Hopp til innhold

Ut av schizofreniens klør

I ti år var Arnhild Lauveng syk. Da sa folk at hun måtte lære seg å akseptere å leve med sykdommen. De spådommene har hun gjort grundig til skamme.

Arnhild Lauveng.
Foto: Miriam Wicklund. / NRK

- Når man er en løve, men blir behandlet som en sau, er det ikke så lett å finne savannen sin.

- Og Arnhild Lauveng følte seg ofte behandlet som en sau. Det var mens hun levde tungt medisinert på psykiatriske sykehus og ble luftet i flokk, med diagnosen schizofren. I ti år ble hun regnet som uhelbredelig syk, men så skjedde det en endring.

Takket være en helhetlig behandling mellom helsevesen, A-etat, sosialkontor og frivillige organisasjoner og ikke minst støtte fra sin nærmeste familie, fikk Arnhild mot og styrke til å kravle seg ut av psykosens fengsel.

Arnhild Lauveng.
Foto: Miriam Wicklund. / NRK

Hun fikk hjelp til å forstå at stemmene hun hørte var deler av henne selv, og at ”kapteinen” som herjet i hennes bevissthet og ga henne ordre om å selvskade og sulte seg, i virkeligheten var et symbol på hennes egen prestasjonsangst.

Arnhild Lauveng er i dag psykolog, med praksis ved Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Kongsvinger. Hun er også bokaktuell med sin andre bok: ”Unyttig som en rose” (Cappelen forlag).

Både denne og hennes tidligere utgivelse ”I morgen var jeg alltid en løve” (Cappelen forlag) er selvbiografiske skildringer av livet som schizofren, og hvordan hun klarte å bli helt frisk. I følge mange eksperter er det en umulighet å få et normalt liv etter en så alvorlig diagnose.

De fleste framtidsutsikter Arnhild ble gitt i løpet av de ti årene hun var syk, handlet om at hun måtte lære seg å akseptere, og å leve med sykdommen. De spådommene har hun gjort grundig til skamme.

Diagnosen hun en gang ble tildelt var henne til svært liten hjelp. Den fungerte som en anonymiserende merkelapp, og gjorde at hun ikke følte seg sett som det individ hun faktisk var, og fortsatt er. Hun forteller at det som først og fremst ga henne lindring, var de gangene hun ble sett som den hun var.

- Jeg var ikke i gruppa ”de schizofrene”…jeg var Arnhild!

Alle er vi forskjellige, enten vi er syke eller friske, og alle har vi krav på og rett til å bli sett som den vi er, hevder Arnhild, som deler av sine tankevekkende erfaringer i søndagens Sølvsuper.

Programleder er Miriam Wicklund.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters