Hopp til innhold

Tør å stille opp mot Al-Shabab

Det var en opplevelse av de sjeldne i Mogadishu – flere tusen innbyggere hadde samlet seg på et torg i den borgerkrigsherjede hovedstaden for å fortelle at de ikke for noen pris ønsket den islamistiske opprørsbevegelsen Al-Shabab tilbake.

Demonstranter i Mogadishu

Demonstranter i Somalias hovedstad Mogadishu demonstrerte mot Al-Shabab 15. februar i år.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / Ap

Lars Sigurd Sunnanå, Afrikas Horn
Foto: NRK
Mohamoud Nur og Jerry Rawlings

Mogadishus karismatiske ordfører, Mohamoud Nur (t.v.) sammen med Jerry Rawlings, Ghanas tidligere president som nå er den afrikanske unionens utsending til Somalia.

Foto: HO / Reuters

De bar plakater med budskapet, og mange stilte villig opp, med fullt navn, for å bli intervjuet.

– Vi vil ikke ha dem tilbake. De har forvrengt islam, og de dreper barna våre – skjærer halsen over på dem, fortalte Lul Shire Hussein, til applaus fra medsøstre rundt henne.

Mogadishus karismatiske ordfører, 56 år gamle Mohamoud Nur, stod bak protestmøtet.

Det kom i stand etter at Al-Shabab for vel en uke siden kunngjorde sin tilslutning til Al Qaida. Akkurat det kom neppe som noen overraskelse.

Det har lenge vært tette bånd mellom de islamistiske opprørerne i Somalia og den internasjonale terrororganisasjonen.

Men det ordfører Nur ønsket med folkemøtet, godt akkompagnert av solid hornmusikk fra byens eneste janitsjarorkester, var å vise at Al-Shabab nå har mistet grepet i Somalias hovedstad for godt.

– Jeg er overlykkelig av fremmøtet. Det viser at Somalias befolkning er lei krig og konflikt. Nå kan vi bygge Mogadishu opp igjen, sier han.

Svekket, men ikke nedkjempet

I flere år holdt Al-Shabab millionbyen i et islamistisk jerngrep. Med unntak av noen få kvartaler, der Somalias føderale overgangsregjering hadde klort seg fast takket være fredsbevarende soldater fra den afrikanske unionen, kontrollerte opprørerne det aller meste av Mogadishu.

Det var situasjonen så sent som på vårparten i fjor, men etter det har den fredsbevarende styrken, Amisom, gradvis hatt større og større militær fremgang.

Al-Shabab er nå i praksis drevet ut av hele Mogadishu, men en skal ikke mange kilometerne utenfor bygrensen før frontlinjen er der.

Les også: – Storbritannia vurderer luftangrep i Somalia
Les også: – Tjener store penger på krigen i Somalia

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktninger i Somalia

Fortsatt strømmer flyktninger til Mogadishu. Her er somaliere på flukt i Afgoye-korridoren etter at styrker fra Den afrikanske unionen angrep Al-Shabab-baser 16. februar.

Foto: Mohamed Abdiwahab / Afp

De islamistiske opprørerne er klart svekket militært, men ikke nedkjempet ennå. En rekke selvmordsaksjoner og bilbomber som er utløst de siste ukene, forteller om et taktskifte.

Al-Shabab synes å kunne slå til med slike drepende aksjoner nær sagt hvor som helst, og når som helst, inne i hovedstaden.

Vendte tilbake fra London

Mohamoud Nur mener likevel at Mogadishu nå er blitt så trygg å bo og leve i at langt flere somaliere enn ham selv bør vende hjem fra utlandet og delta i gjenoppbyggingen av den engang så vakre og livlige hovedstaden.

Selv dro han fra en sikker jobb i en av Londons bydeler i juli i fjor for å ta på seg en av verdens farligste ordførerverv.

Nå jobber han døgnet rundt for å få byen, om ikke på bena igjen, så iallfall opp på knærne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Somalia

Somalisk politi- og militærstyrker holdt tirsdag 21. februar vakt i Mogadishu over 15 fanger som er mistenkt for å være medlemmer av Al-Shabab.

Foto: ABDURASHID ABDULLE ABIKAR / Afp

Fullstendig smadret

For etter 21 års borgerkrig er den smadret fullstendig. Det finnes ingen infrastruktur. Verken vannforsyning, kloakksystem, strøm, skoler eller skikkelige sykehus.

Mogadishu er også fortsatt full av internt fordrevne flyktninger, et sted mellom 100.000 og 200.000.

Mange kom inn under tørkekatastrofen i fjor, andre har søkt ly fra kamphandlingene mellom Amisom og Al-Shabab.

Men det internasjonale nødhjelpsapparatet kom omsider på plass i fjor høst, ikke minst takket være en formidabel innsats fra tyrkiske humanitære organisasjoner.

I det store og hele sulter ikke flyktningene lenger, og mange planlegger nå å reise hjem til landsbyene og gårdene de forlot under tørken.

Da regnet endelig kom i Somalia i oktober og november, kom det mye, den rikeste nedbøren på 15 år. Det spirer og gror igjen i de tørkerammede områdene på Afrikas horn. Lyspunktene er der, ikke bare i Mogadishu.