Valens nye TV-kanal

For ni år siden var han live-reporter under ski-VM. Nå er Kristian Valen tilbake på NRK med sin egen kanal.

Valens Rikskringasting er navnet på Kristian Valens egne fiktive TV-kanal på NRK, som har resultert i åtte episoder lørdagsunderholdning.

– Det hele startet som en syk idé i hodet mitt for over fire år siden, men jeg følte meg aldri helt klar for oppgaven. Jeg var ikke helt komfortabel med det, siden jeg i min tid startet i NRK, forteller Kristian Valen til NRK.no.

Parodi på seg selv

Idé ble til handling, og et nytt TV-program var født. Foruten en rekke kjente og nye rollefigurer, blant annet flere NRK-profiler, spiller Valen også selv i sitt nye show.

– Jeg kjenner ikke igjen meg selv som den gærningen jeg leser om i avisene, derfor fikk skrivegruppa frie tøyler til å skrive inn figuren Valen som den tullballen han virker som. Jeg ble en parodi på meg selv, sier han med et stort smil om munnen.

Rett fra Hollywood ankommer en karikert utgave av han selv Marienlyst i en stor limousin. Med helbleket hår, rocka klær og en dame i hver arm blir møtet med NRK noe litt annet enn hva han hadde forestilt seg.

Se alle bildene av Valens nye rollefigurer i bildegalleriet på topp.

Som nyansatt i NRK blir Valen plassert i en dyster kjeller sammen med to kolleger han beskriver som «ser ut som kom fra NAV rett etter krigen».

Livet på Marienlyst er ikke like lyst som først antatt, og han blir smertelig klar over at i NRK må man begynne «på gølvet».

Se Kristian Valen sprenge dressjakka som Kristen Gislefoss i denne videoen:

Video Valen sprenger dressjakka som Kristen Gislefoss

Valens versjon av Kristen Gislefoss sliter med å holde knappene på plass.

Totalt annerledes

Prosessen fra å idé til ferdig produkt har vært både krevende og utfordrende for alle involverte parter.

– Om det har vært frustrasjon? Hvor skal man begynne, spør hovedpersonen selv.

Han forteller at som alle andre nye team hadde de barnesykdommer. Alle ville i samme retning, men det var mange forskjellige språk.

– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle være så ærlig og si det jeg mente hvis det var noe feil. Jeg er nødt til å trives og å kose meg. De andre i teamet trodde sikkert jeg hadde masse divanykker, sier han.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet).

Valens rikskringkasting

Kristian Valen er klar til å ta over NRK med sin egen kanal: Valens Rikskringkasting.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

Han forteller at de startet veldig fort på produksjonen, og at de ikke en gang visste hvem som var hvem. Valen måtte kjempe mye mot sitt eget ego, og møtte mye motstand.

– Du blir så livredd for å skuffe. Men jeg har lært å tørre og gi litt slipp og stole på de rundt meg. Før var jeg med på hele prosessen, klipp og redigering, men nå har jeg overlatt alt til andre. Det er også en veldig stor takhøyde, og det liker jeg. Det er totalt annerledes, sier han.

Vil bare underholde

Kristian Valen er svært spent før premieren på programmet lørdag 3. mars, men er stolt av det de har fått til, og at NRK har turt og satse på han.

– Denne serien er også annerledes fordi den har en sammenheng. Tidligere har jeg bare laget sketsjer, og det har ikke vært en kronologisk handling. Nå kan man oppleve å le av en skjetsj som var flere episoder tilbake fordi man ser en total sammenheng, forteller han.

Hva seertallene blir bryr han seg fint lite om.

– Kritikerne ønsker jo lave seertall og slakt, for det selger. Det bryr jeg meg ikke om. Don´t hate the players, hate the game, sier han.

Som komiker har han ikke noen større ambisjoner eller budskap enn å bare underholde folk.

– Jeg vil bare at folk skal kose seg. De kan kalle humoren min for hva de vil, men så lenge de koser seg og er fornøyde er jeg fornøyd, sier han.

– Et multitalent

Dan børge akerø

Dan Børge Akerø var den som overtalte Kristian Valen til å begynne med TV, og er glad for at han er tilbake i NRK.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Det var NRK-veteran Dan Børge Akerø som for ni år siden overtalte Valen til å starte med TV.

– Det var ikke så vanskelig å overtale han. Et multitalent som Kristian hører hjemme i en sentral TV-kanal, forteller Akerø til NRK.no.

Publikums første bekjentskap med imitatoren på TV var på Idrettsgallaen i 2003. Senere var han med reporter under ski-VM i Val di Fiemme og lagde moroinnslag.

– Planen var at han skulle tilbake til NRK den høsten med en egen serie, men tiden for det var umoden da. Så det er veldig hyggelig å ha han tilbake i NRK, mener Akerø.

Den kjente programlederne er selv med i noen korte sekvenser i programmet hvor han spiller seg selv. Blant annet forteller han at «alle i NRK starter på gølvet», og at han selv satt 16 år i den samme kjelleren Valen begynner i. Det er nok en sannhet med modifikasjoner.

– Alle må jo begynne et sted. Kåre Conradi for eksempel, som nå spiller hovedrollen i Erobreren, begynte i sin tid som rekvisitørassistent her.

Vil ikke bli imitert

Selv har ikke Dan Børge Akerø blitt imitert så vidt han kjenner til.

– Jeg vil ikke utfordre Kristian til å gjøre det, vårt forhold er best slik det er i dag, ler han.

Noe av det han liker best med Valen er hans måte og drive humor på, som minner om tidligere storheter som Valens idol Trond Kirkvaag.

– Han er et talent i full blomst, og vi skal være glad for å ha fått Kristian til NRK, sier Akerø.

Kulturstrøm

 • Sier han var smittet av korona

  Den italienske sangeren Andrea Bocelli sier at han ble smittet av koronaviruset, men nå er friskmeldt. Bocelli sang alene i katedralen Duomo i Milano 12. april for å glede et koronastengt land. Da hadde han en måned tidligere fått påvist smitte.

  Andrea Bocelli and David Foster: My Christmas
  Foto: Photography by Giovanni de Sandr
 • – Befriende å gaule det ut

  Det å sette ord på følelsene, er ikke lett. Selv ikke for en som lever av det, forteller Marie Ulven, kjent som artisten og låtskriveren Girl in Red, til Kulturstripa. Det løsnet da hun laget sin versjon av Maggie Rogers` låt «Say It» for strømmetjenesten Spotify.

  girl in red