Hopp til innhold

Vil frede Berlin-muren

Restene av Berlin-muren bør bli en del av verdens kulturarv. Det mener en gruppe tyske politikere. Unesco, som lager listen over verdens kulturarv sier forslaget er realistisk.

Arnt Stefansen, Berlin/Torunn P. Westerfjell

Det er mange tyskere som rynker på nesen over forslaget om at "Ufrihetens symbol" skal bli en del av vår felles kulturarv. En gruppe konservative politikere ønsker at det som står igjen av den beryktede Berlin-muren skal få en plass blant de rundt 730 minnes-merkene på listen over verdens kulturarv, og forslaget skal behandles av bystyret i Berlin.

FNs kulturorganisasjon Unesco, som lager denne listen, opplyser at Berlin-muren kan være aktuell fordi den er et monument over en kultur som er forsvunnet.

Konservativ provokasjon

Tyskere fra øst og vest står sammen på Berlin-muren foran Brandenburger Tor, dagen etter murens fall. (Foto: AP/Scanpix)

Forslaget har ført til heftig debatt, og flere tyske kommentatorer stiller seg sterkt tvilende til om dette har noe med kultur å gjøre. Partiet PDS, etterfølgerne til det østtyske kommunistpartiet, ser forslaget som en konservativ provokasjon, og mener grensegjerdet mellom USA og Mexico like gjerne burde bli en del av verdens kulturarv.

Lite igjen

I dag står bare tre-fire biter av muren igjen, blant annet det såkalte East Side Gallery, et drøyt en kilometer langt stykke av Berlin-muren, utsmykket av mer enn 100 kunstnere fra hele verden.

DDRs "bolverk mot fascismen", som myndighetene kalte det, var i sin tid hele 43 kilometer lang. Berlinmuren ble bygget i august 1961 og falt i november 1989.

Kulturnytt, NRK P2, tirsdag 28. oktober 2003

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters