Her er musikkvideoen til «Styggen på ryggen»

– Sangen er jo litt «emo». Så det var lett å falle i den fella der jeg skal stå i regnet i bar overkropp og synge, sier Pål «OnklP» Tøien om den rykende ferske videoen til «Styggen på ryggen».

OnklP

ONKLP: Pål Tøien under innspillingen av «Styggen på ryggen».

Foto: Helga Tunheim / NRK

Det har gått en snau måned siden OnklP og De Fjerne Slektningene slapp låten «Styggen på ryggen». Siden den gang har sangen fått massiv oppmerksomhet i mediene, blitt kalt «årets beste» av VG og har nesten 2,5 millioner avspillinger på Spotify.

Onkelen, som egentlig heter Pål Tøien, røper at gåsehuden fortsatt er tilstedeværende.

– Det føles faen meg fantastisk. Denne gangen traff vi skikkelig, sier Tøien når NRK.no møter ham på et av Oslos mange vannhull.

I dag kom musikkvideoen til låten ut. Tøien er storfornøyd, og vil ikke engang gå med på at det er en musikkvideo.

– Det er en film, mann! Patrik Syversen (regissør, journ.anm.) er et geni.

Atle Antonsen er «Styggen»

I videoen spiller Atle Antonsen rollen som «Styggen», en skikkelse som skal være et bilde på angst. Rapperen kan fortelle at han aldri hadde noen problemer med å late som at Antonsen var et problem.

– Jeg bare gikk rundt og fikk juling av Atle Antonsen en hel dag. Jeg vil ikke anbefale å prøve å slåss med ham, mannen er sterk som juling. Og så spytta han meg i trynet.

OnklP mener videoen unngår de verste klisjeene.

– Sangen er jo litt «emo». Så det var lett å falle i den fella der jeg skal stå i regnet i bar overkropp og synge. Det må ikke bli smør på flesk.

– Det fine med videoen er balansen mellom at «Styggen» plager meg og at vi er kompiser. Helt mot slutten gir han meg en sigarett og tar en øl. Det er et veldig riktig bilde. Han er min verste fiende og min beste venn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pål Tøien

VENNER: Pål Tøien (i midten) sier at han er opptatt av å tilbringe mesteparten av tiden med sine gamle venner, «nå som jeg har fått så mange nye over natta». Her er han avbildet sammen med keyboardist i De Fjerne Slektningene, Simen Stensland (t.h.)og en venn som kun vil gå under navnen «Snyggtann».

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Nå er jeg psykologmat

Tøien har fått mer enn et par klapp på ryggen etter «Styggen».

Etter at låten ble sluppet har et bortimot samlet musikk-Norge hyllet rapperens ærlighet rundt sine egne psykiske problemer.

– Man blir aldri klok på markedskreftene. Jeg vil bare synge sanger og spille konserter. Nå er jeg plutselig psykologmat, sier Tøien og gjemmer ansiktet bak hette, caps og de tatoverte hendene sine.

Tøien innrømmer at mottakelsen har vært smigrende, men forteller at «Styggen» aldri var ment som et innspill i debatten om psykisk helse.

– Jeg vil lage rap-låter og ha det gøy. Så sier jeg et eller annet som treffer mennesker, da. Folk kommer til meg med det ene, det andre eller det tredje, om hvordan de har åpnet seg og sånt. Det er rart, men jeg synes det er jævlig kult. Selv om jeg ikke kan noe som helst om psykisk helse.

Hastverksarbeid

Føles som jeg er i helvete, Styggen på ryggen har blitt en av mine nærmeste.

OnklP

Det ligger heller ikke mye arbeid bak «Styggen». Tøien skrev sangen foran øynene på sine bandkamerater, og NRK.no har fått høre fra flere hold at han kun trengte én tagning.

– Dette med én tagning er blitt en klisjé i rapmiljøet. Er det virkelig sant at du skrev låten kjapt og bare gjorde én tagning?

– Ja, for faen! Det er bare meg som gjør det, vet du. De kaller meg «One take-Jake». Jeg vet ikke hva de andre der ute driver med, men jeg hater å gjøre ting flere ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OnklP

TEAM ANTONSEN: Atle Antonsen spiller rollen som «Styggen» i musikkvideoen.

Foto: Helga Tunheim / NRK

– Vi er «Good to go»

Nå gjør Tøien og bandet seg klar til plateslipp 27. oktober. Men, hvordan skal man toppe denne suksessen?

– Vi er «good to go», vi har masse bra materiale. Jeg har vært med på oppturer og nedturer før.

– Har du vært med på en slik opptur som dette før?

– Nei, det er kanskje sant, det.

Tilbake til hiphop

På nyåret vender han tilbake til hiphopen. Jaa9 og OnklP skal ut med en ny plate, for så å dra ut på en ny turné. Etter det har Pål Tøien bare én plan.

– Etter det skal jeg bare sitte og se på pengesedlene mine og si: «fy faen så mange det var av dere!»

– Ja?

– Neida, beina på jorda, sier Tøien og drikker siste slurk av ølglasset.

Se innslaget om OnklP fra Lørdagsrevyen.

Den norske rapperen er ute med ny låt. I Lørdagsrevyen snakker han åpent om problemene han har slitt med gjennom karrieren.

Kulturstrøm

  • Dramakomedie fra standup-miljøet

    10. september er det premiere på filmen «Ingenting å le av», med regi av Petter Næss og manus av Odd Magnus Williamson, som også har hovedrollen. Filmen omtales som «en livsbejaende komedie om alvorlig sykdom, ekte vennskap og den store kjærligheten».

  • Trommeslager i Offspring utestengt

    Trommeslager Pete Parada, i det amerikanske bandet The Offspring, sier han blir utestengt fra gruppa fordi han ikke har tatt koronavaksine. Parada opplyser på sin instagram-konto at det er en medisinsk årsak til at han ikke har blitt vaksinert mot korona. Han skriver også og han har var smittet av korona for ett år siden, og at han dermed har antistoffene mot viruset. – Dette er beklagelig og vanskelig å dele, men jeg vil gjerne forklare hvorfor dere ikke vil se meg i kommende show. Jeg ønsker også å dele min historie, slik at andre, som også opplever følelsen av å være utestengt og isolasjon, vet at de ikke er alene, skriver han.