Hopp til innhold

Vil gi noe tilbake til hjembygda

– Hver gang jeg kommer hit har jeg en like stor opplevelse av det jeg ser og det jeg føler. Mange minner er knyttet til min oppvekst i dette området.

Oddvar Røysi
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Oddvar Røysi (70) blir nesten blank i øynene når han sier dette. Gjennom internasjonal virksomhet har han lykkes med å gjøre det økonomisk bra og han synes det er hyggelig å gi noe av dette tilbake til hjemstedet.

Søndagens Sølvsuper-gjest er født og oppvokst i Kinsedal i Luster kommune i Sogn. Et sted på sørsiden av Sognefjorden der rester av en stor kai og noen hustufter minner om at stedet for omkring 60 år siden var et gruvesamfunn som ga arbeid til omkring 400 personer! Her ble det brutt labradorstein for aluminiumsproduksjon, en industri som var betydelig både i Årdal og i Høyanger.

Viktig sosial møteplass

Oddvar Røysi

Ti utleiehytter er allerede på plass på Skjolden brygge, og Oddvar Røysi har planer om å bygge i alle fall 30 til.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Programleder Haakon D. Blaauw møter Oddvar Røysi i det gamle pakkhuset på Skjolden brygge innerst i den 205 km lange Sognefjorden. Et hus han har restaurert fra A til Z, men der fjordkulturen fra gamle tider likevel er tatt vare på. Dette huset er i dag et turist- og reiselivsprodukt med kafé og værelser.

– Pakkhuset og bryggen her var i sin tid en viktig sosial møteplass for bygdefolket, sier Oddvar Røysi som til nå har investert i 10 utleiehytter men har planer om å bygge ytterligere 30-40.

Hittil er det investert 130 millioner og i dette beløpet inngår også arbeidet med en stor cruiseskip-kai.

Harastølen

Litt lenger ute og omkring 400 meter over Lusterfjorden, troner det som i begynnelsen av år 1900 ble et spesialsanatorium for tuberkulose. Harastølen hadde en viktig plass i kampen mot tuberkulosen.

– Det var et spesielt, eget og isolert samfunn blant de i alt 19 bygningene der, sier Røysi som ønsker å stoppe forfallet til fordel for at stedet kan bli restaurert og gjenoppstå som et spesielt opplevelsessenter der tuberkulosens historie også kan belyses.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 27. september kl 07.03

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters