Hopp til innhold

Valgforsker advarer mot valgomatene

650.000 nordmenn har hittil brukt NRKs valgomat, fem dager før kommune- og fylkestingsvalget. – Bør brukes kritisk, sier valgforsker.

Video Endrer parti etter valgomat-test

NRKs Valgomat i bruk på en bærbar datamaskin. Nå advarer valgforsker mot å la forbrukertestene få for stor makt valgdagen.

Foto: Nyhetsspiller

Siden NRK la ut sin nettbaserte test 15. august har 650.000 brukt den for å finne ut hvilket parti som ligger nærmest deres meninger.

Erik Bolstad

Redaksjonssjef for nettjenester i NRK, Erik Bolstad, sier NRKs Valgomat har blitt tatt 650.000 ganger.

Foto: MOEN,JØRN H. / Dagbladet
Jon Helge Lesjø

Professor Jon Helge Lesjø advarer mot å la nettavisenes valgtester være avgjørende.

Foto: Simen Sveen / NRK

– Det er et ekstremt mye høyere tall enn hva vi har hatt tidligere. Men dette er også første gang vi har laget en valgomat for hver eneste kommune, sier Erik Bolstad, redaksjonssjef for nettjenester i NRK og ansvarlig for Valgomaten.

Nå advarer valgforsker Jon Helge Lesjø mot å la valgomatene få for mye innflytelse over ens avgjørelse på valgdagen 12. september.

– En slik valgomat er en blanding av underholdning og forbrukerinformasjon. Som all annen forbrukerinfo bør man vurdere den kritisk, selv om den kan gi en del indikasjoner på hvor man hører hjemme i det politiske landskapet, sier Lesjø, som er professor i planlegging og organisasjonsfag ved Høgskolen i Lillehammer.

– Fanger ikke opp ideologi

Etter Stortingsvalget i 2009 gjorde forskere ved Universitetet i Oslo en undersøkelse av valgomatenes betydning for folks stemmegivning.

Resultatene viste at snaut 40 prosent av velgerne hadde testet sine politiske syn hos en av nettavisene. Over halvparten av disse svarte at resultatet hadde «en viss betydning for partivalget».

Blant brukerne av NRKs valgomat som fikk et annet parti enn de opprinnelig hadde tenkt å stemme på, sier 20 prosent at de vil følge rådet fra valgomaten.

– Det synes jeg er et overraskende høyt tall, sier Erik Bolstad.

Professor Lesjø sier valgomatene sliter med å fange opp overordnede politiske syn.

– De er veldig opptatt av enkeltstandpunkter, og ser på partivalg som noe knyttet til standpunkt man tar i enkeltsaker. Det som ikke kommer fram er generelle ideologiske orienteringer som velgerne har. Slike er vanskelige å fange opp, sier Lesjø.

Bolstad sier NRK har tatt dette i betraktning i utviklingen av sin valgomat.

– Vi har brukt mye tid, blant annet sammen med valgforsker Bernt Aardal, på å utforme ideologiske spørsmål som skal dekke så brede politiske felt som mulig. En valgomat vil selvfølgelig aldri kunne fange opp alle aspekter som gjør at en person velger ett parti, men vi håper at grunnlaget i vår valgomat er bredt nok til å være en hjelp for brukerne, sier han.

– Resultatene stemmer med oppslutningen

I Dagbladets valgomat har 48 prosent endt på Høyre eller Frp, mens bare 16 prosent av brukerne har endt opp med Arbeiderpartiet. Dette er ikke i tråd med meningsmålingene.

NRK gir ikke ut sine tall, men redaksjonssjef Erik Bolstad sier resultatene i mange kommuner stemmer med den faktiske oppslutningen om partiene.

– Vi ser en god fordeling. I Årdal, som er en solid Arbeiderpartiet-kommune i indre Sogn, ligger Arbeiderpartiet høyt i Valgomaten. Og Høyre gjør det godt blant brukere i Bærum, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.