Hopp til innhold

- Gir ikke opp det norske nettleksikonet

Innen tre år skal et nytt norsk leksikon konkurrere med Wikipedia på nett. Foreløpig helt uten statsstøtte. Det kommer til å koste flere titalls millioner.

Store norske leksikon og Wikipedia
Foto: snl.no/wikipedia.org Montasje: NRK

Trond Andreassen

Styreleder for det nye « Norsk Nettleksikon», Trond Andreassen.

– Vi starter i oppoverbakke, men det er et helt nødvendig kunnskapsløft, sier styreleder for det nye « Norsk Nettleksikon», Trond Andreassen.

Han er leder for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Nettleksikonet skal være en arvtager etter Store norske leksikon, som ikke fikk statsstøtte.

– Faglighet koster penger. Modellen for oss har vært annonsefinansiering og finanskrisen har tørket ut den muligheten, sa styreleder i Kunnskapsforlaget og Aschehoug-sjef , William Nygaard i januar.

Kulturminister Anniken Huitfeldt vendte tommelen ned i mars.

I juli ga Kunnskapsforlaget opp leksikonet. Store norske hadde gått fra å være en økonomisk suksess i 1990-årene, til å bli et rent tapsprosjekt.

Nye eiere

Store norske leksikon endte sin turbulente tilværelse som gratis leksikon hos nye eiere. Det er dem som i dag har lagt frem sine planer.

Pengene til « Norsk Nettleksikon» kommer fra stiftelsen Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DnB NOR.

– De største utfordringene ligger i å få nettleksikonet til å fungere teknisk. Vi ønsker i skape et reelt alternativ til Wikipedia, sier Trond Andreassen.

Sammen med ham i styret sitter Francis Sejersted, formann i Stiftelsen Fritt Ord, nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein, Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, Nils Christian Stenseth fra Senter for fremragende forskning og Frode Helgerud, Sparebankstiftelsen DnB NOR.

«Norsk nettleksikon» skal ha en daglig leder, skribenter skal skrive signerte artikler, og initiativtakere regner med å bruke tre år på å få det til å fungere.

– Bli med på dugnad!

Han hevder at Wikipedia er for vilkårlig og omtrentlig.

Ida Jackson, blogger Virrvarr

Ida Jackson, blogger. Foto: Ulrik Fredrik Thyve.

Ida Jackson, 24 år gammel blogger, er helt uenig.

– Jeg synes det er dumt at dere ikke kommer ut og deltar på den store nettdugnaden på Wikipedia. Det er der det skjer! sier Ida Jackson.

Hun deltar med liv og lyst i dugnaden, både i sin egen blogg «Virrvarrs roteloft » og på Wikipedia.

Fra Napoleon til markjordbær

– Den store fordelen med Wikipedia illustreres best med denne leken:

Søk etter Napoleon på Wikipedia. Hvor mange lenker bruker du fra ham til markjordbær? Dette er et sted å gå seg bort. Hvis det er en fordel å være på et nettsted lenge, er Wikipedia uslåelig.

Ida Jackson, blogger

Ida Jackson tror at konkurransen med Wikipedia blir vanskelig.

– Det er alfa og omega å kunne navigere skikkelig i et leksikon på nett. Du kan ikke bla fra side til side. Jeg synes det hadde vært mye lurere om skribentene hadde deltatt med all sin kunnskap og skikkelighet på et nettsted som fungerer, sier Jackson.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters