Hopp til innhold

Utrydda dyr

Zoolog Petter Bøckman og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo gir deg historien om dyrene vi menneskene har utrydda.

Sabelkatten Dinofelis

Da mennesket fant opp kniven for omtrent 2,5 millioner år siden, var det særlig et dyr som fikk merke det nye skarpe redskapet. Sabelkatten Dinofelis var også åtselseter, og den hadde store tenner, men ble konkkurert ut av mennesket som brukte kniven for å få med seg mest av de døde skrottene.

Hør: Sabelkatten Dinofelis

Neanderthalere

Neandertaler

Vi har ikke bare tatt knekken på dyr.

Foto: PATRICK BERNARD / AFP

Vi har ikke bare tatt knekken på dyr. For 25.000 år siden tok vi også knekken på en menneskeart, nemlig neanderthalerne, som plutselig en dag fikk et skjebnesvangert besøk av en nabo fra sør, forteller Bøckman.

Hør: Neanderthalere

Terrorfuglen Titanis

Hva gjør du dersom du opplever noe som en trussel? Et alternativ er å utrydde den, i hvertfall når det gjelder en terrorfugl som spiser småbarn, forteller Petter Bøckman til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Terrorfuglen Titanis

Kjempebeltedyret

Stor, tung og dum. Kjempebeltedyret sin skjebne ligger i de tre ordene. Da mennesket forflytta seg sørover i Sør-Amerika, tok det ikke lang tid før mennesket utrydda kjempebeltedyret. Slik er evolusjonen; den dummeste bukker under. Dyret hadde ingen naturlige fiender. I tillegg var det planteeter og trengte ikke engang være lur for å få fatt i maten. Da mennesket kom, ble dyret utrydda ved at mennesket tente bål rundt dyret, som stod dønn stille til det var ferdig stekt.

Hør: Kjempebeltedyret

Mammuten

Mammutskjelett

Trodde du det var istiden som utryddet mammuten?

Foto: FT3

Trodde du det var istiden som sørget for å utrydde mammuten? Da tar du faktisk grundig feil, i hvert fall mener zoolog Petter Bøckman at du gjør det.

- Mammuten er jo som skapt for istiden, det var derimot vi mennesker som sørget for å utrydde den hårete elefanten, sier han.

Hør: Mammuten

Villkveg

Forfedrene til Dagros, villkveget, hadde røde øyne og tenkte seg ikke om to ganger før det gikk til angrep på et mennesket. Dette var kanskje ikke så veldig smart av villkveget, for snart begynte menn å jakte på dyret som en manndomsprøve. Ikke lenge etter var villkveget historie. Men zoolog Petter Bøckman forteller at forskere nå har avlet frem en slags versjon av dette villdyret.

Hør: Villkveg

Europeisk løve

Europeisk løve var helt vanlig i vår del av verden, helt til romerene bygde Colosseum. Da ble løven fanget inn og brukt i det blodige sirkuset.

- På grunn av alle gladiatorkampene, ble den europeiske løven utryddet og drept for godt, forteller zoolog Petter Bøckman til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Europeisk løve

Dronten

Mauritius' statsvåpen

Dronten er avbildet i Mauritius' statsvåpen (til venstre).

Foto: Wikipedia Commons / Public domain

Den så ut som en blanding av struts og due, men smakte høne, forteller zoolog Petter Bøckman om Dronten på Mauritius. Dette har i ettertid blitt symbolet på alt vi mennesket har klart å utrydde, fordi Dronten var det første dyret vi skjønte at vi tok knekken på.

Hør: Dronten

Moa

Den oppførte seg som en elg, men var egentlig en fugl, trolig en av de mest hårete som noensinne har levd. Zoolog Petter Bøckman forteller om Moa-fuglen, som hadde det som plommen i egget, helt til vi mennesker dukket opp på New Zealand.

Hør: Moa

Geirfugl

Geirfuglen er kjent i dag, - ikke for sin evne til å fange fisk, eller på grunn av de store koloniene, men fordi vi utryddet hele arten. Zoolog Petter Bøckman forteller om Geirfuglens tragiske skjebne, og hvordan fuglen ble et offer for Napoleon.

Hør: Geirfuglen

Tasmansk pungulv

For 100 år siden løste man rovdyrproblemet med gevær, dermed var det over og ut for den tasmanske pungulven. Zoolog Petter Bøckman forteller om hvordan sauen vant over ulven, men også at noen nå i nyere tid mener å ha sett levende pungulv, selv om man anser arten som utdødd.

Hør: Tasmansk pungulv

Vandredue

Vi forsynte oss så grovt av arten, at matfatet til slutt ble tomt og vandreduen utryddet for godt. Zoolog Petter Bøckman gir deg den triste historien om vandreduens død.

Hør: Vandredue

Quagga

Utstoppet Quagga på museum.

Utstoppet Quagga på museum.

Foto: SASA KRALJ / AP

Er seletøy viktigere enn en sebra? Ja, mente innflyttere i Afrika og laget seletøy av hele Quagga-sebra bestanden. Disse dyrene så ut som en blanding mellom hest og esel, men var egentlig en sebra. I serien om utrydda dyr, forteller Petter Bøckman i dag om hvordan vi utryddet Quagga-sebranen, til fordel for seletøy.

Hør: Quagga

Gullpadde

- Historien om Gullpadden er en veldig trist historie, sier zoolog Petter Bøckman. Denne arten er trolig vår ferskeste offer for vår måte å være på. Men denne gangen har vi ikke utryddet fordi vi var sultne, eller fordi vi følte oss truet, denne gangen er det vår helt ordinære livsførsel som har tatt livet av arten.

Hør: Gullpadde

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters