Hopp til innhold

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Vinneren av det populære TV-programmet Britain's Got Talent ble kåret sent søndag kveld. Først ble det klart at Viggo Venn var blant topp 3 i finalen. Så ble det kjent at han hadde vunnet hele konkurransen.

Den norske klovnen og komikeren Viggo Venn, som har bergtatt publikum over hele verden, gikk på scenen for sin finaleopptreden cirka klokken 22.15. Ikke overraskende hadde han med seg sitt signaturplagg, gul refleksvest på scenen.

Viggo Venn i London, dagen etter finalen i Britain’s Got Talent

Viggo Venn dagen etter finalen.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

I finaleopptreden startet Viggo Venn en vits på norsk, «danset» deretter til popkorn-sangen med bicepsene sine, bød på ballonglek og en seanse med den berømte dommeren Simon Cowell på scenen.

Cowell fikk overlevert en spesialvariant av den gule refleksvesten, som har blitt Viggo Venns kjennetegn.

Og Cowell smeltet tydeligvis av opptredenen:

– Jeg virkelig, virkelig elsker deg.

Publikummet i salen i den britiske hovedstaden hengte seg på og ropte taktfast «Viggo, Viggo, Viggo».

Også i Oslo på utestedet Cosmopolite ble det stort leven søndag kveld. Folk var samlet til storskjermvisning for å heie. Faren til Viggo Venn, venner og kollegaer feiret triumfen og danset på scenen etter at det ble kjent at nordmannen vant.

Se klipp av når Viggo Venn blir kåret til vinner på britisk TV:

Slik så det ut at Viggo Venn var vinneren av Britain's Got Talent søndag kveld.

Slik så det ut at Viggo Venn var vinneren av Britain's Got Talent søndag kveld.

Jeg elsker at hele verden elsker det

Komiker Jonis Josef er kollega og god venn med Viggo Venn, og hyller den norske klovnen og komikeren som i kveld sto for bragden.

Humør skal liksom være så satirisk og seriøst. Mens Viggo slår et slag for det teite, for vest under vest. Jeg elsker det. Og jeg elsker at hele verden elsker det. Det er helt nydelig.

Programmet sto blant annet for verdensgjennombruddet til sangerinnen Susan Boyle, og finalen i fjor hadde nesten 18 millioner TV-seere.

Josef mener det er vanskelig å ta inn omfanget av det som nå skjer med kompisen.

Vi kunne ikke i vår villeste fantasi forestille oss at han skulle erobre et av verdens største TV-programmer. Men det er ingen jeg unner dette her mer enn Viggo.

Viggo Venn vinner

POPULÆR: Viggo Venn har fått et stort internasjonalt gjennombrudd via britisk TV-konkurranse. Søndag kveld ble klovnen kronet som vinner.

Foto: Shutterstock editorial

– Vi trenger alle litt Viggo i våre liv

Viggo Venn er født på Kongsberg, bosatt i London og har klovneutdannelse fra den franske teaterskolen Ecole Philippe Gaulier. Han hoppet av en økonomiutdannelse for å bli klovn, og har siden 2016 turnert i Europa, USA og Australia.

TV-eventyret startet da Viggo Venn gjorde en audition som ble vist i det populære programmet. Opptredenen hvor han hoppet rundt og tok av seg uendelig mange lag med refleksvester fikk publikum og TV-seere til å gapskratte.

Simon Cowell

BERØMT: Dommer Simon Cowell er kjent for sin skarpe tunge, og var først skeptisk til Viggo Venn. Men nå har veteranen snudd og blitt fan.

Foto: Vianney Le Caer / Ap

Den verdensberømte dommeren Simon Cowell ga først tommelen ned til Viggo Venn, men de andre tre dommerne i programmet gjorde at han kom videre fra audition til semifinalen.

I semifinalen ble så Viggo Venn hyllet av samtlige i dommerkvartetten.

– Vi trenger alle litt Viggo i våre liv, dette var den beste opptredenen i kveld, sa dommer Alesha Dixon.

– Den mest irriterende i hele kveld, sa Simon Cowell, men vedgikk at Viggo Venn sto for hans favorittinnslag.

Og under finalen toppet altså Viggo Venn det hele, og ble den store triumfatoren.

Se finaleopptredenen som sørget for seieren her:

En jordnær fyr fra Kongsberg

Morten Urdal Bakke er barndomskamerat av Viggo Venn fra Kongsberg, og er i London for å oppleve finalen sammen med den nærmeste familien. Etter at seieren er i boks, er det eufori i den norske delegasjonen.

– Dette var fantastisk. Vi er så stolte.

Og selv om Viggo Venn nå er en snakkis verden over, har han beina godt plantet på jorden, mener kompisen.

Han er en jordnær fyr fra Kongsberg, og har ikke mistet besinnelsen av den grunn. Men han syns selvfølgelig dette er stas. Og han er veldig takknemlig for å få vise frem klovnefaget til en bredere publikumsmasse.

Jonis Josef

KOMIKER: Jonis Josef er full av beundring og lovord om hans kamerat og kollega Viggo Venn. Søndag vant kompisen Britain's Got Talent.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN

– Som om Skeid vinner Champions League

Jonis Josef har selv sett tidligere versjoner av humoropptredenene som Viggo Venn har gjort i programmet, og er ikke overrasket over at de har tatt publikum med storm. Han beskriver Viggo Venn som en gjennomtrivelig fyr, som er dedikert i jobben sin.

– Han er utrolig snill og varm, en fan av faget, og lidenskapelig opptatt av humor.

Viggo Venn var på andreplass på oddslistene i forkant av finalen, etter den funksjonshemmede danseren og forhåndsfavoritten Musa Motha. Men til slutt var det altså nordmannen som kunne juble.

Vinneren får en premie på 250.000 pund (tilsvarende 3,4 millioner kroner), og får opptre på det gjeve The Royal Variety Performance.

Jonis Josef mener Viggo Venn allerede før finalen hadde vunnet ved å komme så langt. Og han har en sammenligning på lager for en seier.

Det føles litt som om Skeid vinner Champions League i fotball. Og det er ingen som ikke unner Skeid å vinne Champions League.

Og Josef mener Viggo Venn har satt humoristiske fotavtrykk med sine opptredener i konkurransen.

Viggo får oss til å le så vi får vondt i magen. Man tror at man må like smarte vitser, så kommer det en som får deg til å tenke over hva humor egentlig skal være.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB