Hopp til innhold

Video Nova er konkurs

En av de første videobutikkjedene i landet har bukket under for den stadig økende konkurransen fra den digitale verdenen. Video Nova AS er nå konkurs.

Petter Granlund, eier Videonova

Petter Granlund, eier av Video Nova AS, sier han lenge hadde håp om å unngå konkurs.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Ja, det stemmer sier en skuffet eier Petter Granlund til NRK.no

Video Novas videobutikk på Lørenskog var en av de første i landet. Kjeden hadde 14 butikker i 2009. Hard konkurranse fra internett har ført til at Granlund har måttet legge ned flere og flere butikker de siste årene. I går var det åtte butikker igjen, i dag er det kun én igjen med Video Nova-navnet.

– Hadde håp

Flaggskipbutikken Video Nova Majorstua blir nå den siste butikken igjen fra det som var en av Norges første filmutleieleverandører. Denne er registrert under et annet selskap, og eies og drives av Petter Granlunds far, Pål Granlund.

– Noen jobber også med å kjøpe opp noen av butikkene som legges ned, så det kan hende noen få åpner opp igjen. Om det blir under Video Nova-navnet vet jeg ikke, sier Granlund og forteller at han lenge hadde håp om å unngå konkursen.

Artikkelen fortsetter under

Videobutikkene dør

Den klassiske videobutikken dør ut.

– Det var ikke før i forrige uke at jeg innså at det kunne ende slik. Jeg har hatt kniven på strupen lenge og jobbet med løsninger som jeg trodde jeg skulle få gjennomført.

2000 butikker på 80-tallet

Ifølge bransjebladet Videomagasinet fantes det i februar rundt 70 rene videoutleiebutikker igjen i Norge. På 1980-tallet var det 2000.

Den digitale fremgangen har tatt knekken på butikkene, og Granlund spår at det blir veldig få videobutikker igjen i Norge i nær fremtid – selv om det fremdeles er mange mennesker som tar turen ut fra stua for å leie film.

– Det er mange kunder fortsatt som besøker videobutikker. Nå som en del legges ned, må de kanskje samle seg på de få butikkene som blir igjen, sier Granlund.

– Men man bør vel kanskje skjønne at det ikke er fremtid i denne bransjen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.