Hopp til innhold

Viktig mulighet for Snøhetta

Arkitektfirmaet Snøhetta er i finalen i konkurransen om å tegne nybygget til San Francisco Museum of Modern Art, til 250 millioner dollar.

San Francisco Museum of Modern Art
Foto: WolfmanSF/Creative Commons-A-SA

The San Francisco Museum of Modern Art har nå plukket ut fire kandidater til å tegne museumets nye bygg. Norske Snøhetta er en av disse, skriver avisen The San Francisco Chronicle.

Museet planlegger å bruke 250 millioner dollar på utvidelsen. Nybygget vil bli på rundt 14 000 kvadratmeter.

Sammen med det norske arkitektkfirmaet er et av verdens mest kjente firmaer, londonbaserte Foster + Partners, med i konkurransen. Det to siste finalistene er David Adjaye Associates, med kontorer i London, Berlin og New York, og Diller Scofidio + Renfro i New York.

Hemmelighetsfulle Snøhetta

– Det stemmer at vi er en av fire som er invitert til å designe det nye bygget, bekrefter pressesjef i Snøhetta, Elin Helgeland Nilsen.

Men utover dette vil ikke arkitektfirmaet si noe mer foreløpig.

– Ting er helt uavklart, og i respekt for prosessen som nå er i gang vil vi ikke si noe om dette ennå, sier Helgeland Nilsen.

Ingen bygg er tegnet ennå

– Vi har ikke vurdert design, vi har vurdert designere, sier direktør for The San Francisco Museum of Modern Art, Neal Benezra, til The San Francisco Chronicle.

De fire firmaene som er plukket ut til finalen ikke har levert et konkret utkast til bygget, men er valgt ut på grunnalg av hvordan de har fremstått i omfattende intervjurunder i løpet av den siste måneden.

– Vi ville se hvem som hadde de smarteste tankene og den største kreativiteten, sier Benzra.

Museumsdirektøren ville ikke røpe hvor mange som var til intervju før kandidatene ble plukket ut, men sier at var ingen enkel oppgave å velge fire.

Klart i september

I Norge er Snøhetta mest kjent for å stå bak Den Norske Opera & Ballett, og for det berømte Biblioteket i Alexandria. I USA har Snøhetta blant annet designet inngangspartiet på museumet til minne for ofrene etter 9/11, som nå er under konstruksjon på Manhattan.

Hvem som får det viktige oppdraget blir klart i september, og den nye museumsdelen skal etter planen åpne i 2016.

Kulturstrøm

 • Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

  Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

  Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

  – Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

  Karin Krog og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr.
  Foto: Helge Brekke
 • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

  Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

  På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

  Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

  Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB