Det er stor forskjell på ekte og uekte balsamicoeddiken. Det ene er prisen, du må ut med flere hundrelapper mer hvis du vil ha den ekte, men også tilberedning og konsistens er forskjellig. Den billige varianten som brukes i de fleste kjøkken, lages av rødvinseddik som blir tilsatt karamell lagret på eikefat i et par år, og den har egentlig ingenting å gjøre med den originale balsamicoeddiken, kan Lars fortelle.
Edle dråper
Nei, den originale balsamicoen er ikke vineddik, men rett og slett druesaft som først har blitt fordampet på 95 grader i 3-4 døgn, og siden lagret på forskjellige eikefat i opptil 25 år!
- Da får du den herlige, tyktflytende, mørke eddiken som skal brukes som et krydder, sier han og maner til forsiktighet;
- Pass på, ikke sløs med den i varmrettene. Da blir den ødelagt, og du kan like godt bruke en billig variant, formaner Lars.
Det samme gjelder også for dressinger, der du blander den med olje.
Men altså: Har du først smakt den ekte varianten, har du lett for å bli hekta. Herlig for smaksganene, men verre for lommeboka!