NRK Meny
Normal

Vigelands mysterier

Historien om Gustav Vigeland, mannen som skapte en av Norges største turistattraksjoner, er full av dramatikk og kvinner. Hør Norgesglassets serie i fem deler her.

Vigelandsparken badet i kveldssol
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Reporter i Norgesglasset, Anne Line Abotsnes, har tatt en nærmere kikk på mannen som har utformet et viktig landmerke i Oslo, og satte sitt preg på norsk kunstliv i mange år.

Første episode

Første episode handler om mannen og kunstnaren Gustav Vigeland, om hans enorme produksjon og hans forhold til kvinner. Han vart omtala som ualminnelig snill og djevelsk slu.

Hør første del her.

Andre episode

Mannen som skapte ein av Norges største turistattraksjonar, Gustav Vigeland, fikk kunstnarstipend og reiste ut i Europa. Vi får og høyre om hans første store kjærlighet.

Hør del 2 her.

Tredje episode

Hva betydde 1905 og løsrivelsen frå Sverige for Gustav Vigeland. Historien om mannen som skapte Sinnataggen, og resten av Vigelandsparken fortsetter i del 3.

Hør del 3 her.

Fjerde episode

Fjerde epidsode om Gustav Vigeland handler om den store fontenestriden. For fontena som Gustav fekk gjennomslag for i episoden i går, den veks seg stadig større i Gustavs fantasi - og atelier.

Hør del 4 her.

Femte episode

Vi har kommet fram til aller siste episode om mannen som ble omtalt som både ualminnelig snill og djevelsk slu, nemlig billedhuggeren Gustav Vigeland.

Hør siste del her.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).