Vil ha allsang inn i statsbudsjettet

Forskning viser at allsang forbedrer livet. Nå vil et samlet storting ha allsang inn i statsbudsjettet: Norge skal bli en syngende nasjon.

Heftig og begeistret

En heftig, begeistret og ikke minst syngende gjeng. Nye studer viser at sang forbedrer vår livskvalitet. Får vi allsang inn i statsbudsjettet?

Foto: Filmweb

Hans Kåre Flø

Hans Kåre Flø

Foto: NRK
Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke

Foto: NRK
Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt

Foto: NRK

Allsang fikk en ny betydning da over 40.000 mennesker møtte opp på Youngstorget i Oslo for å synge «Barn av regnbuen». Nå viser forskning det mange alltid har sagt; allsang er bra for folkehelsa.

– Ved å synge og lytte til musikk skapes endorfiner som motvirker sykdom. Langtidssykemeldte kommer tilbake i jobb ved hjelp av sang, eldre og demente får bedre livskvalitet og barn forbedrer sine resultater i skolen, sier Ulrika Bergroth Plur i organisasjonen «Syng for livet».

Vil bygge opp sangkulturen i Norge

Før i tiden fantes det en skolesangbok og man sang mye i timene. Nå er det helt tilfeldig om klassen får sang i timene. Det kommer an på om læreren liker å synge eller ikke. Det har vært veldig populært med sang- og talentprogrammer på norsk tv de siste årene.

Paradoksalt nok fører dette til at færre tør å synge med den stemmen de har. Vi trenger å bygge opp igjen sangkulturen i Norge, og vi trenger å lære opp folk i hvordan bruke sangen som verktøy, sier Hans Kåre Flø som er leder i «Syng for livet».

Gjennom prosjektet Krafttak for sang 2012–2016 vil de ha myndighetene på banen for at hele Norge nå skal få gleden av de helsemessige gevinstene ved musikk og allsang.

 • Sang og velvære En kartlegging av eksisterende forskning om sangens effekter.

– Vi synger for lite i Norge

Organisasjonen mener sang er et underkommunisert verktøy i Norge, som vi bør ta i bruk på en organisert måte.

Plur viser til en rekke undersøkelser og forskning gjort på feltet, og er blant annet inspirert av prosjektet SingUp, som har pågått i snart fem år i England.

– 98 prosent av grunnskolene i England er nå såkalte« Singing Schools». Forskning på effektene av dette viser at elevene ikke bare har fått større kompetanse om musikk og kultur, men også økte sosiale ferdigheter og resultater i andre fag.

Vil ha allsang inn i statsbudsjettet

Video Valgerd Svarstad Haugland synger La det svinge

Den gangen kulturminister Valgerd Svarstad Haugland forlenger livet med å synge La det svinge.

At allsangen har god helseeffekt vil politikerne nå dra nytte av.

Nå vil et samlet storting satse på prosjekter for å fremme allsangen ved å ta del i krafttaket og gjøre Norge til en syngende nasjon. Målet er både syngende skoler og eldreinstitusjoner. Frp, Høyre og KrF vil at sangens rolle skal styrkes i Norge, og ber om at det avsettes midler til arbeidet i statsbudsjetter for 2013.

– Sang er så viktig, både for enkeltmennesker, lokalsamfunn og hele nasjonen, sier stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) i familie og -kulturkomiteen.

Han nynner selv noen toner om han er nervøs før han skal holde taler, fordi–som han sier–da skjer det noe med kroppen og muskelspenningene.

– Vi har et kulturbudsjett på snart ni milliarder kroner, det hadde vært en fantastisk kulturpolitikk å få 20–30 millioner kroner dedikert for å få folk til å synge, sier han.

Kanskje forlenget Siv Jensen livet noen år med denne sangen?

Kanskje forlenget Siv Jensen livet et par år med denne trallen?

Kulturministeren synger

Kulturminister Anniken Huitfeldt synger masse, men ikke alene på tv. Hun mener allsang er såpass viktig at det skal satses på fremover.

– Vi ser at eldre mennesker synger mer gjennom den kulturelle spaserstokken, sang er absolutt noe å satse på.

– Sang er viktig. Det skaper engasjement og følelsen av tilhørighet. Det er i tillegg bra både for helsa og sangens egenverdi.

Kultur på blå resept

Regnbuekor mot terror - 17542

Regnbuetkor mot terror. Allsang fikk en ny betydning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I enkelte kommuner i Sverige og Finland har man de siste to årene gjort forsøk med innføring av musikk og kunst på blå resept. Effektene i Skåne har vært så bra at Riksdagen nå ønsker å utvide det til resten av landet.

– Tiden er nå moden for at vi skal tørre å ta tak i dette også i Norge. Det er gjort så mye forskning på feltet som beviser det vi alltid har trodd på: Musikk forlenger livet, sier Ulrika Bergroth Plur.

Hva mener du? Bør vi synge mer?

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.