Diamanten.

Det Kongelige Bibliotek i København.

Foto: JENS NOERGAARD LARSEN/NORDFO / SCANPIX

Nå har Det Kongelige bibliotek i København - kjent som "den sorte diamant" - bestemt seg for å sikre seg de tolv tegningene.

Dermed kan Danmark igjen risikere en storm av reaksjoner. Men kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærgaard understreker at dette ikke er en politisk handling.

 

- Ikke for å provosere 

- Vi gjør det ikke for å provosere noen som helst, tvert i mot gjør vi det for å sikre at disse tegningene er sikkert samlet på ett sted, sier kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærsgaard ved Det Kongelige Bibliotek.

- Vi har ikke innført noen ny politikk med dette her, vi gjør bare det vi alltid har gjort gjennom flere hundre år, nemlig å sikre dokumenter og bøker for kommende generasjoner

Claus Seidel, leder for foreningen Danske Bladtegnere, er en av de tolv tegnerne som deltok i serien av Muhammed-karikaturer som ble trykt i Jyllands-posten høsten 2005. Han tegna en hvitkledd Muhammed som står ute i Sinaiørkenen med en rødglødende sol ved siden av seg. Tegningen hører hjemme på det kongelige bibliotek, mener han.

- Verdenshistorie

- Den har skapt verdenshistorie. Og derfor hører den hjemme der. Vi tolv er i prinsippet enige om at tegningene bør være her.

Nær etthundre mennesker døde i opptøyene som fulgte i 2006. Både norske og danske ambassader i muslimske land ble angrepet. Og i etterkant fulgte debatten om ytringsfrihet. Direktør for Danmarks mediemuseum i Odense, Erwin Nielsen, planlegger en stor utstilling om ytringsfrihet, og ønsker å låne karikaturene til denne utstillingen:

 Frykter ikke reaksjoner

- Vi er likeglade med hvem det er som eier tegningene, men vi har selvfølgelig en interesse av å låne dem til utstillingene, sier Erwin Nielsen.

- Frykter dere reaksjoner i etterkant av utstillingene?

- Nei, det gjør vi faktisk ikke. Når man viser dem i en sammenheng der man prøver å informere, tror jeg ikke man vil reagere på den måten. Vi vil jobbe hardt for å få tak i disse tegningene.

Kulturstrøm

 • Songstjerne saksøkt av broren

  Broren til Mariah Carey saksøkjer henne, etter skuldingar om at han var valdeleg. Skuldingane kjem fram i ein biografi om Carey, melder BBC. Tidlegare har også søstera til Mariah Carey saksøkt henne for ting som står skrive i boka.

  Mariah Carey
  Foto: AP
 • Jazzsjef ut mot Abid Raja

  Mariann Bjørnelv, som er sjef for Moldejazz, sier hun er lite imponert over kulturministeren. – Ett år inn i pandemien er vi fremdeles på etterskudd med tiltak og støtteordninger. Jeg har full forståelse for det uforutsigbare i smittespredning. At man etter så lang tid ikke klarer å finne en forutsigbar økonomisk ramme synes jeg derimot er vanskelig å forstå, sier hun.

 • NRK vant internasjonal pris

  NRK har vunnet hovedprisen i en internasjonal kåring av beste visuell journalistikk. I konkurransen Best of Digital News Design ble 1700 bidrag fra hele verden vurdert, og NRK vant for tjenesten hvor man kan sjekke hvordan klimaet blir i sin kommune. Juryen trekker fram at illustrasjonene og historiefortellingen er engasjerende, nyttig og til dels humoristisk.