Hopp til innhold

Vatikanet tilgir John Lennon

Etter 42 år har Vatikanet endelig tilgitt legenden.

John Lennon i 1966

John Lennon i 1966.

Foto: AP

Vatikanets avis L'Osservatore Romano tilgir i dag John Lennons uttalelse om "Beatles var større enn Jesus".

John Lennon (t.h.) sammen med George Harrison i 1966.

John Lennon (t.h.) sammen med George Harrison på en pressekonferanse i Chicago 12. august 1966 der han ba om unnskylding for 'større enn Jesus'-uttalelsen.

Foto: AP

Avisen kaller uttalelsen "skryt" fra en ung mann som slet med å håndtere sin plutselige kjendisstatus.

- Kristendommen vil gå. Den vil forsvinne og synke... Vi er mer populære enn Jesus nå, sa John Lennon i et avisintervju i 1966 og skapte raseri blant kristne, særlig i USA.

Lennon beklaget selv uttalelsen kort tid etter, men da var allerede stemningen hisset opp.

- Uttalelsen til John Lennon, som utløste dyp indignasjon særlig i USA, høres etter mange år bare ut som "skryt" fra en ung engelskmann som sto overfor uventet suksess etter å ha vokst opp med legendene fra Elvis og rock and roll, skriver L'Osservatore Romano.

40 år siden "The White Album"

Gibson SG-gitaren John Lennon brukte under innspillingen av "The White Album".

Gibson SG-gitaren John Lennon brukte under innspillingen av 'The White Album'. Den ble solgt på auksjon hos Christie's 19. november 2004.

Foto: ALESSANDRO ABBONIZIO / AFP

Tilgivelsen kommer i en artikkel som avisen skriver i forbindelse med at det 22. november er 40 år siden utgivelsen av "The White Album" - Det Hvite Albumet.

Dobbelt-LPen inneholdt sanger som "Back in the USSR", "Ob-la-di, Ob-la-da" og "Dear Prudence".

Les om alle sangene på "The White Album" her.

Artikkelen i L'Osservatore Romano hyller ellers Beatles og 40-årsjubilanten.

- Fakta er at 38 år etter at de gikk fra hverandre har Lennon-McCartney-sangene vist at de har en ekstraordinær motstandskraft mot tiden og er blitt en inspirasjonskilde for mer enn en generasjon popmusikere, står det i artikkelen.

Kulturstrøm

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.

 • Nye forhandlinger i skuespillerstreiken i Hollywood

  Forhandlingene mellom skuespillerforeningen og Hollywood-studioene gjenopptas denne uka, bekrefter partene i en felles uttalelse.

  Filmskuespillernes fagforening SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ble i et møte mandag enige om å gjenoppta forhandlingene kommende onsdag.

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik i nærmere tre måneder. Manusforfatterstreiken, som startet i mai, ble avsluttet med enighet forrige uke.

  Resultatet av de to streikene er at store deler av underholdningsindustrien i Hollywood har stått i stampe. Det er første gang siden 1960 at de to fagforeningene har streiket samtidig.

  (NTB)