Hopp til innhold

Vil selge unna statuer for milliarder

Bydelen Tower Hamlets i London vil selge Henry Moores «Draped, seated woman». Salget skal dekke store budsjettkutt.

Draped, seated woman, Henry Moore

Kunstverket, «Draped, seated woman» har vært lånt ut til Yorkshire Sculpture Park i 15 år.

Foto: PA / Pa Photos

Moores kunstverk ble solgt til Tower Hamlets for langt under markedspris i 1960-årene. Tanken var at det skulle plasseres i en av Londons østlige bydeler. I stedet har det vært lånt ut til Yorkshire Sculpture Park.

Men nå har bydelspolitikerne tatt en tøff avgjørelse, de vil selge den draperte damen, og håper å få nærmere 150 millioner kroner for henne. Salget skal skje gjennom auksjonshuset Christie's.

Ordfører i Tower Hamlets, Lutfur Rahman, sier til Huffingtonpost at avgjørelsen satt langt inne.

Det er med betydelig motvilje jeg har tatt denne avgjørelsen. Men det er min plikt å sørge for at innbyggerne i bydelen ikke lider under de enorme kuttene som er planlagt i offentlige budsjetter.

Lutfur Rahman, ordfører i Tower Hamlets

Protester

Flere kunstnere har undertegnet et protestbrev der de hevder at salget ikke er i tråd med kunstnerens planer for statuen og ikke i «Henry Moores ånd».

Henry Moore Seated woman

Henry Moores «Seated woman»

Foto: Paul Jacobsen

På et torg i byen Herning i Danmark står et annet Moore-verk. «Seated woman» er støpt i bronse, og kan ved salg innbringe ikke mindre enn en kvart milliard danske kroner, skriver Berlingske på nett.

Et galleri i København vil låne Hernings bronsekvinne, og den midlertidige flyttingen gjorde det nødvendig med en verdivurdering og en forsikring.

Da det lokale folketingsmedlemmet Dennis Flytkjær (DF) hørte at bronsedamen var verdt 250 millioner kroner, foreslo han salg.

– Ikke engang pen

– Det er ikke en skulptur som folk stopper og kikker på. Den er ikke engang pen. For en kvart milliard kan vi få en hel masse, som borgerne i hele kommunen ville få glede av, sier Dennis Flytkjær.

Tanken har vunnet gjenklang i Herning, både på sosiale medier og i nettdebatter.

Leder i Herning kommunes Kultur- og fritidsutvalg, Johs Poulsen (R), avviser et salg.

– Skulpturen er en gave som byen i sin tid fikk fra en æresborger. Man selger ikke sine gaver.

Johs Poulsen
Henry Moore Large Torso

Vi har også en Henry Moore, Large Torso ble oppført på Huk i Oslo i i 1978. Men ingen har planer om å selge den.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Museumsdirektør for, KØS, Museum for kunst i det offentlige rum. Christine Buhl Andersen ber politikerne tenke seg godt om før de setter opp «Til salgs!»-skilt.

– Enorm prisøkning

– Når verdien blir kjent, tror jeg folk vil besøke Herning for å se den. Dette vil sette byen på kartet for kunstinteresserte, tror hun.

Hun trekker frem flere andre danske kommuner som har vært flinke til å kjøpe kunst. I Holstebro kjøpte man i 1965 skulpturen «Kvinne på kjerre» av den kjente italienske kunstneren Alberto Giacometti for 210 000 kroner.

– En pris som er steget med ca. 50 000 prosent, sier Andersen.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP