«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers film kan bli den første norske spillefilmen som vinner Oscar-statuetten.

Renate Reinsve

Renate Reinsve spiller Julie, hovedrollen.

Foto: SF Studios / Oslo Pictures

Det er nå klart at «Verdens verste menneske» skal representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale spillefilm.

– Jeg føler at veldig mye av æren er din da, sier Joachin Trier til skuespiller Renate Reinsve under pressekonferansen.

– Det har vært veldig gøy at Renate har fått den oppmerksomheten hun fortjener.

Lansering i Hollywood

Regissøren sier at planen videre nå er å bruke tid i Los Angeles og New York i første omgang, der filmen skal vises.

– Det blir i november. og så satse på nyåret frem mot Oscarnominasjonene, sier Trier.

– Hvorfor tror du at den er valgt ut?

– Det er jo ikke før nå jeg får vist filmen og kan møte publikum og høre deres reaksjon. Mange speiler seg i filmen, føler seg berørt av den. Det er det folk gir meg feedback på.

Joachim Trier legger til at han vil gjerne takke det norske publikummet som har gått på kino og sett filmen.

– Vi har vært supernervøse for at Covid hadde gjort at folk ikke turte å gå på kino eller ikke syns det var en del av hverdagsvanene, men det har ikke vært tilfelle.

En annen type liv

– Vi er så glade, det blir så spennende, sier hovedrolleinnehaver Renate Reinsve.

Hun spiller Julie i «Verdens verste menneske». Julie er snart 30 år, har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv.

Jeg holder på å venne meg til et litt annet type liv som er å reise rundt med filmen. Og nå dette. Det er jo fantastisk.

I følge NFI er det over 85.000 som har sett filmen på en drøy uke. Den har også suksess i Frankrike, der den er sett av 100 000 på to uker.

– Det er fantastisk, sier direktør i Norsk Filminstitutt Kjersti Mo, og oppfordrer folk til å fortsette å gå på kino.

Torsdag ble det annonsert at «Verdens verste menneske» også er nominert til Gotham awards for beste internasjonale spillefilm.

Det har blitt tolket som det første steget mot en Oscar-nominasjon.

– Joachim trier, har du tro på at dette kan bli den første norske spillefilmen som vinner Oscar-statuetten?

– Jeg har jo ikke lyst til å ødelegge for oss og si at vi kommer til å vinne. Men la oss prøve da og se om det går, sier regissøren.

Filmen kommer til å konkurrere med en rekke gode filmer. «Titan» fra Frankrike og «Flukt» fra Danmark er to av dem. Men regissøren sier at folk forteller ham at de har en god sjanse med den norske filmen.

Storfavoritt

«Verdens verste menneske» hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i juli. Der mottok filmen strålende kritikker. Under festivalens prisutdeling mottok Renate Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Der ble hun historisk som den første norske skuespilleren til å vinne denne prisen i Cannes

Filmen har fått svært gode anmeldelser. Dagsavisen, Klassekampen, God Morgen Norge og Filmpolitiet har gitt Verdens verste menneske terningkast seks. Dagbladet, VG, Aftenposten, Adresseavisa og Bergens Tidende har trillet terningkast fem.

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».