Hopp til innhold

Vi er også somaliere!

De tygger ikke khat og snylter ikke på systemet. Nada, Sundus og Huda vil endre bildet av somaliere.

Nada Mohamed, Sundus Osman og Huda Adan.

Denne gjengen fra Asker vil endre bildet av somaliere i Norge.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Hvis man googler somalier får man opp ting som khatmisbruk, høy kriminalitet og omskjæring, sier Sundus Osman. Hun er oppgitt over at folk tror dette er noe som gjelder alle somaliere.

Les også: Somaliere imot kjønnslemlestelse

Les også: Kjendis-imam besøkte somaliere

Supersomaliere

Osman er lektorstudent og jobber deltid som pleieassistent. I tillegg er hun glødende opptatt av somaliernes situasjon i Norge. Det er venninnene Nada Mohamed og Huda Adan også.

Hør: - Du har ikke kleskoden

Hør: - Noen eldre tror de bor i Somalia fortsatt

Prosjektkoordinator Amin Elfarri i Minotenk kaller dem humoristisk for supersomaliere. De er ansiktene utad for aksjonen "Nominer din somalier" Målet er å få folk til å stemme fram norsksomaliske hverdagshelter. Nye forbilder.

– Vi skal finne somalieren med det lille ekstra. Det holder ikke at du er godt utdannet. Du må gjøre noe ekstra for lokalmiljøet ditt. Du må ha særpreg, sier Huda Adan.

Kåringen skjer på en stor konferanse siste lørdagen i mars.

Later som de bor i Somalia

Bashe Musse

Bashe Musse er glad for at jentene kommer på banen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Leder i Somalisk Nettverk, Bashe Musse, sier det er svært viktig å ha med disse unge kvinnene på laget for å få til integrering. De kan språket og de kan begge kulturene. Men den største utfordringen er å nå fram blant noen av deres egne.

– Jentene jobber med endringer. De vil beholde de norske verdiene også. Men noen eldre somaliere i Norge lever som om de fortsatt var i Somalia. Vi prøver å få dem med, men det er vanskelig, sier Bashe Musse.

– Tjener store penger på krigen i Somalia

Tør å stille opp mot Al-Shabab

Det beste er at unge somaliere ikke er opptatt av klan. Inndelingen i klaner har ødelagt mye for somaliere, mener Musse. Han har stor tro på den nye generasjonen som er mer fristilt.

Sundus Osman er opptatt av at det går an å jobbe seg gjennom utfordringene.

– Vietnameserne hadde de samme problemene med stigmatisering på 70-tallet. Det har gått veldig bra med dem. Somaliere er på vei til å klare seg like bra. Om et par tiår, sier Sundus Osman.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.