NRK Meny
Normal

Vil få unge ut av gjengmiljøene med anti-gangster-rap

De vil redde unge som er på vei inn i gjengmiljøer, med en anti-gangster-rap. Justispolitiker Jan Bøhler (Ap) har laget musikkvideo sammen med ungdom fra Groruddalen.

Jan Bøhler har sammen med en gruppe ungdommer som bor på Haugenstua, laget en musikkvideo som skal vises på festivaler i sommer.

– Det kan hjelpe dem å høre på musikk som får dem på andre tanker, sier Wahida Sandow Salify som bor på Haugenstua.

Hun synes det er trist å se at så mange unge ødelegge livene sine og forsvinne inn i dårlige miljøer.

Jan Bøhler rusler rundt på Haugenstua i Groruddalen sammen med en gruppe ungdommer som bor der. Sammen har de laget en musikkvideo som skal vises på festivaler i sommer. Politikeren rapper selv.

Tittelen «Bare glem det» er et forsøk på å få unge til å tenke på noe annet enn vold og hevn.

Wahida fra Haugenstua

Wahida Sandow Salify synes det er trist å se unge gå til grunne, og håper anti-gangster-rapen kan være med på å få unge på andre tanker.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Lurt inn i gjenger

– Vi trenger et alternativ til gangster-rap som mange unge har på øret. Den blir dessverre mer og mer voldelig og oppfordrer til å drepe, skyte og voldta, sier Jan Bøhler til NRK.

– Vi ønsker å få unge til å tenke seg om. Med «Bare glem det» mener vi at de skal glemme vold og hevn. Det kan ødelegge livene deres. Mange unge blir lurt inn i gjengene av kyniske gjenglederne, forklarer han.

Les også: Gjenger forsøker å rekruttere på skoler

Ungdommene som er med i prosjektet mener at unge ikke hører på debatter og leser aviser. Det er derfor de tror de kan nå sine jevnaldrende gjennom musikk.

Både Varin Hiwa og Celine Helen Kirkeby synes det er trist at Groruddalen har fått dårlig rykte.

De tør nesten ikke si hvor de kommer fra. Og mener det er urettferdig, for det finnes så mange bra ting, ikke bare utfordringer.

– Det er jo min generasjon som går rundt og hører på den voldsdyrkingen i gangster-rap. Hvis du går rundt og hører på dette helt tiden, så normaliserer du vold, sier Thomas Aleksander Hagen, som har regissert musikkvideoen.

Les også: Oslo-politiet hasteansetter etter voldsepisoder

ungdom og Jan Bøhler

Ungdom fra Groruddalen vil få unge vekk fra gjengmiljøene med en rap sammen med politiker Jan Bøhler. Musikk er veien til ungdommen, tror de.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ikke hevn

– Vi trenger ikke være slemme mot hverandre. Og vi trenger ikke ta hevn. Bare glemme det, sier Thomas.

– Jeg liker budskapet i musikken om at vold er ikke den eneste løsningen. Du trenger ikke hevne deg på alt, sier Abdullahi Ahmed, og legger til:

– Jeg har bodd mange steder i landet, og alltid så er det folk som er sinte.

Han mener mange ikke klarer å kontrollere sinnet.

– Når du i tillegg hører på musikk som oppfordrer til vold, gir det folk ideer om at vold er den eneste løsningen. Men det er det jo ikke, sier han.

Addullahi har sett unge i nærmiljøet forsvinne inn i gjengmiljøet.

– Jeg synes det er veldig trist. Det ødelegger livet deres, og fører dem ned en vei som ingen bør gå, sukker han.

– Jeg har sett det skje flere steder, sier Didrik Westberg som synes det er veldig trist at unge går til grunne.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP