Hopp til innhold

Stjernene minnes George Michael

På sosiale medier hyller musikere, politikere og fans den britiske artisten George Michael, en av flere store musikere som gikk bort i 2016.

Wham på Live Aid, 13. juli 1985.
Foto: AP

Bare 53 år gammel døde sangeren i sitt hjem i landsbyen Goring i Oxfordshire vest for London 1. juledag. Ifølge hans manager døde han fredfullt. Trolig var det hjertet som stanset.

Nyheten har vekket hyllester, gode minner og sorg blant hans mange tilhengere verden over. Flere peker på at mange store artister har dødd dette året, og nevner David Bowie i januar, Prince i april, Leonard Cohen i november, og nå George Michael. Flere bruker emneknaggen #theyearthemusicdied (det året musikken døde).

Poplegenden Elton John sier han er dypt sjokkert over dødsfallet til «en elsket venn, en brilliant artist og den vennligste og mest sjenerøse sjel». Han postet et bildet av seg selv og George Michael i lykkeligere tider på Instagram i går kveld.

Madonna minnes George Michael med et videoklipp fra 1989 da hun delte ut en pris til ham i et TV-show:

Laster Twitter-innhold

Fotballegenden Gary Lineker sier det mange tenker:

Laster Twitter-innhold

Den britiske komikeren Ricky Gervais nekter å tro det:

Laster Twitter-innhold

Andrew Ridgeley som var George Michaels partner i popduoen Wham på 1980-tallet, sier han er sønderknust over tapet av en elsket venn. Sammen sto de bak megahiten «Wake Me Up Before You Go-go» i 1984:

Laster Twitter-innhold

Den amerikanske TV-stjernen Ellen DeGeneres sørger også over tapet:

Laster Twitter-innhold

La Toya Jackson, søsteren til Michael Jackson som også døde tidlig, hyller George Michael for hans store talent:

Laster Twitter-innhold

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn hyller George Michael for hans støtte til fagbevegelsen og som forkjemper for seksuelle minoriteters rettigheter:

Laster Twitter-innhold

Den skotske førsteministeren, Nicola Sturgeon, skriver på Twitter at hun la seg i går kveld mens hun lyttet til hans musikalske mesterverk. Samtidig retweetet hun en rekke meldinger som hyllet sangeren, og hun beskriver hans musikk som «the soundtrack to my teenage years»:

Laster Twitter-innhold

Den britiske popgruppen Duran Duran, som også herjet hitlistene på 1980-tallet, minnes også George Michael og hans store talent:

Laster Twitter-innhold

Sara Dallin, kjent fra jentebandet Bananarama, sier hun er knust av sorg over tapet av en av hennes eldste venner:

Laster Twitter-innhold

Flere trekker fram George Michael som en nyskapende og fremtidsrettet musiker. På Twitter trender et videoklipp fra «Wham! Rap». Sangen ble gitt ut i 1982, men floppet først. Senere ble rap'en en kjempehit. Tidlig på 80-tallet var rap et nesten ukjent amerikansk fenomen, men George Michael og partner Andrew Ridgeley var tidlig ute også her.

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)