Hopp til innhold

Vil robotene ta over og drepe oss alle?

Mobilen Tore Sagen tar en selfie med har tusen ganger mer datakraft enn det som skulle til for å sette en mann på månen for over 50 år siden.

Tore Sagen sammen med forsker i kunstig intelligens Morten Goodwin.

Smarttelefon er et resultat av kunstig intelligens. Forsker Morten Goodwin fotograferes av Tore Sagen.

Foto: Karen Marie Berg / NRK

Siden den gang har det skjedd flere kvantesprang, og datamaskinene begynner å bli svært intelligente.

– Jeg har hørt så mye skummelt om kunstig intelligens. For eksempel at når teknologien kommer langt nok så tar dataen over hele verden, sier Tore Sagen.

Derfor er dette tema i første episode av podkasten hans som er ute i dag. Hør den her!

Har du vært redd kunstig intelligens?

– Nei! Det er det som er så rart. Hos meg er det motsatt. Jeg frykter at vi ikke har kommet lenger, at menneskelig intelligens vinner. Det hadde vært strålende om datamaskinene hadde tatt mer over livene våre. Utviklinga går rett og slett for tregt, kommer det fra Sagen.

Vær mer som Sagen

Tore Sagen er ikke helt som alle andre. Fordi hvis du er av den typen som har fryktet kunstig intelligens, for eksempel at roboter skal ta over jobben din eller at det kommer marsjerende robotsoldater over landegrensa, da er det tid for å slappe helt av. Vær litt mer som Tore Sagen. Fordi det skjer ikke.

I alle fall hvis vi skal tro forsker Morten Goodwin.

– Hvis vi skal rangere hva vi bør frykte så er klimakrisen på topp, mens kunstig intelligens ligger på bunn.

Morten Goodwin

– Hvis vi skal rangere hva vi bør frykte så er klimakrisen på topp, mens kunstig intelligens ligger på bunn, sier han i podkasten "Tore Sagens podkast".

Goodwin bør vite hva han snakker om. Han har studert og forsket på kunstig intelligens i snart 20 år og underviser daglig i dette temaet. Men, dette er et omstridt tema. Både fysiker Stephen Hawking og Tesla-eier Elon Musk har vært svært skeptiske. Musk har blant annet uttalt at kunstig intelligens kan føre til tredje verdenskrig.

Langt igjen

Dette blåser Morten Goodwin av.

– Hvis vi kommer dit at vi klarer å lage kunstig intelligens som overgår menneskets intelligens så begynner det å bli farlig. Men, vi er ikke i nærheten av det nå, sier han.

For å lage kunstig intelligens må dataprogrammet mates med informasjon for at det selv skal skjønne hva den skal gjøre i de ulike operasjonene. Og programmet må vite hva som er målet.

– For at kunstig intelligens skal ta over, og bli en trussel for oss, så må vi faktisk finne opp noe helt nytt. Enda mer intelligente programmer enn det vi har nå. Hva det er vet vi ennå ikke.

Overvåkning i Kina

I podkasten undrer Tore Sagen seg om hva som virkelig kan være truende med kunstig intelligens.

– Den største trusselen slik jeg ser det er at Europa ikke henger med i utviklingen, der Kina og USA får overtaket. Slik det er nå leder Facebook og Google kappløpet.

Goodwin forteller i podkasten at Kina har satt seg som mål å være dominerende i den kunstige intelligens-verdenen innen 2030.

– Det er skummelt fordi Kina har en helt annen holdning til personvern enn vi har. I Shanghai testes det nå et sosialt kredittsystem hvor kineserne får pluss- og minuspoeng alt etter hvordan de oppfører seg i det offentlige rom. Hvis du røyker på gaten eller går på rødt lys så får du minuspoeng.

Kinas digitale diktatur

Goodwin forteller at kineserne angivelig mener dette er positivt.

– Det river meg i sjela at en slik type overvåkning skjer. Men, det bidrar til at kineserne får en enorm mengde informasjon som kan gi dem et fortrinn innen kunstig intelligens. Det igjen kan resultere i at vi ender opp med kinesiske systemer i stedet for norske, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.