- Humoren har aldri vært helt vel ansett. Er du morsom, så er du ikke seriøs, sier Vetle Lid Larssen i radioprogrammet Bok i P2. Han synes at kunstlivet generelt er for mye preget av gravalvoret.
- Det er en selvhøytidlighet som ikke er til å holde ut noen ganger. Jeg er for å gjenreise humoren som et verdig element i kunsten. Bare det å være morsom i seg selv, er et kunststykke, mener Vetle Lid Larssen.
- Er norsk litteratur morsom?
- Nei. Og ja. Det finnes en rekke glimrende humorister. Men jeg har aldri vært så glad i humorister.
Humor som våpen
Derimot synes Lid Larssen at forfattere som Dag Solstad, Lars Saabye Christensen og Erlend Loe er morsomme. Men da koplet med et kunsterisk talent, som gjør at det blir ordentlig morsomt når det fungerer.
- Humor fungerer der den ikke er ment å være morsom. Humoren brukt som et våpen i en alvorlig sammenheng, det er morsomt.
Forfatteren Klaus Hagerup er inne på noe av det samme som kollegaen.
Forfatteren Klaus Hagerup.
Foto: Aschehoug- Jeg er i alle fall bevisst på at jeg ikke skal synes det er morsomt selv. Jeg skjønner at en del ting er morsomme etterpå. Tror humoren kommer når det er størst avstand mellom den karakteren jeg skildrer og den oppgaven han forsøker å løse. Veldig lite av det jeg gjør er bevisst. Det viktigste for meg er å være inni stoffet mitt og lage situasjoner som er kompliserte for hovedpersonen og kompliserte for meg å skrive ut, sier Hagerup.
Slaktet av Marstein
Debutanten Christian Valeur er ute med romanen "Steffen tar sin del av ansvaret" på Aschehoug.
- Det skal være en morsom bok, sier han.
Forfatter og skrivelærer Merete Morken Andersen mener det å være morsom er et talent.
- Man kan selvfølgelig også øve seg. Men jeg har møtt noen tilfeller der jeg har tenkt at dette ikke blir morsomt.
Selv har Valeur opplevd at humoren hans ikke har falt helt i smak.
- Det har hendt at folk sier at dette var et helt patetisk forsøk på å være morsom. Da Trude Marstein var på besøk på Skrivekunstakademiet, slaktet hun all humoren, mente den var helt platt, ler han.
Christian Valeur, Merete Morken Andersen og programleder Cille Biermann i Bok i P2.
Foto: Anne Cathrine Straume / NRK