NRK Meny
Normal

URO - Radioteatret vil uroe Norge

”NRK Radioteatret vil uroe Norge og trenger din hjelp.” Det var invitasjonen som gikk ut til en rekke norske dramatikere i 2006. Hvorfor?

URO

NRK Radioteatret vil formidle ny, norsk dramatikk som i større grad løfter blikket og viser individet ikke bare i kamp med egen selvfølelse og kjærlighetslengsel, men også med mer overindividuelle krefter – individet i friksjon med fellesskapet, med historien. Tydelige individer styrt av talent og ambisjon brutt mot samtidens emosjonelt ladede sannheter. Folkefienden eller den bedrøvelige ridder.

Radioteatret vil utnytte til fulle det som er dramatikkens styrke i forhold til de journalistiske programmene på P2: Vi behøver ikke ta hensyn til Værvarsomplakaten eller privatlivets fred. Det er bare jug, det vi sender. Eller kanskje ikke?

Det kan hevdes at vi lever i en tid som er dum og egentlig ganske kjedelig. De røster som bryter mot tidens selvfølgelige tanker, er stilnet. Enten fordi de blir gjort til tøv, blir oversett eller rett og slett har gitt opp og gått i indre eksil. Noen vil vise til at vi lever under en ansiktsløs sensur, som gjør visse typer livsundring og innsikt uønsket og derfor utilgjengelig. Noen vil også engstes for at vi skaper generasjoner som vil være svært mottakelige for det totalitære - den forførende enkle livsforståelsen som raskt ordner det meningsløse, fyller tomheten og gir livet retning.

Hvilke vilkår og former har visjonen, tydeligheten, ambisjonen, opprøret og desperasjonen i vår samtid?

Nå kommer resultatene! Våren 2008 kan vi by på tre URO-premierer.

 • Hauk og due av Stig Amdam
 • En handlingens mann av Jesper Halle
 • Lise L av Liv Heløe

[Tekst: Carl Henrik Grøndahl]

Kulturstrøm

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».

 • Obama deler lesetips

  I helga delte Barack Obama seks lesetips med følgjarane sine på Facebook. Den tidlegare presidenten innrømde at desse bøkene er noko tyngre enn det han kjem til å lese i sommar.

 • Smurfer i virtuell virkeligehet

  I år feirer belgierne smurfenes 60 års jubileum ved å invitere tilhengere inn i en stor virtuell smurfeverden. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Gjennom hologrammer og virtuell virkelighetsteknologi kan besøkende på Bruxelles Expo bli like små som smurfer, og oppleve mystiske skoger og bo i smurfehus. Det er tegneserieskaperen Peyo som først tegnet smurfene som bifigurer i en annen fortelling. De små, blå skogsdvergene med hvite hatter ble raskt populære, og i 1959 fikk de sitt første eget album. Det har til dags dato kommet 26 smurfealbum og fire spillefilmer, senest i 2011.

  Laster Twitter-innhold