Nasjonalmuseet oppdaget kunst i verdensklasse på veggen

Et svært verdifullt bilde av den verdenskjente kunstneren Rubens hang på veggen i Nasjonalmuseet - uten at de visste om det.

Nils Ohlsen

Nils Ohlsen

Foto: NRK
The Three Graces

«The Three Graces». Rubens er kjent for sine store malerier preget av bevegelse, farge og sensualitet.

Foto: ABC Gallery
Artist's Sons Albert and Nicholas

Rubens var en av de aller fremste innen barokken i europeisk malerkunst.

Foto: ABCGallery

– Dette er ikke noe man oppdager hver dag. Det er bemerkelsesverdig. Jeg er veldig overrasket, sier Nico van Hout, som er belgisk konservator og Rubensekspert, ens æren i Norge for å bekrefte at maleriet er det man trodde det var: en ekte Rubens.

Peter Paul Rubens. Den nederlandske kunstneren regnes som den flamske barokkens ledende malere, og var hovedsakelig virksom i Antwerpen.

– Bør gjøres internasjonalt kjent

Nico van Hout besøkte Nasjonalmuseet i vår, i forbindelse med en Ruben-utstilling. Slik ble kontakten med Nasjonalmuseet opprettet, og dette har altså ført til oppdagelsen av museets nye skatt.

– Dette er en stor oppdagelse, som bør gjøres internasjonalt kjent på grunn av viktigheten av maleriet, sier van Hout, og påpeker at maleriet heller ikke er et hvilket som helst verk.

– Dette er et masterarbeid av Rubens, et viktig arbeide fra rundt 1615. Det internasjonale miljøet visste ikke om det fordi det ikke har blitt registrert i katalogen over skisser av maleren.

Kjent for nakenhet og sensualitet

I tillegg er utkastet et man forbinder med et veldig viktig maleri, som i dag henger i museet i München.

– Dette kan være Rubens første idé bak hovedverket, «Bortførelsen av Leukippos døtre».

Peter Paul Rubens verker er kjent for nakenhet, sensualitet, livskraft, farger og fart. Nasjonalgalleriets nye funn er et godt eksempel på hans arbeider.

– Dette er en praktfull skisse, som virkelig viser livskraften, penselarbeidet og fart man assosierer med Rubens, sier Nico van Hout.

– Hvor overrasket er du over å finne et Rubensmaleri i Oslo?

– Jeg er veldig overrasket. Nasjonalmuseet er kjent for sine gode samlinger, men har ikke det besøkstallet det fortjener internasjonalt. Museet fortjener høyere internasjonal og nasjonal anseelse.

Bortførelsen av Leukippos døtre

«Bortførelsen av Leukippos døtre»

Foto: Wikimedia

– En gledens dag

Rubens ble fort en av de viktigste malerne i Nord-Europa i barokken. Han jobbet for monarker som den franske, spanske og engelske kongen. I tillegg lagde han mange altertavler for kirker noe som gjorde han til en av de fremste katolske malerne i sin tid.

Selvportrett uten hatt

Peter Paul Rubens. «Selvportrett uten hatt».

Foto: ABCGallery

– Dette er en gledens dag for oss. Det beviser at vi har en ganske fin samling også når det gjelder eldre kunst, sier Nils Ohlsen, som er avdelingsdirektør på Nasjonalmuseet. Han mener funnet viser hvor viktig det er å ha internasjonale kontakter.

– Å ha personlig kontakt med andre gallerister, som vet mer enn oss er viktig.

– Hva er maleriet verdt på det åpne marked?

– Det er vanskelig å verdisette et slikt verk. Jeg tror ikke det finnes slike på det åpne markedet. For oss er det viktigste at vi har en ekte Rubens i Oslo, og at vi nå vil få besøk av flere forskere som vil skrive om dette bildet, sier Ohlsen.

Kulturstrøm

 • – Klissete og digg!

  Astrid S møter amerikaneren Brett Young i kjærlighetsduett. Se listen over ukens beste låter fra P3.

  Astrid S
  Foto: Rashid Akrim / NRK
 • Rystende om politivold

  I den franske, Oscar-nominerte filmen «De elendige» befinner vi oss i en fattig drabantby i dagens Paris, der politiet og underklassen er i voldsom konflikt. En utrolig rystende film, mener NRKs anmelder. Terningkast 5

  Filmen "De elendige"
  Foto: Selmer Media
 • Jeg ser gjerne en oppfølger

  Den norske spillefilmen «Torden» er en mørk eventyrfilm om norrøn mytologi, som får det til å krible i planene mine om norgesferie, skriver filmanmelder Sigurd Vik. Terningkast 4.

  Filmen "Torden"
  Foto: Nordisk Film Distribusjon