Hopp til innhold

Vil lage ny «Kongolandsby»

Kunstnere vil gjenskape «Kongolandsbyen» fra grunnlovsjubileet i Oslo i 1914. Det norsk-afrikanske miljøet raser mot initiativet.

Video Kunstnere vil gjenskape "Kongolandsbyen"

VIDEO: På dette stedet i Vigelandsparken vil kunstnerne Lars Cuzner (til høyre) og Mohamed Ali Fadlabi gjenskape «Kongolandsbyen» til grunnlovsmarkeringen i 2014. Se Dagsrevyens reportasje.

Under jubileumsutstillingen i Oslo i 1914 ble det bygget en landsby der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig.

SAM CHIMAOBI AHAMBA, leder African Youth Norway

Sam Chimaobi Ahamba leder African Youth Norway.

Foto: NRK
Gro Kraft, direktør i KORO

Gro Kraft er direktør i KORO.

Foto: NRK

Nå ønsker de unge kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi å gjenskape landsbyen til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014.

– De fleste kjenner ikke til at denne landsbyen eksisterte i Oslo i 1914. Da var den hvite rasen ansett som overlegen. I dag finnes den ideen ennå hos mange. Vi vil sette en stopper for det ved å sette fokus på det som skjedde for hundre år siden, sier Cuzner.

Kunstnerduoen vil stille ut 30 kongolesere på samme sted i Vigelandsparken som «Kongolandsbyen» i 1914.

Men det norsk-afrikanske miljøet synes å gjenskape «Kongolandsbyen» grenser til rasisme.

– Stigmatiserende

– Det er ikke en dokumentar, det er ikke et bildeslideshow, det er ikke en Powerpoint-fremvisning. Det er en reproduksjon av den stigmatiseringen vi så i 1914, sier Sam Chimaobi Ahamba, leder av African Youth Norway.

– Vi klarer ikke å koble det til verken 200-årsjubileet eller til noe godt, progressivt og antirasistisk, fortsetter han.

Kunstverket til Cuzner og Fadlabi har fått navnet «European Attraction Limited».

Navnet er det samme som selskapet til underholdningsentreprenøren Benno Singer, som sto bak den originale «Kongolandsbyen» i 1914.

– En nyansert dialog

De to kunstnerne har mottatt 50.000 kroner i støtte fra KORO, statens fagorgan for kunst i offentlige rom, for å utvikle prosjektet.

– Det er ikke vår hensikt å støte noen. Det er heller ikke kunstnerens hensikt, det fremgikk av søknaden. Det de ønsker seg er en nyansert dialog, ikke en hatdialog, sier KOROs administrerende direktør Gro Kraft.

Kunstner Lars Cuzner er ikke overrasket over motstanden prosjektet møter.

– Om ikke Oslos eller Norges befolkning stiller seg kritiske til dette, som de burde ha gjort i 1914, er det sjukt, sier han.

Mohamed Ali Fadlabi sier det at folk reagerer med avsky skal være en del av kunstverket.

– Det er for eksempel bra at det nå er en Facebook-gruppe mot prosjektet. Vi vil at folk skal protestere i gatene mot prosjektet. Og vi vil også at folk skal støtte oss. Kanskje blir ikke landsbyen åpnet 17. mai 2014, men debatten rundt den er viktig, sier han.

Video 3ef4ad1b-2cb4-4867-bcdd-360086ccbc70.jpg

VIDEO: : «Kongolandsbyen» fra jubileumsutstillingen i Oslo i 1914.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»