Hopp til innhold

Stjernene minnes George Michael

På sosiale medier hyller musikere, politikere og fans den britiske artisten George Michael, en av flere store musikere som gikk bort i 2016.

Wham på Live Aid, 13. juli 1985.
Foto: AP

Bare 53 år gammel døde sangeren i sitt hjem i landsbyen Goring i Oxfordshire vest for London 1. juledag. Ifølge hans manager døde han fredfullt. Trolig var det hjertet som stanset.

Nyheten har vekket hyllester, gode minner og sorg blant hans mange tilhengere verden over. Flere peker på at mange store artister har dødd dette året, og nevner David Bowie i januar, Prince i april, Leonard Cohen i november, og nå George Michael. Flere bruker emneknaggen #theyearthemusicdied (det året musikken døde).

Poplegenden Elton John sier han er dypt sjokkert over dødsfallet til «en elsket venn, en brilliant artist og den vennligste og mest sjenerøse sjel». Han postet et bildet av seg selv og George Michael i lykkeligere tider på Instagram i går kveld.

Madonna minnes George Michael med et videoklipp fra 1989 da hun delte ut en pris til ham i et TV-show:

Laster Twitter-innhold

Fotballegenden Gary Lineker sier det mange tenker:

Laster Twitter-innhold

Den britiske komikeren Ricky Gervais nekter å tro det:

Laster Twitter-innhold

Andrew Ridgeley som var George Michaels partner i popduoen Wham på 1980-tallet, sier han er sønderknust over tapet av en elsket venn. Sammen sto de bak megahiten «Wake Me Up Before You Go-go» i 1984:

Laster Twitter-innhold

Den amerikanske TV-stjernen Ellen DeGeneres sørger også over tapet:

Laster Twitter-innhold

La Toya Jackson, søsteren til Michael Jackson som også døde tidlig, hyller George Michael for hans store talent:

Laster Twitter-innhold

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn hyller George Michael for hans støtte til fagbevegelsen og som forkjemper for seksuelle minoriteters rettigheter:

Laster Twitter-innhold

Den skotske førsteministeren, Nicola Sturgeon, skriver på Twitter at hun la seg i går kveld mens hun lyttet til hans musikalske mesterverk. Samtidig retweetet hun en rekke meldinger som hyllet sangeren, og hun beskriver hans musikk som «the soundtrack to my teenage years»:

Laster Twitter-innhold

Den britiske popgruppen Duran Duran, som også herjet hitlistene på 1980-tallet, minnes også George Michael og hans store talent:

Laster Twitter-innhold

Sara Dallin, kjent fra jentebandet Bananarama, sier hun er knust av sorg over tapet av en av hennes eldste venner:

Laster Twitter-innhold

Flere trekker fram George Michael som en nyskapende og fremtidsrettet musiker. På Twitter trender et videoklipp fra «Wham! Rap». Sangen ble gitt ut i 1982, men floppet først. Senere ble rap'en en kjempehit. Tidlig på 80-tallet var rap et nesten ukjent amerikansk fenomen, men George Michael og partner Andrew Ridgeley var tidlig ute også her.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober