Hopp til innhold

Viktig mulighet for Snøhetta

Arkitektfirmaet Snøhetta er i finalen i konkurransen om å tegne nybygget til San Francisco Museum of Modern Art, til 250 millioner dollar.

San Francisco Museum of Modern Art
Foto: WolfmanSF/Creative Commons-A-SA

The San Francisco Museum of Modern Art har nå plukket ut fire kandidater til å tegne museumets nye bygg. Norske Snøhetta er en av disse, skriver avisen The San Francisco Chronicle.

Museet planlegger å bruke 250 millioner dollar på utvidelsen. Nybygget vil bli på rundt 14 000 kvadratmeter.

Sammen med det norske arkitektkfirmaet er et av verdens mest kjente firmaer, londonbaserte Foster + Partners, med i konkurransen. Det to siste finalistene er David Adjaye Associates, med kontorer i London, Berlin og New York, og Diller Scofidio + Renfro i New York.

Hemmelighetsfulle Snøhetta

– Det stemmer at vi er en av fire som er invitert til å designe det nye bygget, bekrefter pressesjef i Snøhetta, Elin Helgeland Nilsen.

Men utover dette vil ikke arkitektfirmaet si noe mer foreløpig.

– Ting er helt uavklart, og i respekt for prosessen som nå er i gang vil vi ikke si noe om dette ennå, sier Helgeland Nilsen.

Ingen bygg er tegnet ennå

– Vi har ikke vurdert design, vi har vurdert designere, sier direktør for The San Francisco Museum of Modern Art, Neal Benezra, til The San Francisco Chronicle.

De fire firmaene som er plukket ut til finalen ikke har levert et konkret utkast til bygget, men er valgt ut på grunnalg av hvordan de har fremstått i omfattende intervjurunder i løpet av den siste måneden.

– Vi ville se hvem som hadde de smarteste tankene og den største kreativiteten, sier Benzra.

Museumsdirektøren ville ikke røpe hvor mange som var til intervju før kandidatene ble plukket ut, men sier at var ingen enkel oppgave å velge fire.

Klart i september

I Norge er Snøhetta mest kjent for å stå bak Den Norske Opera & Ballett, og for det berømte Biblioteket i Alexandria. I USA har Snøhetta blant annet designet inngangspartiet på museumet til minne for ofrene etter 9/11, som nå er under konstruksjon på Manhattan.

Hvem som får det viktige oppdraget blir klart i september, og den nye museumsdelen skal etter planen åpne i 2016.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters