Vil få unge ut av gjengmiljøene med anti-gangster-rap

De vil redde unge som er på vei inn i gjengmiljøer, med en anti-gangster-rap. Justispolitiker Jan Bøhler (Ap) har laget musikkvideo sammen med ungdom fra Groruddalen.

Jan Bøhler har sammen med en gruppe ungdommer som bor på Haugenstua, laget en musikkvideo som skal vises på festivaler i sommer.

– Det kan hjelpe dem å høre på musikk som får dem på andre tanker, sier Wahida Sandow Salify som bor på Haugenstua.

Hun synes det er trist å se at så mange unge ødelegge livene sine og forsvinne inn i dårlige miljøer.

Jan Bøhler rusler rundt på Haugenstua i Groruddalen sammen med en gruppe ungdommer som bor der. Sammen har de laget en musikkvideo som skal vises på festivaler i sommer. Politikeren rapper selv.

Tittelen «Bare glem det» er et forsøk på å få unge til å tenke på noe annet enn vold og hevn.

Wahida fra Haugenstua

Wahida Sandow Salify synes det er trist å se unge gå til grunne, og håper anti-gangster-rapen kan være med på å få unge på andre tanker.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Lurt inn i gjenger

– Vi trenger et alternativ til gangster-rap som mange unge har på øret. Den blir dessverre mer og mer voldelig og oppfordrer til å drepe, skyte og voldta, sier Jan Bøhler til NRK.

– Vi ønsker å få unge til å tenke seg om. Med «Bare glem det» mener vi at de skal glemme vold og hevn. Det kan ødelegge livene deres. Mange unge blir lurt inn i gjengene av kyniske gjenglederne, forklarer han.

Les også: Gjenger forsøker å rekruttere på skoler

Ungdommene som er med i prosjektet mener at unge ikke hører på debatter og leser aviser. Det er derfor de tror de kan nå sine jevnaldrende gjennom musikk.

Både Varin Hiwa og Celine Helen Kirkeby synes det er trist at Groruddalen har fått dårlig rykte.

De tør nesten ikke si hvor de kommer fra. Og mener det er urettferdig, for det finnes så mange bra ting, ikke bare utfordringer.

– Det er jo min generasjon som går rundt og hører på den voldsdyrkingen i gangster-rap. Hvis du går rundt og hører på dette helt tiden, så normaliserer du vold, sier Thomas Aleksander Hagen, som har regissert musikkvideoen.

Les også: Oslo-politiet hasteansetter etter voldsepisoder

ungdom og Jan Bøhler

Ungdom fra Groruddalen vil få unge vekk fra gjengmiljøene med en rap sammen med politiker Jan Bøhler. Musikk er veien til ungdommen, tror de.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ikke hevn

– Vi trenger ikke være slemme mot hverandre. Og vi trenger ikke ta hevn. Bare glemme det, sier Thomas.

– Jeg liker budskapet i musikken om at vold er ikke den eneste løsningen. Du trenger ikke hevne deg på alt, sier Abdullahi Ahmed, og legger til:

– Jeg har bodd mange steder i landet, og alltid så er det folk som er sinte.

Han mener mange ikke klarer å kontrollere sinnet.

– Når du i tillegg hører på musikk som oppfordrer til vold, gir det folk ideer om at vold er den eneste løsningen. Men det er det jo ikke, sier han.

Addullahi har sett unge i nærmiljøet forsvinne inn i gjengmiljøet.

– Jeg synes det er veldig trist. Det ødelegger livet deres, og fører dem ned en vei som ingen bør gå, sukker han.

– Jeg har sett det skje flere steder, sier Didrik Westberg som synes det er veldig trist at unge går til grunne.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK