Vil stille ut Muhammed-tegningene

De omstridte Karikaturtegningene av profeten Muhammed kan havne på museum i Danmark.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

Foto: HIDAJET DELIC / AP

Tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed, første gang trykt i Jyllandsposten høsten 2005, skapte et voldsomt raseri og ble starten på en voldelig konflikt mellom den muslimske verden og vestlige land.

Det Kongelige Bibliotek i København, kjent som Diamanten.

Det Kongelige Bibliotek i København.

Foto: JENS NOERGAARD LARSEN/NORDFO / SCANPIX

Nå har Det Kongelige bibliotek i København - kjent som "den sorte diamant" - bestemt seg for å sikre seg de tolv tegningene.

Dermed kan Danmark igjen risikere en storm av reaksjoner. Men kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærgaard understreker at dette ikke er en politisk handling.

 

- Ikke for å provosere 

- Vi gjør det ikke for å provosere noen som helst, tvert i mot gjør vi det for å sikre at disse tegningene er sikkert samlet på ett sted, sier kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærsgaard ved Det Kongelige Bibliotek.

- Vi har ikke innført noen ny politikk med dette her, vi gjør bare det vi alltid har gjort gjennom flere hundre år, nemlig å sikre dokumenter og bøker for kommende generasjoner

Claus Seidel, leder for foreningen Danske Bladtegnere, er en av de tolv tegnerne som deltok i serien av Muhammed-karikaturer som ble trykt i Jyllands-posten høsten 2005. Han tegna en hvitkledd Muhammed som står ute i Sinaiørkenen med en rødglødende sol ved siden av seg. Tegningen hører hjemme på det kongelige bibliotek, mener han.

- Verdenshistorie

- Den har skapt verdenshistorie. Og derfor hører den hjemme der. Vi tolv er i prinsippet enige om at tegningene bør være her.

Nær etthundre mennesker døde i opptøyene som fulgte i 2006. Både norske og danske ambassader i muslimske land ble angrepet. Og i etterkant fulgte debatten om ytringsfrihet. Direktør for Danmarks mediemuseum i Odense, Erwin Nielsen, planlegger en stor utstilling om ytringsfrihet, og ønsker å låne karikaturene til denne utstillingen:

 Frykter ikke reaksjoner

- Vi er likeglade med hvem det er som eier tegningene, men vi har selvfølgelig en interesse av å låne dem til utstillingene, sier Erwin Nielsen.

- Frykter dere reaksjoner i etterkant av utstillingene?

- Nei, det gjør vi faktisk ikke. Når man viser dem i en sammenheng der man prøver å informere, tror jeg ikke man vil reagere på den måten. Vi vil jobbe hardt for å få tak i disse tegningene.

Kulturstrøm

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.

 • Slottsfjell avlyst

  Musikkfestivalen har lenge slitt med økonomien og styreleder Øystein Ronander sier til Dagbladet at de nå har bestemt seg for å fokusere på å komme sterkere tilbake i 2020. Festivalen har til nå blitt holdt i Tønsberg hver sommer siden 2003 og blir ansett som en av Norges viktigste musikkfestivaler.

  Stemningsbilde fra Slottsfjell 2013.
  Foto: Kim Erlandsen
 • Jerry Lee Lewis har fått slag

  Den 83 år gamle rock'n'roll-sangeren, som fortsatt opptrer, har måttet avlyse alle fremtidige konserter etter at han i forrige måned ble rammet av slag i følge NTB. Legene ved rehabiliteringssenteret hvor han nå er pasient, mener han har god sjanse for å bli frisk og at han vil kunne opptre igjen.
  Jerry Lee Lewis er kjent som en av 50-tallets største artister.