Vil lage ny «Kongolandsby»

Kunstnere vil gjenskape «Kongolandsbyen» fra grunnlovsjubileet i Oslo i 1914. Det norsk-afrikanske miljøet raser mot initiativet.

Video Kunstnere vil gjenskape "Kongolandsbyen"

VIDEO: På dette stedet i Vigelandsparken vil kunstnerne Lars Cuzner (til høyre) og Mohamed Ali Fadlabi gjenskape «Kongolandsbyen» til grunnlovsmarkeringen i 2014. Se Dagsrevyens reportasje.

Under jubileumsutstillingen i Oslo i 1914 ble det bygget en landsby der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig.

SAM CHIMAOBI AHAMBA, leder African Youth Norway

Sam Chimaobi Ahamba leder African Youth Norway.

Foto: NRK
Gro Kraft, direktør i KORO

Gro Kraft er direktør i KORO.

Foto: NRK

Nå ønsker de unge kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi å gjenskape landsbyen til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014.

– De fleste kjenner ikke til at denne landsbyen eksisterte i Oslo i 1914. Da var den hvite rasen ansett som overlegen. I dag finnes den ideen ennå hos mange. Vi vil sette en stopper for det ved å sette fokus på det som skjedde for hundre år siden, sier Cuzner.

Kunstnerduoen vil stille ut 30 kongolesere på samme sted i Vigelandsparken som «Kongolandsbyen» i 1914.

Men det norsk-afrikanske miljøet synes å gjenskape «Kongolandsbyen» grenser til rasisme.

– Stigmatiserende

– Det er ikke en dokumentar, det er ikke et bildeslideshow, det er ikke en Powerpoint-fremvisning. Det er en reproduksjon av den stigmatiseringen vi så i 1914, sier Sam Chimaobi Ahamba, leder av African Youth Norway.

– Vi klarer ikke å koble det til verken 200-årsjubileet eller til noe godt, progressivt og antirasistisk, fortsetter han.

Kunstverket til Cuzner og Fadlabi har fått navnet «European Attraction Limited».

Navnet er det samme som selskapet til underholdningsentreprenøren Benno Singer, som sto bak den originale «Kongolandsbyen» i 1914.

– En nyansert dialog

De to kunstnerne har mottatt 50.000 kroner i støtte fra KORO, statens fagorgan for kunst i offentlige rom, for å utvikle prosjektet.

– Det er ikke vår hensikt å støte noen. Det er heller ikke kunstnerens hensikt, det fremgikk av søknaden. Det de ønsker seg er en nyansert dialog, ikke en hatdialog, sier KOROs administrerende direktør Gro Kraft.

Kunstner Lars Cuzner er ikke overrasket over motstanden prosjektet møter.

– Om ikke Oslos eller Norges befolkning stiller seg kritiske til dette, som de burde ha gjort i 1914, er det sjukt, sier han.

Mohamed Ali Fadlabi sier det at folk reagerer med avsky skal være en del av kunstverket.

– Det er for eksempel bra at det nå er en Facebook-gruppe mot prosjektet. Vi vil at folk skal protestere i gatene mot prosjektet. Og vi vil også at folk skal støtte oss. Kanskje blir ikke landsbyen åpnet 17. mai 2014, men debatten rundt den er viktig, sier han.

Video 3ef4ad1b-2cb4-4867-bcdd-360086ccbc70.jpg

VIDEO: : «Kongolandsbyen» fra jubileumsutstillingen i Oslo i 1914.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.