Hopp til innhold

Vatikanet tilgir John Lennon

Etter 42 år har Vatikanet endelig tilgitt legenden.

John Lennon i 1966

John Lennon i 1966.

Foto: AP

Vatikanets avis L'Osservatore Romano tilgir i dag John Lennons uttalelse om "Beatles var større enn Jesus".

John Lennon (t.h.) sammen med George Harrison i 1966.

John Lennon (t.h.) sammen med George Harrison på en pressekonferanse i Chicago 12. august 1966 der han ba om unnskylding for 'større enn Jesus'-uttalelsen.

Foto: AP

Avisen kaller uttalelsen "skryt" fra en ung mann som slet med å håndtere sin plutselige kjendisstatus.

- Kristendommen vil gå. Den vil forsvinne og synke... Vi er mer populære enn Jesus nå, sa John Lennon i et avisintervju i 1966 og skapte raseri blant kristne, særlig i USA.

Lennon beklaget selv uttalelsen kort tid etter, men da var allerede stemningen hisset opp.

- Uttalelsen til John Lennon, som utløste dyp indignasjon særlig i USA, høres etter mange år bare ut som "skryt" fra en ung engelskmann som sto overfor uventet suksess etter å ha vokst opp med legendene fra Elvis og rock and roll, skriver L'Osservatore Romano.

40 år siden "The White Album"

Gibson SG-gitaren John Lennon brukte under innspillingen av "The White Album".

Gibson SG-gitaren John Lennon brukte under innspillingen av 'The White Album'. Den ble solgt på auksjon hos Christie's 19. november 2004.

Foto: ALESSANDRO ABBONIZIO / AFP

Tilgivelsen kommer i en artikkel som avisen skriver i forbindelse med at det 22. november er 40 år siden utgivelsen av "The White Album" - Det Hvite Albumet.

Dobbelt-LPen inneholdt sanger som "Back in the USSR", "Ob-la-di, Ob-la-da" og "Dear Prudence".

Les om alle sangene på "The White Album" her.

Artikkelen i L'Osservatore Romano hyller ellers Beatles og 40-årsjubilanten.

- Fakta er at 38 år etter at de gikk fra hverandre har Lennon-McCartney-sangene vist at de har en ekstraordinær motstandskraft mot tiden og er blitt en inspirasjonskilde for mer enn en generasjon popmusikere, står det i artikkelen.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP