Hopp til innhold

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers film kan bli den første norske spillefilmen som vinner Oscar-statuetten.

Renate Reinsve

Renate Reinsve spiller Julie, hovedrollen.

Foto: SF Studios / Oslo Pictures

Det er nå klart at «Verdens verste menneske» skal representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale spillefilm.

– Jeg føler at veldig mye av æren er din da, sier Joachin Trier til skuespiller Renate Reinsve under pressekonferansen.

– Det har vært veldig gøy at Renate har fått den oppmerksomheten hun fortjener.

Lansering i Hollywood

Regissøren sier at planen videre nå er å bruke tid i Los Angeles og New York i første omgang, der filmen skal vises.

– Det blir i november. og så satse på nyåret frem mot Oscarnominasjonene, sier Trier.

– Hvorfor tror du at den er valgt ut?

– Det er jo ikke før nå jeg får vist filmen og kan møte publikum og høre deres reaksjon. Mange speiler seg i filmen, føler seg berørt av den. Det er det folk gir meg feedback på.

Joachim Trier legger til at han vil gjerne takke det norske publikummet som har gått på kino og sett filmen.

– Vi har vært supernervøse for at Covid hadde gjort at folk ikke turte å gå på kino eller ikke syns det var en del av hverdagsvanene, men det har ikke vært tilfelle.

En annen type liv

– Vi er så glade, det blir så spennende, sier hovedrolleinnehaver Renate Reinsve.

Hun spiller Julie i «Verdens verste menneske». Julie er snart 30 år, har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv.

Jeg holder på å venne meg til et litt annet type liv som er å reise rundt med filmen. Og nå dette. Det er jo fantastisk.

I følge NFI er det over 85.000 som har sett filmen på en drøy uke. Den har også suksess i Frankrike, der den er sett av 100 000 på to uker.

– Det er fantastisk, sier direktør i Norsk Filminstitutt Kjersti Mo, og oppfordrer folk til å fortsette å gå på kino.

Torsdag ble det annonsert at «Verdens verste menneske» også er nominert til Gotham awards for beste internasjonale spillefilm.

Det har blitt tolket som det første steget mot en Oscar-nominasjon.

– Joachim trier, har du tro på at dette kan bli den første norske spillefilmen som vinner Oscar-statuetten?

– Jeg har jo ikke lyst til å ødelegge for oss og si at vi kommer til å vinne. Men la oss prøve da og se om det går, sier regissøren.

Filmen kommer til å konkurrere med en rekke gode filmer. «Titan» fra Frankrike og «Flukt» fra Danmark er to av dem. Men regissøren sier at folk forteller ham at de har en god sjanse med den norske filmen.

Storfavoritt

«Verdens verste menneske» hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i juli. Der mottok filmen strålende kritikker. Under festivalens prisutdeling mottok Renate Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Der ble hun historisk som den første norske skuespilleren til å vinne denne prisen i Cannes

Filmen har fått svært gode anmeldelser. Dagsavisen, Klassekampen, God Morgen Norge og Filmpolitiet har gitt Verdens verste menneske terningkast seks. Dagbladet, VG, Aftenposten, Adresseavisa og Bergens Tidende har trillet terningkast fem.

Kulturstrøm

 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.